Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kokosoví sněhuláci, mikulášské muffiny.Oslaďte dětem Vánoce

  9:11aktualizováno  9:11
Děti Vánoce milují. Oslaďte jim těšení na Ježíška a upečte jim sladké a veselé vánoční dobroty. Můžete je nechat i pomáhat se zdobením, vlastnoručně vyrobené jim budou chutnat ještě víc.

Muffiny s Mikulášem. | foto: Isifa

Sněhulák na plechu

Příprava: 30 minut + pečení 65 minut

* 2 hrnky hladké mouky
* 4 lžíce kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 lžičky soli
* 150 g másla
* 1 hrnek cukru
* 3 velká vejce
* 1 hrnek mléka

tvarohový krém
* strouhaný kokos
* různobarevné želatinové bonbony
* 1 červená želatinová špageta
* 1 červený želatinový pásek
* lékořicové pendreky
* barevné dropsy
* zelené větrové bonbony

1. Troubu předehřejeme na 170°. Vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou dvě ohnivzdorné skleněné nebo nerezové misky, menší a větší, minimálně o obsahu 1 a 1 1/2 litru.
2. Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl společně prosijeme.
3. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme vejce. Po částech přišleháváme mouku a mléko.
4. Těsto rozdělíme do obou misek a pečeme ve vyhřáté troubě menší misku 50, větší 65 minut. Špejlí nebo párátkem vyzkoušíme, zda je těsto propečené.
5. Vychladlé korpusy podélně přeřízneme, slepíme rybízovou marmeládou, spojíme a potřeme tvarohovým krémem.
6. Sněhuláka posypeme kokosem, ozdobíme obličej želatinovými bonbony a špagetou. Z dropsů uděláme knoflíky, želatinový pásek na koncích nastříháme a uvážeme šálu. Pendreky nařízneme, zapíchneme po stranách jako větvičky. Z větrových bonbonů a pendreků uděláme stomečky.

Náš tip

Tvarohový krém: 500 g tvarohu utřete se 100 g moučkového cukru a 50 ml kokosového mléka.

Muffiny s Mikulášem

Příprava: 20 minut + pečení 25 - 30 minut

* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička jemně mleté sody
* 140 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 7 lžic kokosu
* 85 g másla
* 2 dcl mléka
* 2 velká vejce
* 200 g hotové bílé polevy
* potravinářské barvivo
* lentilky nebo želé bonbony
* minimarshmallows

1. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem, vanilkovým cukrem a 4 lžícemi kokosu. Troubu předehřejeme na 200° C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. Máslo rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Mléko prošleháme s vejci.
3. Vařečkou nebo lžící spojíme sypké a tekuté přísady. Naplníme těstem formu na muffiny a upečeme. Necháme vychladnout.
4. Polevu rozpustíme a část obarvíme na červeno.
5. Muffiny potřeme bílou polevou, lentilkami nebo želé bonbony vytvoříme Santovi oči, nos a tváře, posypeme kokosem a necháme zatuhnout. Z červené polevy uděláme čepičky a zapíchneme do nich minimarshmallows.

Náš tip

Vláčné muffiny získáte nahrazením mléka kefírem nebo bílým jogurtem.

Kokosové kostky s čokoládovým méďou

Příprava: 20 minut + pečení 35 - 40 minut

* 200 g polohrubé mouky
* 2 lžíce kakaa
* 150 g másla
* 80 cukru krupice
* 3 žloutky

na kokosovou hmotu
* 3 vejce
* 120 g moučkového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce rozpuštěného másla
* 200 g strouhaného kokosu
* čokoládová poleva

1. Mouku prosijeme s kakaem, zapracujeme máslo, cukr a žloutky, zpracujeme na těsto.
2. Troubu předehřejeme na 180° C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Vejce rozmícháme s cukrem, přimícháme citronovou kůru, citronovou šťávu, rozpuštěné máslo a vmícháme kokos.
4. Z těsta vyválíme placku, kterou přeneseme pomocí válečku na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
5. Po deseti minutách pečení plech vyjmeme, potřeme kokosovou hmotou a vložíme zpět do trouby. Pečeme dalších 25 minut.
6. Po zchladnutí nakrájíme, rozpuštěnou čokoládou nakreslíme tenkým štětcem na každý řez medvídka.

Náš tip

Některý kokos je hodně suchý - kokosovou hmotu nařeďte trochou mléka.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Recepty na výborné netradiční cukroví z kokosu a karamelu najdete v pondělním vydání magazínu ONA DNES.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.