Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Káva? Nedat si ji by byl hřích

  11:27aktualizováno  11:27
Pan Massimo je vrchní ochutnávač u jednoho z největších světových producentů kávy Lavazza v Turíně. Tento nenápadný Ital každý den usedá k velkému kulatému stolu, na kterém jsou připraveny nejrůznější směsi káv. Když je připraven nápoj, uchopí šálek a nejprve do něj vnoří svůj nos. Potom do úst nasaje trošičku černé tekutiny, chvilku ochutnává a pak ji decentně vypustí do plivátka. Jeho chuťové pohárky a vytříbený čich jsou zárukou toho, že káva z Lavazza je stále stejně kvalitní.
Uvnitř článku najdete návod, jak poznat jednotlivé druhy kávy.
Někdy kolem roku 1400 si všiml jemenský pastýř, že když jeho kozy spásly z keřů načervenalé bobule, začaly trojčit a čile běhat po pláni. Pastýř se s nezvyklým jevem svěřil mnichovi. Ten natrhal bobule, povařil je a po destilaci získal hořký nápoj. Oplýval silou zahánějící spánek a únavu. Nakolik je legenda pravdivá, nevíme.

Faktem je, že kávovník pochází z Afriky, pravděpodobně z etiopské oblasti Kaffa. Odtud se rychle rozšířil do Jemenu, Arábie a především do Egypta, kde získal neobyčejnou popularitu. V druhé polovině 16. století překročila káva hranice Evropy. Byla to doba velkých plachetnic brázdících Středozemní moře. Na jedné z nich se někdy kolem roku 1570 káva dostala do Benátek, přístavu s vyhlášeným trhem pro zboží z arabských a asijských zemí.

Zásluhu na dovozu novinky měl Paduan Propero Alpino, známý botanik a fyzik. Charakteristické vlastnosti rostliny pak popsal v knize De Planctis Aegyptii et de Medicina Aegiptiorum. Dalším velkým propagátorem kávy v Evropě se stal benátský soudce a ambasador Benátské republiky G. Fransesco Morosini. V roce 1572 píše ve své zprávě z Konstantinopole mimo jiné: "Zdejší lidé se scházejí několikrát denně v malých krámcích. V družné náladě zde popíjejí tmavý a horký nápoj," sděluje.

S přibývajícími léty vznikají první kavárny i v Benátkách. Obchod s kávou jen kvete, káva se stává módní záležitostí a všichni chtějí ochutnat zázračný nápoj. V roce 1640 je ve městě otevřen první ochod s kávou a později další v Turíně, Janově, Miláně, Florencii, Římě a Neapoli. Ne pro všechny je však káva zázrakem. Fanatičtí křesťané považovali její pití za hřích. Dokonce naléhali na papeže Klementa VII., aby věřícím zakázal pít "ďáblův nápoj".

Traduje se, že papež, dřív než vynesl soud, kávu ochutnal. Když se napil ze šálku vonného nápoje, označil jeho chuť za skvělou. "Byl by hřích, nechat ho pít pouze nevěřící! Porazme Satana požehnáním tomuto nápoji, který neobsahuje nic pro křesťany závadného!" Lepší reklamu, požehnání přímo od papeže, káva dostat nemohla. Stal se z ní "nápoj také pro křesťany".

A později, v 18. století, je pro změnu "nápojem intelektuálů". Káva zaujala nejen jako "životabudič", ale i svými léčivými účinky. "Je to opravdový všelék," píše se v listě vytištěném v Miláně v roce 1801 a podepsaném vyhlášenými lékařskými kapacitami. Kult kávy v Itálii trvá dodnes. Kavárny jsou stále vyhledávané a znovu je obnovována jejich stará a pitoreskní atmosféra. Café Florian na náměstí San Marco v Benátkách je nejlepším příkladem. Rubínově zbarvené samety, nenápadná světla a malé stolky lákají také v Café Greco v Římě, Pedrecchi v Padově, Michelangelo ve Florencii a Barrati v Turíně. Káva, ten báječný nápoj, tu chutná nejlíp.


Co to je, když se řekne...

Espresso
Správné vyluhování kávy trvá kolem 25 vteřin. Barva dva až tři milimetry silné pěny je oříškově hnědá. Pěna musí být hutná a bez bílých či černých skvrn. Podává se v malých šálcích (70 cl).

Cappuccino all´ italiana
Šálek naplněný piccolo espressem, k němuž se přidá napěněné mléko. Podává se ve velkých šálcích (165 cl) a zdobí čokoládou.

Caffé Macchiato
Šálek "caffé" (120 cl) se naplní silným espressem a přidají se k němu dvě polévkové lžíce napěněného mléka.

Caffé Vienesse
Káva podávaná ve velkých šálcích či sklenicích s našlehanou smetanou a ozdobená čokoládou.

Irish caffé
Jedno velmi horké espresso, dvě polévková lžíce smetany, dvě čajové lžičky hnědého cukru, čtyři polévkové lžíce irské whisky. Do sklenice nahřáté párou se nalije horká káva, přidá cukr a whisky. Na hladinu nápoje se opatrně nalije smetana přes bříško nahřáté barové lžičky. Nápoj se podává po jídle.

Frapé
Do kávy se přidá mléko a kostky ledu na ochlazení. Spolu s cukrem se nápoj promíchá v šejkru. Podává se ve vysokých sklenicích, zdobí šlehačkou.
Autor:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.