Kávová charlotta
Příprava 30 minut, chlazení 6 hodin, dokončení 10 minut
- 6 plátků želatiny
- 2,5 dcl smetany ke šlehání + 2 dcl na ozdobení
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka (1/2 plechovky)
- 1 lžíce instantní kávy
- 500 g tvarohu
- 2 dcl silné černé kávy
- 2 balíčky cukrářských nebo dětských piškotů
- 1 vanilkový cukr
- Formu na charlottu vyložíme alobalem nebo potravinovou fólií. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, 1 dcl smetany zahřejeme a rozmícháme v ní želatinu, dokud se nerozpustí.
- V míse prošleháme slazené mléko, instantní kávu a tvaroh. Přilijeme smetanu a společně vyšleháme.
- Do tvarohové směsi vmícháme rozpuštěnou želatinu.
- Dno formy vyložíme vrstvou piškotů namočených krátce v silné kávě, namočenými piškoty vyložíme i boky formy.
- Lžící naplníme formu tvarohovou směsí a poklademe namočenými piškoty.
- Dezert necháme chladit alespoň 6 hodin zabalený do alobalu nebo fólie.
- Před podáváním ozdobíme dezert čerstvě ušlehanou šlehačkou ochucenou vanilkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Na kulatou formu použijte raději dětské piškoty, na čtvercovou formu cukrářské.
Trubičky s kávovou náplní
Vzhledem k rozležení trvá příprava 2 dny
Na krém:
- 1 vejce
- 70 g cukru krupice
- 2 lžičky instantní kávy
- 2 lžíce kávového likéru
- 250 g másla
Na trubičky:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- špetka jedlé sody
- 100 g rozehřátého medu
- 2 malé žloutky
- 2 lžíce mléka
- sádlo nebo tuk na promazání kovových trubiček
Na dokončení:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce ztuženého tuku
- Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a instantní kávou do zhoustnutí, zchladíme, přišleháme kávový likér a změklé máslo. Připravený krém odložíme do chladu.
- Mouku prosejeme s cukrem a sodou, přimícháme med, žloutky a mléko. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme je v chladu alespoň jeden den odležet.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, trubičky menšího průměru cca 1–2 cm namažeme sádlem. Těsto vyválíme dotenka, nakrájíme na čtverečky, navineme na trubičky a pečeme asi 6–7 minut.
- Upečené a vychladlé trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem, odložíme do chladu.
- Vychlazené trubičky namáčíme z obou stran v rozehřáté čokoládě promíchané se ztuženým tukem. Odkládáme je na pečicí papír, necháme zatuhnout a chladíme dalších 24 hodin.
NÁŠ TIP: Trubičky pečte po 6–8 kusech, abyste je stihli stáhnout z kovových trubiček ještě teplé. Trubičky opakovaně mažte tukem, nestačí je namazat při prvním použití.
Kávové řezy
Příprava 20 minut, pečení 20-25 minut, dokončení 15 minut
- hrst vlašských ořechů
- 50 g hořké čokolády
- 125 g másla
- 1 lžíce instantní kávy
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2,5 dcl mléka
- 2 velká vejce
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce instantní kávy
- 15 kávových zrnek
Pod kterým názvem jakou kávu správně dostanete? |
- Troubu předehřejeme na 180 °C, vyšší menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- Vlašské ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky. Máslo rozpustíme, necháme je zchladnout a přimícháme kávu.
- V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přimícháme mléko, vejce, ořechy, čokoládu a těsto přendáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 20–25 minut.
- Moučkový cukr prosejeme do mísy, instantní kávu zalijeme 3 lžícemi horké vody a promícháme s moučkovým cukrem na polevu. Kávová zrnka nadrtíme v hmoždíři.
- Vychladlý korpus polijeme polevou, posypeme nadrcenou kávou a dezert necháme zatuhnout v chladu.
NÁŠ TIP: Vyšlehejte 250 g změklého másla s 2/3 hrnku moučk. cukru, přilijte lžíci rumu, přišlehejte 250 g tvarohu a lžíci instantní kávy.
Směs natřete na korpus a nechte zatuhnout.