Ona
Pití více než jednoho šálku kávy za den značně snižuje riziko mrtvice (ilustrační snímek)

Pití více než jednoho šálku kávy za den značně snižuje riziko mrtvice (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Káva může snižovat riziko mrtvice u žen

  • 2
Dobrá zpráva pro všechny ženy, které si bez šálku své oblíbené kávy neumí představit ani den. Podle studie švédských vědců může totiž každodenní příjem kávy u žen významně snižovat riziko mrtvice.

Káva patří mezi nejvíce konzumované nápoje na světě, ale její účinky na lidský organismus stále nejsou plně prozkoumány. Ačkoli výsledky nové švédské studie ukázaly, že pití více než jednoho šálku kávy za den značně snižuje riziko mrtvice, odborníci upozorňují, že je předčasné doporučovat ženám měnit své kávové návyky.

Nižší riziko mrtvice

Studie, která byla publikována časopisem Stroke, se zúčastnilo 34 670 švédských žen ve věku 49 až 83 let. Odborníci je sledovali v průměru 10 let. Vědci zjistili, že pití více než jednoho šálku kávy denně snížilo riziko mrtvice o 22 až 25 procent v porovnání s ženami, které pily kávy méně.

Sledované ženy byly rozděleny do několika kategorií. Skupiny, které nahlásily 1 až 2 šálky za den, 3 až 4 šálky za den, nebo 5 a více šálků za den, měly podobný zdravotní prospěch oproti těm, které nahlásily denní příjem méně než jednoho šálku kávy.

Výsledky zůstaly stejné, i když se vzaly v úvahu faktory jako kouření, váha, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo pití alkoholu, což podle vědců ukazuje, že účinek kávy není ovlivněn těmito známými rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Bez kofeinu ne

Vedoucí vědeckého týmu doktorka Susanna Larssonová uvedla, že i když ve stravovacím dotazníku nebyla káva rozdělena podle obsahu kofeinu, je konzumace kávy bez kofeinu ve švédské populaci nízká. To naznačuje, že káva bez kofeinu nemusí mít stejné pozitivní účinky na lidské zdraví jako káva s obsahem kofeinu.

Spojitost mezi pravidelným pitím kávy a snížením rizika mrtvice u běžné populace byla nahlášena už loni britskými vědci na výroční konferenci o mrtvici American Stroke Association. Vědci z  Cambridgeské univerzity, kteří 12 let sledovali 23 tisíc mužů a žen, zjistili, že lidé, kteří nahlásili jakýkoli příjem kávy, měli o 27 procent nižší riziko mrtvice než ti, kteří nahlásili, že kávu nikdy nepijí.

Jiný loňský výzkum zase přišel s tím, že umírněné pití kávy nebo čaje snižuje riziko rozvinutí srdečních onemocnění. Vědci z univerzitního lékařského centra v Utrechtu v Holandsku sledovali více než 37 tisíc obyvatel Nizozemí po dobu 13 let.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří pili dva až čtyři šálky kávy denně, měli o 20 procent nižší riziko srdečních onemocnění v porovnání s těmi, kteří pili méně než dva nebo více než 4 šálky kávy denně.

Nutnost dalšího zkoumání

Odborníci si nejsou zcela jistí, jak pití kávy může snižovat riziko mrtvice, ale mezi možné způsoby patří oslabení subklinického zánětu, snižování oxidačního stresu a zlepšení citlivosti na inzulin.
 
Sama doktorka Larrsonová si uvědomuje, že hodnověrnost její studie trochu snižuje použití dotazníků, které sledované ženy samy vyplňovaly, přesto podotkla: "Některé ženy se vyhýbají konzumaci kávy, protože si myslí, že je nezdravá. Ve skutečnosti zvyšující se důkazy ukazují, že mírná konzumace kávy může snižovat riziko některých nemocí jako cukrovka, rakovina jater a možná i mrtvice."

Susanna Larssonová zároveň upozornila, že je zapotřebí dalšího výzkumu před ustanovením pevného závěru.