Klasická trojka: upečte nejen vánočku, ale i biskupský chlebíček a štolu

  3:06
Bez téhle trojice dezertů by Vánoce ani nebyly Vánocemi. Česká klasika vánočka nechybí snad v žádné rodině, ale co letos nachystat i štolu a biskupský chlebíček?

Vánoční štola. | foto: Isifa

Vánočka

Příprava: 40 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 40-60 minut

Na 2 vánočky

* 50 g droždí
* 160 g cukru krupice
* 400-500 ml mléka
* 1 kg polohrubé mouky
* špetka soli
* 300 g másla
* 6 vajec
* nastrouhaná kůra z jednoho citronu
* 140 g rozinek
* 140 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosijeme se špetkou soli, rozdrobíme se změklým máslem, přidáme kvásek, cukr, 5 žloutků, kůru a postupně vařečkou zapracujeme mléko a rozinky. Těsto by mělo být tužší, nemusíme spotřebovat všechno mléko.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho asi 3 hodiny kynout na teplém místě.
4. Do vykynutého těsta zapracujeme většinu mandlí nasekaných na nudličky. Těsto rozdělíme na dvě části, z každého kusu uhněteme devět pramenů.
5. Spodní část vánočky ze čtyř pramenů pleteme zprostředka a volně - těsto bude ještě kynout. Základ přeneseme na plech s pečicím papírem, konce pramenů spojíme a zahneme pod sebe. Rukou stlačíme těsto a navlhčíme vodou.
6. Na spodní část umístíme cop spletený ze tří pramenů, lehce stlačíme a navlhčíme vodou.
7. Vánočku dokončíme dvěma stočenými prameny, které protáhneme pod její spodní část.
8. Do vánočky zapíchneme tři špejle a necháme ji 30 minut kynout na plechu. Troubu předehřejeme na 170 °C.
9. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme 50-60 minut, podle velikosti vánočky.

NÁŠ TIP

Vánočku v polovině pečení překryjte alobalem, aby se nepřipalovala. Aby vám těsto hezky vykynulo, připravte si všechny přísady včetně vajec dopředu, aby měly pokojovou teplotu.

Biskupský chlebíček

Příprava: 30 minut + pečení 40-45 minut

* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 100 g směsi kandovaného ovoce
* 180 g polohrubé mouky
* 4 velká vejce
* 180 g másla
* 180 g moučkového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 2 lžíce rumu
* 200 g hořké čokolády
* 50 g ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. Mandle nakrájíme na hrubší nudličky a na pánvi nasucho opražíme. Rozinky přelijeme trochou horké vody a necháme je nabobtnat, slijeme a osušíme. Větší kousky kandovaného ovoce překrájíme. Vše sesypeme do misky a promícháme s jednou až dvěma lžícemi mouky.
3. Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, přišleháme kůru a rum. Vmícháme mandle, rozinky a ovoce.
4. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme po částech střídavě s moukou do těsta.
5. Těsto dáme do formy a pečeme 40-45 minut.
6. Čokoládu nasekáme a rozpustíme se ztuženým tukem ve vodní lázni. Vychladlý chlebíček potřeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.

NÁŠ TIP

Do chlebíčku můžete zapracovat jakékoliv ořechy nebo sušené ovoce.

Štola

Příprava: 30 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 50 minut

* 50 g droždí
* 100 g cukru moučka
* 200 ml mléka
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 250 g másla
* 2 žloutky
* 100 g marcipánu
* 100 g loupaných mandlí
* 100 g rozinek
* 50 g směsi kandované pomerančové a citronové kůry
* 50 g kandovaných třešní

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Prosijeme mouku se solí, přidáme 150 g pokrájeného změklého másla, žloutky, kvásek, zbylý cukr a mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
3. Mandle nasekáme na nudličky, marcipán, rozinky a větší kousky kandovaného ovoce pokrájíme a zapracujeme do těsta.
4. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na obdélník a delší strany přes sebe přeložíme. Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Štolu pečeme na střední příčce asi 50 minut. Během pečení, pokud zlátne příliš rychle, ji můžeme zakrýt alobalem.
6. Horkou štolu pomažeme 100 g rozpuštěného másla a zasypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP

Marcipán zpracujte se dvěma lžícemi griotky nebo rumu, udělejte z něj váleček, vložte ho doprostřed rozválené štoly a zaviňte.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...