Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 20 řezů
1 řez : přibližně 939 kJ/ 224kcal
- 600 g rebarbory
- 270 g krupicového cukru
- 400 g broskví
- 180 g másla
- 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 5 vajec
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g solamylu
- tuk a hrubá mouka na plech
- 125 ml smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky citronové šťávy
1. Rebarboru nejdříve oloupeme, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na kousky. Smícháme je se 40 g cukru a necháme asi 20 minut na chladném místě odležet. Broskve omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na menší měsíčky.
2. Máslo, 150 g cukru a citronovou kůru utřeme do pěny. Postupně zašleháme 3 vejce. Polohrubou mouku prosijeme s práškem do pečiva i solamylem a vše vmícháme do vaječné hmoty.
3.Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Pokrájenou rebarboru rozložíme na těsto do čtverců a do nich naskládáme kousky broskví. Zbylá vyjce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme se smetanou, 30 g cukru a celým balíčkem vanilkového cukru. Potom vzniklou směsí přelijeme ovoce.
4. Rebarborový koláč pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého přidáme zbylý cukr a nakonec citronovou šťávu. Sníh nastříkáme podle fantazie na koláč a při stejné teplotě pečeme dalších 7 minut dozlatova.
Poznámka: Výborný s čajem nebo kávičkou.