Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Když máte dost tradičních vanilkových rohlíčků, upečte některé moderní cukroví

  0:15aktualizováno  0:15
Co takhle letos vyzkoušet něco úplně nového? Jako vánoční cukroví totiž můžete servírovat koláčky z celého světa.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Banánové muffiny

* 150 g hladké mouky
* 50 g másla
* 75 g hnědého cukru
* 2 celá vejce
* 150 g ovesných vloček
* 1 prášek do pečiva
* 2 banány

Na ozdobu:
*
50 g bílé čokolády
* barevné sypání

1. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke směsi. Banán nakrájíme na malé kostičky a spolu s vločkami přimícháme do těsta. Pokud jsou banány příliš tvrdé, je lepší přidat trochu mléka.

2. Těstem naplníme papírové košíčky a naskládáme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut. Muffiny necháme vychladnout a povrch ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a posypeme barevným sypáním.

Máslové koláčky

* 100 g másla
* 100 g sádla
* 100 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 280 g hladké mouky

Na ozdobu:
* rybízová marmeláda
* mandle

1. Změklé máslo a sádlo smícháme s moučkovým cukrem a společně utřeme do pěny. Přidáme žloutky a pokračujeme v míchání. Přimícháme hladkou mouku a vypracujeme v hladké těsto. Necháme ho v lednici odpočinout.

2. Z těsta tvoříme kuličky, do kterých opačnou stranou vařečky uděláme důlky. Naplníme je marmeládou, do které zapíchneme mandličku. Přendáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Upečené koláčky necháme vychladnout a poté je lehce pocukrujeme.

Vánoční kytičky

* 150 g hladké mouky
* 50 g mandlí
* 100 g másla
* 50 g moučkového cukru
* špetka soli
* 1 celé vejce na potření

Drobenka:
* 50 g hrubé mouky
* 50 g moučkového cukru
* 25 g másla
* špetka skořice

1. Hladkou mouku nasypeme do mísy, přidáme nastrouhané mandle, moučkový cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme změklé máslo a vejce. Vypracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout.

2. Mezitím si připravíme drobenku. Hrubou mouku smícháme s cukrem a skořicí a poté přidáme změklé máslo. Rukou vypracujeme drobenku.

3. Z těsta vykrajujeme kytičky, naskládáme je na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme drobenkou a pečeme v troubě při teplotě 165 °C asi 25 minut do růžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout. Po vychladnutí můžeme zdobit dle fantazie.

Ořechová kolečka

* 150 g másla
* 150 g polohrubé mouky
* 150 g mletých lískových ořechů
* 150 g moučkového cukru
* 2 bílky

Krém:
*
50 g mletých ořechů
* 50 g másla
* 50 g moučkového cukru
* vlašské ořechy na ozdobu

1. V míse smícháme mouku s mletými ořechy, moučkovým cukrem a změklým máslem. Promícháme, přidáme bílky a vypracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odležet a poté vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Skládáme je na plech a pečeme v troubě při teplotě 170 °C asi 12 minut. Ještě teplé sundáme z plechu a necháme vychladnout.

2. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem a ořechy a vyšleháme v krém. Na kolečka stříkáme krém, do kterého zapíchneme oříšek. Necháme zaschnout, než kolečka naskládáme do krabičky. Cukroví necháme alespoň 14 dnů odležet.

Cookies z kokosu a vloček

* 250 g ovesných vloček
* 125 g strouhaného kokosu
* 200 g rostlinného tuku
* 65 g třtinového cukru
* 2 celá vejce
* 250 g polohrubé mouky
* 1/2 kávové lžičky jedlé sody
* 1 kávová lžička skořice
* 3 až 4 polévkové lžíce mléka
* 50 g mléčné čokolády

1. Ovesné vločky smícháme se strouhaným kokosem a opražíme je na suché pánvi. Tuk vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, skořici, mléko a sodu. Promícháme a přidáme mouku a znovu promícháme. Na plech lžičkou sázíme hrudky a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí část namočíme do rozpuštěné čokolády.

Kolečka zdobená ořechovou pěnou a ořechem

* 300 g hladké mouky
* 200 g hery
* 80 g moučkového cukru
* 2 celá vejce

Náplň:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných vlašských ořechů
* lískové ořechy na zdobení

1. Mouku smícháme se změklým tukem a moučkovým cukrem a propracujeme. Přidáme vejce, dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme malá kolečka. Naskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut do růžova. Upečené koláčky přendáme na vál nebo pracovní desku a necháme vychladnout.

2. Mezitím si připravíme náplň. Bílky ušleháme s cukrem do pěny a pak přidáme najemno nastrouhané ořechy. Pěnu přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a stříkáme ji na kolečka, nakonec ozdobíme oříšky. Necháme na desce zaschnout.

