Kdo vynechává snídaně, je náchylnější k nachlazení

Lidé, kteří vynechávají snídani, snadněji nastydnou nebo dostanou chřipku než ti, kdo ráno poctivě snídají. Nové výzkumy britských vědců ukazují, že náchylnost dostat nějaký bacil ovlivňuje řada faktorů, mezi něž patří stres, kouření, pití alkoholu a také pravidelné vynechávání snídaně.

Vědci z psychologického ústavu univerzity v Cardiffu provedli průzkum na stovce dobrovolníků, kteří si měli deset týdnů poctivě zapisovat všechny nemoci a problémy s pamětí a pozorností. Dobrovolníci byli rozděleni na ty, kdo dostali jen jednu nemoc, a ostatní, kteří hlásili více než jednu.

Podle profesora Andyho Smithe, který vedl studii, bylo zjištěno, že ti, kdo měli více než jednu nemoc, méně často snídali a pili alkohol. Prožili také za posledních 12 měsíců více nepříjemných životních situací.

Další studii provedl stejný tým na 498 zdravých studentech. Měli za úkol nahlásit případný zánět horních cest dýchacích od šesti do 96 hodin od chvíle, kdy se u nich projeví počáteční příznaky.

U 188 účastníků pokusu, u nichž se objevilo nachlazení, bylo zjištěno, že více pili a kouřili než ti, kdo zůstali zdraví. Kuřáci a lidé trpící často stresem onemocněli častěji než nekuřáci.