Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

  0:18aktualizováno  0:18
Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější české zákusky.

Větrník podle Ivety Fabešové | foto: Milkparade.eu

Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, punčák nebo třeba věneček?

„Z klasických českých dezertů nejvíc zbožňuji žloutkový řez, i když se bohužel nedá jíst moc kultivovaně. Pokud je ale z poctivých surovin a s láskou připravovaný, ráda si s ním někam zalezu a s chutí si olizuji prsty od krému,“ svěřila se nám populární cukrářka Iveta Fabešová ve své pražské kavárně IF.

Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se do neděle 25.10. ankety na Milkparade.eu o nejoblíbenější český zákusek. Vyhrát můžete třeba kurz pečení s cukrářkou Ivetou Fabešovou, která také připravila následující recepty.

Rakvičky se šlehačkou a jahodami

Ingredience:

Rakvičky se šlehačkou a jahodami podle Ivety Fabešové
  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 230 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkové lusku
  • olej na vymazání formiček

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vejce, žloutky, cukr a vanilku vyšlehejte do husté pěny.
  2. Formičky vymažte olejem a naplňte lžící do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Podávejte se šlehačkou a jahodami.

Laskonky

Ingredience:

Laskonky podle Ivety Fabešové
  • 210 g bílků
  • 440 g krystalového cukru
  • 115 g moučkového cukru
  • 260 g strouhaného kokosu

Krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 75 g škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 500 g másla
  • vanilkový pudink

Na griliáš:

  • 400 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 180 g lískových oříšků

Postup:

  1. Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 °C. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začnete šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 oC.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapékejte. Pak snižte teplotu na 80 °C a dosušujte 30 až 40 minut.
  3. Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink, škrob a cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte, vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.

Griliáš:

  1. Oříšky rozložte na plech a dejte na osm minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky.
  2. Směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.

Kremrole

Ingredience:

Kremrole podle Ivety Fabešové
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 1 vejce na potření

Postup:

Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm. Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova. Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.

Větrníky

Příprava: 40 minut
Pečení: 30 minut
Počet porcí: 30

Odpalované těsto:

Větrník podle Ivety Fabešové
  • Špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • 250 g mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 4 vejce

Krém:

  • 120 g krupicového cukru
  • 100 ml horké smetany na šlehání
  • 375 ml ušlehané šlehačky

Cukrová poleva:

  • 200 g moučkového cukru prosetého
  • 3 lžíce horké vody
  • 1 lžíce rumu
  • 1 čajová lžíce rozpuštěného másla

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečící papír a nastříkejte na něj věnečky. Před tím si můžete na pečící papír obkreslit hrnek, tak docílíte toho, že budete mít všechny věnečky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechejte úplně vychladnout.
  2. Mezitím si připravte krém. Cukr krupice roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
  3. Větrníky rozřízněte napůl a spodní část, pomocí cukrářského sáčku, naplňte krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké polevy. Obě části větrníků spojte.

Roláda s máslovým krémem

Příprava: 40 minut
Pečení: 7 minut
Počet porcí: 10

Těsto:

Oříšková roláda s máslovým krémem podle Ivety Fabešové
  • 120 g krupicového cukru
  • několik kapek citrónové šťávy
  • 100 g hladké mouky
  • 5 vajec

Krém:

  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g škrobu
  • rum na ochucení
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky oddělte od bílků a utřete je s polovinou cukru do pěny. Bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do žloutků postupně přidávejte ušlehané bílky a prosetou mouku. Plech vyložte pečícím papírem a vylijte na něj těsto. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut. Po upečení roládu i s pečícím papírem překlopte na vlhkou utěrku a spolu s utěrkou z delší strany smotejte. Nechejte úplně vychladnout. Mezitím si připravte krém.
  2. Mléko ve vodní lázni svařte. Do vařícího mléka za stálého míchání přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky a nakonec škrob. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nechejte krátce provařit. Sundejte z plamene a nechejte úplně vychladnout. Do vychladlého krému postupně zašlehávejte kousky másla. Nakonec ochuťte rumem. Roládu rozmotejte, naplňte krémem a opět smotejte. Roládu posypte moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to
Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to

Blonďaté vlasy symbolizují jemný ženský půvab a smyslnost zároveň. Pokud nejste blondýna od přírody, i tak můžete získat plavý odstín vlasů. Jen na to jděte spr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.