Doporučujeme

Vánoční štola.

Vánoční štola. | foto: Isifa

Klasická trojka: upečte nejen vánočku, ale i biskupský chlebíček a štolu

  • 4
Bez téhle trojice dezertů by Vánoce ani nebyly Vánocemi. Česká klasika vánočka nechybí snad v žádné rodině, ale co letos nachystat i štolu a biskupský chlebíček?

Vánočka

Příprava: 40 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 40-60 minut

Na 2 vánočky

* 50 g droždí
* 160 g cukru krupice
* 400-500 ml mléka
* 1 kg polohrubé mouky
* špetka soli
* 300 g másla
* 6 vajec
* nastrouhaná kůra z jednoho citronu
* 140 g rozinek
* 140 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosijeme se špetkou soli, rozdrobíme se změklým máslem, přidáme kvásek, cukr, 5 žloutků, kůru a postupně vařečkou zapracujeme mléko a rozinky. Těsto by mělo být tužší, nemusíme spotřebovat všechno mléko.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho asi 3 hodiny kynout na teplém místě.
4. Do vykynutého těsta zapracujeme většinu mandlí nasekaných na nudličky. Těsto rozdělíme na dvě části, z každého kusu uhněteme devět pramenů.
5. Spodní část vánočky ze čtyř pramenů pleteme zprostředka a volně - těsto bude ještě kynout. Základ přeneseme na plech s pečicím papírem, konce pramenů spojíme a zahneme pod sebe. Rukou stlačíme těsto a navlhčíme vodou.
6. Na spodní část umístíme cop spletený ze tří pramenů, lehce stlačíme a navlhčíme vodou.
7. Vánočku dokončíme dvěma stočenými prameny, které protáhneme pod její spodní část.
8. Do vánočky zapíchneme tři špejle a necháme ji 30 minut kynout na plechu. Troubu předehřejeme na 170 °C.
9. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme 50-60 minut, podle velikosti vánočky.

NÁŠ TIP

Vánočku v polovině pečení překryjte alobalem, aby se nepřipalovala. Aby vám těsto hezky vykynulo, připravte si všechny přísady včetně vajec dopředu, aby měly pokojovou teplotu.

Biskupský chlebíček

Příprava: 30 minut + pečení 40-45 minut

* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 100 g směsi kandovaného ovoce
* 180 g polohrubé mouky
* 4 velká vejce
* 180 g másla
* 180 g moučkového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 2 lžíce rumu
* 200 g hořké čokolády
* 50 g ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. Mandle nakrájíme na hrubší nudličky a na pánvi nasucho opražíme. Rozinky přelijeme trochou horké vody a necháme je nabobtnat, slijeme a osušíme. Větší kousky kandovaného ovoce překrájíme. Vše sesypeme do misky a promícháme s jednou až dvěma lžícemi mouky.
3. Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, přišleháme kůru a rum. Vmícháme mandle, rozinky a ovoce.
4. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme po částech střídavě s moukou do těsta.
5. Těsto dáme do formy a pečeme 40-45 minut.
6. Čokoládu nasekáme a rozpustíme se ztuženým tukem ve vodní lázni. Vychladlý chlebíček potřeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.

NÁŠ TIP

Do chlebíčku můžete zapracovat jakékoliv ořechy nebo sušené ovoce.

Štola

Příprava: 30 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 50 minut

* 50 g droždí
* 100 g cukru moučka
* 200 ml mléka
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 250 g másla
* 2 žloutky
* 100 g marcipánu
* 100 g loupaných mandlí
* 100 g rozinek
* 50 g směsi kandované pomerančové a citronové kůry
* 50 g kandovaných třešní

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Prosijeme mouku se solí, přidáme 150 g pokrájeného změklého másla, žloutky, kvásek, zbylý cukr a mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
3. Mandle nasekáme na nudličky, marcipán, rozinky a větší kousky kandovaného ovoce pokrájíme a zapracujeme do těsta.
4. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na obdélník a delší strany přes sebe přeložíme. Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Štolu pečeme na střední příčce asi 50 minut. Během pečení, pokud zlátne příliš rychle, ji můžeme zakrýt alobalem.
6. Horkou štolu pomažeme 100 g rozpuštěného másla a zasypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP

Marcipán zpracujte se dvěma lžícemi griotky nebo rumu, udělejte z něj váleček, vložte ho doprostřed rozválené štoly a zaviňte.


  • Vybrali jsme pro Vás