Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kateřina Klasnová pro nás upekla tvarohovou štolu, inspirujte se

  5:23aktualizováno  5:23
Ne všechny známé ženy, které jsme oslovili, souhlasily s nápadem, že si je nafotíme, jak pečou cukroví. Nicméně místopředsedkyni Sněmovny a manželku ministra dopravy Kateřinu Klasnovou jsme přemlouvat nemuseli. Dokonce prozradila recept na oblíbenou tvarohovou štolu.

Kateřina Klasnová | foto: MF DNES

Každý rok před Vánocemi různé společnosti zveřejňují průzkumy týkající se domácího pečení cukroví. Osmdesát procent Češek tvrdí, že peče průměrně osm druhů cukroví na jednu domácnost.

Tím je míněno, že třeba čtyři druhy napeče babička, dva maminka, dva teta a vzájemně se o ně podělí celá rodina. Nejčastěji pečeným druhem jsou vanilkové rohlíčky, následuje linecké pečivo a rumové kuličky.

Otázkou je, jestli se české hospodyně v průzkumech nedělají lepší, než ve skutečnosti jsou. Pekárny a cukrárny totiž zároveň hlásí, že poptávka po profesionálně napečeném cukroví rok od roku stoupá.

Minist Vít Bárta a Kateřina Klasnová

„Peču každý rok, ale nepřeháním to. Jen pár druhů: linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky,“ říká Kateřina Klasnová. Jejím nejoblíbenějším dílem je tvarohová štola.

Tvarohová štola

Přísady:
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
150 g Hery nebo másla
1 prášek do pečiva
2 celá vejce
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
1 až 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu
špetka soli
100 g ořechů. Může být směs vlašských, lískových a mandlí
150 g rozinek, část je možné nahradit brusinkami.

Postup:
1. Nejprve se smíchá mouka, cukr a prášek do pečiva. Vysype se na vál, pak se přidají ostatní ingredience. Vše se zpracuje na těsto a válečkem vyválí do menší placky. Ta se přehne napůl a dá péct.
2. Kateřina Klasnová peče v horkovzdušné troubě na 180 stupňů 60 až 70 minut.
3. Čím více je v těstě rozinek a ořechů, tím více může praskat. Je vhodné štolu při pečení hlídat a pak zkontrolovat píchnutím špejlí. Místa, která praskají, se mohou při pečení zakrýt mastným papírem od Hery nebo másla. Hotová štola se potírá horkým máslem a hned zasypává vanilkovým cukrem. Je ji třeba zasypat silně, cukr na horkém másle vytvoří kůrku.

Kromě Kateřiny Klasnové se z oslovených žen k pečení přihlásila i herečka Markéta Hrubešová nebo Helena Fibingerová, která se prý letos pustila do pečení cukroví ve tři ráno. Času má málo, ale tuto předvánoční disciplínu si bývalá koulařka a současná majitelka pekárny nikdy ujít nenechá.

Čtěte v magazínu DNES

cukroví

Kdo peče a kdo ne? Pustila fotografa do kuchyně Jiřina Bohdalová, Tereza Kostková nebo Barbora Špotáková? Čtěte ve čtvrtečním magazínu DNES.





Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.