Čokoládové koláčky

* 9 žloutků
* 400 ml šlehačky
* 60 g hladké mouky
* trochu citronové kůry
* 200 g mléčné čokolády
* 200 g cukru krystal
* 50 g másla

Zdobení:
* rybízová marmeláda
* kandované ovoce

1. V kastrůlku smícháme žloutky se smetanou a citronovou kůrou a dobře promícháme. Ohřejeme, ale kontrolujeme, aby se smetana nezačala vařit, jinak se žloutky srazí. Do teplé směsi přimícháme mouku a nastrouhanou čokoládu. Stále nahříváme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a přimícháme cukr a máslo. Necháme vychladnout, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a tvoříme kolečka dvou velikostí. Pečeme při teplotě 180 °C asi 12 minut.

2. Vychladlé koláčky slepíme marmeládou a na vrchní kolečko přilepíme troškou marmelády kandovanou višeň. Koláčky můžeme ihned podávat.

Plněná srdíčka

* 280 g hladké mouky
* 125 g cukru krystal
* 140 g másla
* špetka citronové kůry

Náplň:
* 1 žloutek
* 80 g moučkového cukru
* 1 kávová lžička rumu

1. Hladkou mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, nakrájený tuk a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na 3mm plát, ze kterého vykrajujeme dvě velikosti srdíček. Přendáme na plech vyložený peč. papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut do růžova a necháme vychladnout.

2. Mezitím v misce smícháme žloutek s cukrem a rumem a metlou vymícháme hustší náplň. Lžičkou dáváme trochu náplně na větší srdíčko a přiklopíme menším a na malé dáme také trochu náplně. Povrch ozdobíme a necháme zaschnout.

Tip
Srdíčka můžeme slepovat i jakýmkoliv krémem, který nám při pečení zbyl, a ozdobit je můžeme i jiným druhem cukrářského zdobení - stříbrnými kuličkami či marcipánovými srdíčky.

Rumové koláčky

* 120 g hladké mouky
* 120 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 60 g mletých ořechů
* lískové ořechy na ozdobu

Krém:
* 150 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 2 polévkové lžíce rumu
* 3 lžičky kakaa

Poleva:
* 250 g moučkového cukru
* 3 polévkové lžíce rumu
* 1 polévková lžíce citronové šťávy

1. Mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, mleté ořechy a změklé máslo. Vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Těsto poté vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Naskládáme je na peč. papírem vyložený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut do růžova. Kolečka necháme vychladnout.

2. Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem, kakaem a rumem do pěny. Přendáme do cukrářského sáčku a krémem zdobíme kolečka. Přelijeme polevou, kterou jsme si připravili smícháním cukru s rumem a citronovou šťávou. Navrch můžeme ještě posadit lískový oříšek. náš Místo ledové polevy s rumem můžeme kolečka tip ozdobit oloupanými mandlemi.

Americké cookies

Sušenky, které milují dnes už nejen Američané, se ochucují mnoha ingrediencemi. Nejpopulárnější jsou zajisté ty s čokoládou. Nalámat do nich můžete klidně i figurky, ale nejlepšího výsledku dosáhnete s čokoládou se sedmdesátiprocentním podílem kakaa. Pokud ji milujete, určitě to oceníte.

Do cookies ale můžete „schovat“ i spoustu dalších dobrot. Třeba sušené chipsy z banánů nebo kokosu. Ani u sušeného ovoce totiž nemusíte zůstat jen u tradičních rozinek. Co třeba do těsta zamíchat sušené (nesířené) meruňky, české jablečné či hruškové křížaly nebo kostky ananasu? Nebo různé druhy ořechů a semínek? Vyzkoušejte třeba pražená slunečnicová semínka nebo sezam.

Jestli vám tohle všechno připomíná Čapkova pejska a kočičku, jste na správné stopě. Experimentování je u těchto sušenek dovoleno. A když se vám nechce do pečení, kupte si hotové - prodávají je v každém supermarketu a dnes už i v biokvalitě.

Zázvorové cookies se švestkami

* 220 g špaldové mouky
* 100 ml oleje
* 100 g sušených švestek
* 30 g třtinového cukru
* 5 polévkových lžic medu
* 2 polévkové lžíce citronové šťávy
* 40 g čerstvého zázvoru
* 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Špaldovou mouku nasypeme do misky, přidáme prášek do pečiva, třtinový cukr, najemno nastrouhaný čerstvý kořen zázvoru a promícháme. Přidáme olej s citronovou šťávou a medem. Vše vypracujeme v těsto. Sušené švestky nakrájíme na malé kostičky a přimícháme do těsta. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme malé hromádky, které pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut. Upečené cookies přendáme na vál a necháme vychladnout.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.