Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

  0:02aktualizováno  0:02
Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web designerky a dvojnásobné maminky Věry Strnadové, která jejich umění vypilovala k naprosté dokonalosti.

Kaše vůbec nemusí být jen nasladko, vyzkoušejte třeba tu s lilkem a rajčaty. | foto: Petra Novotná, Vtipné kaše (Smart Press)

Z její nové kuchařky Vtipné kaše, kde najdete kromě receptů také spoustu zajímavého povídání o ingrediencích, chutích a možnostech přípravy těch nejroztodivnějších kašiček, jsme pro vás vybrali dva slané a jeden sladký vzorek.

Fotogalerie

Sama autorka přiznává, že k její lásce ke kaším vedla dlouhá a trnitá cesta přes čokoládové sušenky, bagety ze stánku nebo párky v rohlíku.

Do dvaceti let prý nevařila a její tělo jí dávalo spoustu signálů, že by měla se svou životosprávou něco dělat.

Teprve vážnější zdravotní potíže ji však přiměly k větším změnám. Dnes Věře Strnadové kouzlení v kuchyni přináší nejen fyzickou a duševní rovnováhu a nové zdravější chutě, ale také odhodlání inspirovat ostatní. Tak dobrou chuť!

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem

Ingredience na 3 porce:

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 80 g jáhel
  • 360 g neloupané máslové dýně
  • 4 špetky hořčičného semínka
  • extra panenský olej (olivový, řepkový nebo slunečnicový)
  • Na pesto:
  • několik snítek petrželky
  • několik koleček pórku
  • hrst vlašských ořechů
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • sýr parmazánového typu
  • 2 stroužky česneku

Pracovní postup:

  1. Jáhly vsypeme do hrnku a spaříme je horkou vodou. Poté vodu slijeme a ještě jednou opakujeme. Zbavíme se tím případné hořkosti. Propláchnuté jáhly vložíme do rendlíku, zalijeme je 500 ml vody nebo vývaru a přidáme hořčičná semínka.
  2. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ji k jáhlám, přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a vaříme asi 20 minut. Obsah už bude rozvařený, ale v rendlíku bude stále patrná tekutina.
  3. Mezitím v mixéru smícháme všechny suroviny na pesto a umixujeme.
  4. Hotovou jáhlovou kaši můžeme podávat buď nerozmixovanou, anebo vezmeme ponorný mixér a trošku ji v rendlíku rozmixujeme. Podáváme s pestem posypanou sýrem parmazánového typu.

Rýžová kaše kokosová s čokoládou

Ingredience na 2 porce:

Rýžová kaše kokosová s čokoládou
  • 500 ml kokosového mléka
  • 120 g rýže pomleté nahrubo (nebo rýžových vloček)
  • rozvar z datlí dle chuti
  • 2 lžičky kešu krému
  • 40 g 70% čokolády (polovina do kaše a polovina na kaši)
  • špetka soli
  • případně sušené chilli vločky a trocha javorového sirupu
  • Na kešu krém:
  • 20 g kešu ořechů
  • špetka soli
  • Na rozvar z datlí:
  • 10 velkých sušených datlí
  • 1 bio citron (není nutno)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme kešu krém. Ořechy krátce nasucho orestujeme na pánvi se silným dnem. Jakmile se rozvoní a začnou chytat tmavý tón, přendáme je na talíř a necháme vychladnout. Pak je se špetkou soli rozmixujeme. Mixér se bude zahřívat, tak je třeba ho zastavovat a stírat krém ze stěn. Čím déle mixujeme, tím krémovější je konzistence. Můžeme si také krém připravit ve větším množství do zásoby, přendat ho do skleničky a uchovávat v lednici.
  2. Pak se pustíme do rozvaru z datlí. Dáme je do rendlíku a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala asi centimetr nad datle. Podle chuti přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 10 minut. V rendlíčku bude ještě asi polovina tekutiny. Necháme zchladnout a rozmixujeme.
  3. Když máme suroviny připravené, můžeme připravit kaši. Do rendlíku dáme kokosové mléko, sůl a nahrubo pomletou rýži nebo rýžové vločky. Za občasného míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a za častého míchání vaříme do zhoustnutí.
  4. Do hotové kaše zamícháme polovinu rozlámané čokolády. Navrch přidáme rozvar z datlí, lžičku kešu krému a také, chcete-li, chilli vločky a javorový sirup.

Tip: Rýže má chladivý účinek a sladkou chuť. Hodí se do teplého počasí, což kokosové mléko také. Protiváhu tvoří zahřívací čokoláda a chilli.

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty

Ingredience na 2 porce:

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
  • 100 ml kvalitního bílého vína
  • 80 g bulguru
  • 40 g teffu (zdravé bezlepkové pseudoobiloviny původem z Afriky)
  • 140 g lilku
  • 100 g rajčat
  • panenský olivový olej
  • 2 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana či tymiánu
  • špetka tmavého třtinového cukru
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať nebo pažitka
  • piniová semínka (nemusejí být)

Pracovní postup:

  1. Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a krátce na něm lilek orestujeme. Přidáme omytá a nakrájená rajčata a ještě 2 minuty restujeme.
  2. Pak přidáme víno a necháme jej asi minutu odpařit. Bulgur a teff propláchneme vodou a přidáme do pánve.
  3. Přisypeme oregano nebo tymián, špetku cukru a 200 ml vody. Osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme až do chvíle, kdy se tekutina odpaří. Trvá to 5 až 10 minut.
  4. Hotovou kaši ozdobíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, případně piniovými semínky.

Tip: Skvělá letní kombinace, kterou lehce zvládnete připravit i na cestách v kempu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek




SNADNO & RYCHLE - Roman VaněkSNADNO & RYCHLE - Roman Vaněk

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.