Doporučujeme

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně | foto: Apetit

Klasická hovězí pečeně

  • 4
Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.

NA 4-6 PORCÍ

Příprava: 35 minut + 2-4 hodiny dušení

* 1,5-2 kg hovězí pečeně (kýty)
* 2 lžíce oleje
* sůl, pepř, případně bylinky (majoránka a tymián)
* 1 velká cibule, pokrájená
* 4 stroužky česneku
* ½ hrnku červeného vína
* ½ hrnku zeleninového či hovězího vývaru
* 2 mrkve, podélně nakrájené
* trocha mouky na zaprášení omáčky

Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte. Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny. Ke konci přidejte mrkev. Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.

Pečeně z hrnce
V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. "pot roast", neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku, nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami
Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami
Svíčková ve slaném těstě
Svíčková ve slaném těstě
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou


  • Vybrali jsme pro Vás