Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kiwano, liči, kaki a další ovoce, které byste měli ochutnat

  1:41aktualizováno  1:41
V létě jsme si ovoce a vitaminů ze zahrádky nebo z trhů užívali doslova neomezeně. S nastupujícím podzimem a nadcházející zimou však domácí zdroje slábnou a my se musíme spolehnout na to, co najdeme v obchodech. Pomeranče, banány, pomela nebo kiwi jsou sice chutné a zdravé, ale tak trošku nuda. Nebojte se ochutnat i méně známé exotické ovoce.

Nebojte se méně známého exotického ovoce (Ilustrační snímek) | foto: Albert

Kaki

Kaki

Kulatý plod vzhledem připomíná rajče. Pod tenkou slupkou je oranžová dužina, která je po dozrání velmi měkká a sladká. Některé odrůdy dokonce voní po banánu či vanilce.

Co s ním? Díky tenké slupce můžete kaki jíst jako jablko, nebo jej rozpůlit a lžičkou vyjídat dřeň. Lze je také použít jako ozdobu dortů či koláčů, je vhodné k sušení či kandování.

Kiwano

Kiwano

Žlutooranžový plod oválného tvaru s ostnatými výběžky připomíná trochu baňatou a ostnatou okurku. Dužina je žlutá až zelená a chutná trochu jako kombinace banánů a limet.

Co s ním? Plod podélně rozkrojte, posypte cukrem a vyjídejte lžičkou; je možné jej nakrájet na kostičky a použít do salátů. V kombinaci s ořechovou zmrzlinou a šlehačkou vytvoří skvělý a rychlý dezert.

Liči

Liči

Malá oválná peckovice má kožovitou strukturovanou slupku, která později ztvrdne a připomíná skořápku, je však snadno oddělitelná od dužiny. Uvnitř plodu je tvrdé semeno, které není jedlé.

Co s ním? Liči příjemně voní a chutná, můžete je jíst samotné nebo jako součást salátů, hodí se i jako doplněk k masu či rybě.

TIP: Zkuste liči servírovat se šampaňským místo obligátní jahody.

Nashi

Nashi

Jde o druh hrušky, tvarem se ale více podobá jablku, má tmavě žlutou barvu a poměrně tvrdou slupku. Chuť dužiny je velice specifická a trochu může připomínat rum.

Co s ní? Hodí se k přímé konzumaci nebo do salátů či dezertů, ale nashi můžete také podusit a podávat ke zvěřině.

Papája

Papaya

Ovoce s tenkou zelenožlutou slupkou a oranžovou dužninou, která je měkká, šťavnatá a voní po meruňkách. Uvnitř jsou nejedlá jadérka velikosti nemletého pepře, které je třeba před konzumací odstranit, stejně jako slupku.

Co s ní? Použití papáji se liší podle stupně zralosti. Zralé plody se konzumují jako ovoce, nezralé jako zelenina. Můžete ji podávat se šunkou jako předkrm nebo s trochou portského vína jako dezert. Papája je oblíbená při redukčních dietách, neboť obsahuje enzym papain, který pomáhá odbourávat tuky.

Physalis

Physalis

Toto ovoce vypadá jako lampionky, v češtině se pro ně používá výraz mochyně. Jde o malé oranžové bobule velikosti třešně, obalené oplodím.

Co s ním? Zralé ovoce je sladkokyselé, aromatické a má ananasovou chuť. Bobule se konzumují syrové a spolu s oplodím se často používají k dekoraci.

Rambutan

Rambutan

Plody velikosti meruňky, které vzdáleně připomínají plody kaštanů, mají na povrchu měkké ostny. Plod obsahuje nejedlé semeno obalené pevnou aromatickou dužinou. Chutná téměř jako ananas, s lehkou meruňkovou příchutí.

Co s ním? Po odstranění slupky se dá dřeň konzumovat syrová, lze z ní také připravit sirup a dobře se suší.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.