Doporučujeme

Lívance s morušemi

Lívance s morušemi | foto: Neobotanics

Superpotraviny v kuchyni chutnají a zocelí vás před chřipkovou sezonou

  • 7
Před podzimním nachlazením a únavou se můžete bránit kvalitní stravou. Vyplatí se doplňovat vitaminy a antioxidanty čerstvým ovocem a zeleninou, ale vylepšit můžete třeba i zákusky. Na pomoc si vezměte superpotraviny, které jsou plné antioxidantů a dalších látek posilujících imunitu.

Ovesné snídaňové sušenky

Ingredience:

Snídaňové sušenky
  • 200 g konopného semínka
  • 100 g kustovnice čínské (goji)
  • 100 g sušené mochyně peruánské (známá jako physalis nebo goldenberry)
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 50 – 100 ml agávového sirupu
  • 150 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g hořké čokolády

Postup:

  1. Mandle, goji, goldenberries a čokoládu nakrájíme na kousky. Všechny suroviny smícháme a necháme odstát v lednici asi 30 min, poté tvoříme sušenky pomocí dvou lžic a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme při teplotě 100 °C asi 45 min.
  2. Sušenky podáváme vychladlé jako zdravou snídani se sklenicí mléka nebo kdykoliv během dne jako rychlou svačinku.

Mangový chia pudink

Mangový chia pudink

Ingredience na 2 porce:

  • 20 g (2 polévkové lžíce) chia semínek
  • 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
  • 1 mango

Postup:

  1. Mango zbavíme slupky a pecky, dužinu nakrájíme na kostičky. Část odebereme na ozdobu, zbytek rozmixujeme na pyré. Chia semínka a mléko smícháme, občas promícháme a vyčkáme cca 10 minut, než semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudingu.
  2. Do dvou sklenic rozdělíme pyré a chia směs, ozdobíme nakrájeným ovocem a podáváme ideálně jako snídani či dopolední svačinu.

Lívance s morušemi v ovocné omáčce

Ingredience na 2 porce:

Lívance s morušemi
  • 20 g (2 polévkové lžíce) bílé moruše
  • 2 polévkové lžíce malinové, nebo jiné marmelády
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1 vejce
  • 1/4 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 polévkových lžic vody
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem, smícháme mouku s kypřicím práškem a solí a postupně přidáváme mléko, až se vytvoří hladké, táhlé těsto. Necháme 10 minut odpočinout na teplém místě.
  2. Ovocnou marmeládu rozmícháme s vodou, přidáme moruše a necháme povařit 30 sekund. Na tuku usmažíme lívance z připraveného těsta a hotové poléváme omáčkou s morušemi.
  3. Podáváme k snídani nebo svačině.

Kokosová bábovka s goji

Kokosová bábovka s goji

Ingredience:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1⁄2 hrnku rozpuštěného rostlinného tuku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1⁄2 hrnku kokosového nápoje
  • 1⁄2 hrnku třtinového cukru
  • 1⁄2 hrnku goji
  • Do formy: kokosový tuk a nastrouhaný kokos

Postup:

  1. Sušené goji nasypeme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme asi půl hodiny odstát a pak vodu slijeme. Strouhaný kokos dáme do výkonného mixéru a rozemeleme na jemno - vytvoříme tak kokosovou mouku. Nemáme-li vhodný mixér, můžeme koupit kokosovou mouku už hotovou, většinou v prodejnách se zdravou výživou. Smícháme kokosovou a špaldovou mouku s práškem do pečiva. V robotu s metlou vyšleháme cukr a vejce do husté pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a kokosový nápoj a směs promícháme.
  2. Do mísy robotu přidáme sypké suroviny a namočené goji. Umícháme hladké těsto. Formu na bábovku vymažeme kokosovým tukem a vysypeme strouhaným kokosem. Nalijeme připravené těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Ke konci pečení otestujeme hotovou bábovku vpichem dřevěné špejle. Ta by měla vyjít ven suchá, maximálně s několika drobečky. Pak je bábovka upečená.
  3. Ihned vyklopíme a necháme vychladnout. Lehce poprášíme moučkovým cukrem. V prodejnách se zdravou výživou seženeme také kokosový cukr, který můžeme použít místo třtinového.

Tapiokové cupcakes s chia tvarohem

Těsto

Tapiokové cupcakes s chia krémem
  • 250 g tapiokové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1⁄2 prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 125 g rostlinného tuku
  • 10 nakrájených liči (můžou být konzervované)

Krém:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce lemon curdu (citronový krém), případně marmelády

Na dozdobení:

  • Žluté nebo zelené kiwi
  • Čokoládové tyčinky

Postup

  1. Mandlovou mouku si můžeme vyrobit i doma, pokud ji neseženeme v obchodě. Stačí jen najemno rozemlít mandle. Mandlovou mouku promícháme s tapiokovou moukou a práškem do pečiva.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a promícháme. Spojíme suchou a tekutou část dohromady a umícháme těsto. Přidáme nakrájené liči. Ideální jsou z konzervy, protože jsou už vypeckované. Navíc můžeme do těsta přidat 50 ml šťávy z konzervy (není to nutné).
  3. Směs nalijeme do papírových košíčků a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat 25 – 30 minut.
  4. Necháme vychladnout a ozdobíme krémem.
  5. Tvaroh dáme do misky spolu s chia semínky a citronovým krémem. Ten koupíme v prodejnách s pochoutkami z Anglie, nebo připravíme doma podle receptu, který najdete níže. Místo něj můžeme použít citronovou nebo pomerančovou marmeládu.
  6. Vymícháme ručně metličkou na hladký krém a tím zdobíme košíčky. Krém ozdobíme plátky kiwi a čokoládovými tyčinkami. Pro děti můžeme z těchto surovin vyskládat i veselé motýlky.

Lemon curd

V pánvi míchejte půl hrnku vymačkané citronové šťávy, dvě lžičky nastrouhané citronové kůry (z bio citronu), půl hrnku cukru a tři velká vejce. Přidejte šest polévkových lžic másla a pomalu zahřívejte a zároveň míchejte metličkou. Zahřívejte a míchejte, dokud se nezačnou tvořit bubliny a hmota nezmění konzistenci, přibližně šest minut.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás