PRO 15−20 KNEDLÍKŮ
Příprava: 15 minut + 5−7 minut vaření
* 300 g hrubé mouky
* 700 g brambor, uvařených den předem
* 2 vejce
* špetku soli
* ½ sáčku kypřicího prášku
* trochu mléka na spojení těsta
* 20 švestek
Na ozdobení:
* 200 g perníku
* krupicový nebo moučkový cukr a rozpuštěné máslo (můžete vynechat)
1. Brambory nastrouhejte do mísy. Přisypte mouku, kypřicí prášek a sůl a směs promíchejte. Přidejte obě vejce a tolik mléka, abyste zadělali tužší, ale vláčné těsto.
2. Vytvořte z těsta váleček. Z něj pak odkrajujte asi půlcentimetrová kolečka, v dlani je zploštěte a každým kouskem těsta obalte vypeckovanou švestku. Ve větším hrnci mezitím uveďte do varu vodu a připravené knedlíky do ní vhazujte, ale jenom v takovém množství, aby volně plavaly. Vařte pět až sedm minut; záleží na tloušťce těsta a velikosti knedlíků.
3. Když knedlíky vyplavou na povrch, znamená to, že jsou hotové. Vyjměte je tedy děrovanou naběračkou a podávejte posypané strouhaným perníkem, případně pocukrované a přelité rozpuštěným máslem.
OCHUTNEJTE TAKÉ Bramborové škubánky |