Doporučujeme

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami | foto: Profimedia.cz

Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

  • 1
Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k tanci“? Pravděpodobně zjistíte, že se pod nenápadnou slupkou skrývá hotová sexbomba.

Mladá kedlubna je samozřejmě skvělá jen tak k chroupání nebo do salátů, ale neprávem je opomíjená v teplé kuchyni. A to navzdory tomu, že naše babičky se bez ní (nejen) na jaře sotva obešly.

Zapomeňte ovšem na trošku okoukanou kedlubnovou polévku, kedlubnové zelí (ač je to velká dobrota) nebo poněkud mdlé vepřové na kedlubnách, kterých jste si jako děti jistě užili dost.

I naše stará známá se umí obléci do moderního outfitu. Zkusili jste zabalit ji třeba do listového těsta nebo nabídnout jako předkrm? A ti, kdo nesmějí lepek, určitě uvítají i zajímavou variaci na klasické italské lasagne.

Štrúdl s kedlubnou a brokolicí

Ingredience:

Štrúdl s kedlubnou a brokolicí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1-2 kedlubny
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl a pepř
  • 1 balení listového těsta
  • strouhanka na podsypání
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kedlubnu očistíme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Brokolici zbavíme zavadlých kousků a nakrájíme na kousky.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Zasypeme kurkumou a římským kmínem a necháme koření rozvonět. Pak přidáme nakrájenou kedlubnu a brokolici a chvíli za občasného promíchání opékáme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
  3. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na plát. Každý posypeme trochou strouhanky (ta pojme přebytečnou vlhkost ze zeleniny) a poklademe kedlubnovo-brokolicovou směsí asi do dvou třetin. Štrúdly zatočíme, na koncích založíme, těsto opatrně přimáčkneme, aby se nerozbalovalo (můžeme ho na spojích potřít vejcem), a propícháme na několika místech vidličkou.
  4. Oba štrúdly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova. Podáváme ještě teplý, ale skvělý je i studený jen tak k vínu nebo pivu.

Tip: Do náplně můžete vmíchat nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr nebo k cibulce přidat při smažení ještě kostičky slaniny.

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami

Ingredience na 4 porce:

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
  • 2 kedlubny
  • 200 g goudy
  • 100 g sýra typu eidam
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g majonézy
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 1 svazek ředkviček

Pracovní postup:

  1. Kedlubny očistíme, zbavíme natě a oloupeme. Nakrájíme je na silnější plátky a povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Necháme okapat na cedníku.
  2. Sýr a jarní cibulku nakrájíme, smícháme v misce s majonézou, dochutíme solí a barevným pepřem.
  3. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Na talíře servírujeme nejdříve plátky kedlubny, poklademe je salátem a ředkvičkami, dochutíme pepřem a můžeme navrch ozdobit čerstvými bylinkami.

Tip: Místo majonézy můžete použít zakysanou smetanu, do které přidáte lžíci plnotučné hořčice, balzamikový krém, sůl a pepř. Nebo ji použijte s majonézou v poměru 1:1.

Bezlepkové kedlubnové lasagne

Ingredience:

Kedlubnové lasagne
  • 4 kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká mrkev
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička italské směsi koření (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano)
  • 2 plechovky (800 g) krájených rajčat
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 ml ricotty
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Kedlubny očistíme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupeme a spolu s řapíkatým celerem nasekáme najemno. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řapíkatý celer a nakonec česnek (nesmí se připalovat, aby nezhořknul). Promícháme a přidáme nastrouhanou mrkev. Necháme lehce změknout, vmícháme mleté maso a koření. Dochutíme solí a pepřem. Orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 10 minut.
  3. Potom přidáme krájená rajčata, promícháme a necháme ještě asi 20 minut dusit.
  4. Mezitím si v misce prošleháme smetanu, ricottu, mléko, vejce, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  5. Pekáč na lasagne vymažeme olejem a poklademe vrstvou kedlubny. Potřeme smetanovou směsí, na ni naneseme část masové směsi a pak zase kedlubnu. Střídáme, dokud nám nedojdou suroviny. Zcela nahoře musí být plátky kedlubny potřené smetanovou směsí.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Tip: Povrch lasagní můžete ke konci pečení posypat strouhaným parmazánem. Na začátku dušení zkuste maso přelít trochou červeného vína, směs tak získá ještě zajímavější chuť.


  • Vybrali jsme pro Vás