Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Klasická trojka: upečte nejen vánočku, ale i biskupský chlebíček a štolu

  3:06aktualizováno  3:06
Bez téhle trojice dezertů by Vánoce ani nebyly Vánocemi. Česká klasika vánočka nechybí snad v žádné rodině, ale co letos nachystat i štolu a biskupský chlebíček?

Vánoční štola. | foto: Isifa

Vánočka

Vánočka

Příprava: 40 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 40-60 minut

Na 2 vánočky

* 50 g droždí
* 160 g cukru krupice
* 400-500 ml mléka
* 1 kg polohrubé mouky
* špetka soli
* 300 g másla
* 6 vajec
* nastrouhaná kůra z jednoho citronu
* 140 g rozinek
* 140 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosijeme se špetkou soli, rozdrobíme se změklým máslem, přidáme kvásek, cukr, 5 žloutků, kůru a postupně vařečkou zapracujeme mléko a rozinky. Těsto by mělo být tužší, nemusíme spotřebovat všechno mléko.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho asi 3 hodiny kynout na teplém místě.
4. Do vykynutého těsta zapracujeme většinu mandlí nasekaných na nudličky. Těsto rozdělíme na dvě části, z každého kusu uhněteme devět pramenů.
5. Spodní část vánočky ze čtyř pramenů pleteme zprostředka a volně - těsto bude ještě kynout. Základ přeneseme na plech s pečicím papírem, konce pramenů spojíme a zahneme pod sebe. Rukou stlačíme těsto a navlhčíme vodou.
6. Na spodní část umístíme cop spletený ze tří pramenů, lehce stlačíme a navlhčíme vodou.
7. Vánočku dokončíme dvěma stočenými prameny, které protáhneme pod její spodní část.
8. Do vánočky zapíchneme tři špejle a necháme ji 30 minut kynout na plechu. Troubu předehřejeme na 170 °C.
9. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme 50-60 minut, podle velikosti vánočky.

NÁŠ TIP

Vánočku v polovině pečení překryjte alobalem, aby se nepřipalovala. Aby vám těsto hezky vykynulo, připravte si všechny přísady včetně vajec dopředu, aby měly pokojovou teplotu.

Biskupský chlebíček

Příprava: 30 minut + pečení 40-45 minut

* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 100 g směsi kandovaného ovoce
* 180 g polohrubé mouky
* 4 velká vejce
* 180 g másla
* 180 g moučkového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 2 lžíce rumu
* 200 g hořké čokolády
* 50 g ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. Mandle nakrájíme na hrubší nudličky a na pánvi nasucho opražíme. Rozinky přelijeme trochou horké vody a necháme je nabobtnat, slijeme a osušíme. Větší kousky kandovaného ovoce překrájíme. Vše sesypeme do misky a promícháme s jednou až dvěma lžícemi mouky.
3. Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, přišleháme kůru a rum. Vmícháme mandle, rozinky a ovoce.
4. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme po částech střídavě s moukou do těsta.
5. Těsto dáme do formy a pečeme 40-45 minut.
6. Čokoládu nasekáme a rozpustíme se ztuženým tukem ve vodní lázni. Vychladlý chlebíček potřeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.

NÁŠ TIP

Do chlebíčku můžete zapracovat jakékoliv ořechy nebo sušené ovoce.

Štola

Vánoční štola.

Příprava: 30 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 50 minut

* 50 g droždí
* 100 g cukru moučka
* 200 ml mléka
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 250 g másla
* 2 žloutky
* 100 g marcipánu
* 100 g loupaných mandlí
* 100 g rozinek
* 50 g směsi kandované pomerančové a citronové kůry
* 50 g kandovaných třešní

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Prosijeme mouku se solí, přidáme 150 g pokrájeného změklého másla, žloutky, kvásek, zbylý cukr a mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
3. Mandle nasekáme na nudličky, marcipán, rozinky a větší kousky kandovaného ovoce pokrájíme a zapracujeme do těsta.
4. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na obdélník a delší strany přes sebe přeložíme. Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Štolu pečeme na střední příčce asi 50 minut. Během pečení, pokud zlátne příliš rychle, ji můžeme zakrýt alobalem.
6. Horkou štolu pomažeme 100 g rozpuštěného másla a zasypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP

Marcipán zpracujte se dvěma lžícemi griotky nebo rumu, udělejte z něj váleček, vložte ho doprostřed rozválené štoly a zaviňte.

Autoři:




Nejčtenější

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.