Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kafe vás postaví na nohy, ale kávové moučníky vás katapultují do nebe

  0:06aktualizováno  0:06
Lahodnou vůni kávy si většina z nás spojuje s příjemnými zážitky, relaxací, odpočinkem, chuťovým zážitkem nebo setkáním s milými lidmi. Byla by ale škoda ji jen pít. Dezerty, do kterých se přidává káva, promění vaši víkendovou odpolední siestu ve dvojitou rozkoš.

Kávový perník s ořechy | foto: Profimedia.cz

Kávové dezerty se sice tak trochu krčí ve stínu svých čokoládových a ovocných kolegů, ale byla by škoda na ně zapomínat. Čerstvě připravená káva je totiž něčím, co nám i v nabitém pracovním dni dodá elán a energii.

A co teprve v sobotu nebo v neděli, kdy sedíme s rodinou na terase nebo na zahradě (jaro je konečně tady) a máme chuť na něco dobrého?

Následující recepty nejsou náročné ani na čas, ani na přípravu, takže si s nimi poradíte třeba v mezičase, než se vám upeče kuře k obědu. Vafle se navíc skvěle uplatní i jako rafinovaná nedělní snídaně. Tak dobrou chuť!

Jogurtové vafle s kávovým nádechem

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové vafle s kávovým nádechem
  • 120 g másla
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • mléko, je-li třeba
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo, oba cukry, žloutky a špetku soli vyšleháme do pěny.
  2. Pak po lžících vmícháme hladkou mouku smíchanou s instantní kávou a práškem do pečiva.
  3. Nakonec do těsta zapracujeme bílý jogurt a trochu mléka, je-li těsto moc husté. Potom do něj opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
  4. Těsto menší naběračkou nanášíme do středu rozpáleného vaflovače a pečeme dozlatova.
  5. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

Tip: Vafle můžete podávat také s čerstvým ovocem. Skvělé jsou i s porcí kávové nebo vanilkové zmrzliny

Kávový perník s ořechy

Ingredience na malý pekáček nebo koláčovou formu:

Kávový perník s ořechy
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 malý šálek kávy
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku
  • čokoláda na vaření na ozdobu

Na citronovou polevu:

  • 1 citron
  • 2 lžíce horké vody
  • 200 g moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme cukr a vejce. Mléko trochu ohřejeme a rozmícháme v něm med, aby povolil. Vlijeme do mísy a přidáme kávu (pokud nemáte espresovač, můžete použít vaši oblíbenou rozpustnou nebo filtrovanou kávu).
  2. Do směsi vmícháme ořechy.
  3. Nakonec do mísy nasypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, perníkovým kořením a kakaem. Vařečkou důkladně promícháme.
  4. Vzniklé těsto nalijeme do menšího pekáčku s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Můžeme použít také kulatou koláčovou formu.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po vpíchnutí špejle doprostřed perníku se nesmí těsto lepit.
  6. Necháme vychladnout a připravíme si polevu. V míse prošleháme vodu s citronovou šťávu a postupně zašleháme cukr, až vznikne hladká poleva. Tou potřeme perník a necháme ztuhnout. Nakonec ozdobíme cákanci čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.

Odlehčené karamelové tiramisu do skleničky

Ingredience na 4 porce:

Odlehčené tiramisu do skleničky
  • 300 g karamelových sušenek (Lotus, Speculoos aj.)
  • 1 hrnek silné kávy
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce rozpuštěného medu

Pracovní postup:

  1. 250 g sušenek nalámeme na větší kousky. Zbylé pomocí válečku nebo v sekáčku rozdrtíme.
  2. V misce smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a rozpuštěný med.
  3. Na dno skleniček rozdělíme polovinu nalámaných sušenek a pokapeme je kávou. Na ně naneseme tvarohovou směs.
  4. Pak nasypeme další vrstvu větších kousků sušenek, opět pokapeme kávou, zakryjeme tvarohovou směsí a uhladíme.
  5. Povrch posypeme nadrcenými sušenkami a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu.

Tip: Kávu můžete smíchat s trochou rumu. Poháry je také možné ozdobit namísto drcených sušenek holandským kakaem.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.