Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste nové vánoční cukroví: bezlepkové sušenky ze Sardinie

  0:10aktualizováno  0:10
Novinářka Karolina Konečná už od dětství miluje Sardinii a teď si konečně splnila svůj sen. Vydala Kuchařku z ostrova Sardinie. Místo klasického vánočního cukroví zkuste třeba bezlepkové mandlové sušenky, kterým se na druhém největším italském ostrově říká Amareti.

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky z Kuchařky z ostrova Sardinie

Dvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé jsou ale jen svrchu, uvnitř očekávejte vláčnou slast.

Co potřebujete:
170 g oloupaných mandlí (ideálně 160 g normálních, 10 g hořkých)
140 g moučkového cukru
1 bílek
špetka soli
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička vanilkové esence
krupicový cukr na obalení
celé mandle na ozdobu

Čtěte v pondělí

Čokoládové crinkles

Dalších 7 receptů na bezlepkové cukroví najdete v pondělním tištěném vydání Ona Dnes, která vychází jako příloha deníku MF DNES.

Postup:
1. Mandle nasypte spolu s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a vanilkovou esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem.

2. Do větší misky si nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebírejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

3. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli – sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin vyschnout při pokojové teplotě.

4. Teprve potom pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Pusinky

Pusinky podle Kuchařky z ostrova Sardinie

Pusinky dělám určitě třicetkrát do roka. Syn Hugo si je drobí do šlehačky, přimíchá maliny a kakao a září štěstím. Absolutním štěstím.

Co potřebujete:
4 bílky
70 g krupicového cukru
1 citron, kůra jemně nastrouhaná
240 g cukru moučka
70 g hrubě namletých mandlí
bílé, barvené a stříbrné cukrářské zdobení

Kuchařka z ostrova Sardinie

Další sardské recepty najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie: www.kucharkazostrova.cz

Postup:
1. Z bílků ušlehejte tuhý sníh – nejprve bílky šlehejte samotné, když se vytvoří hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Opatrně vmíchejte jemně nastrouhanou citronovou kůru a poté i moučkový cukr a nad párou šlehejte dokud není směs lesklá.

2. Rychle vmíchejte mandle, směs přendejte do cukrářského sáčku se širší řezanou ozdobnou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte pusinky.

3. Posypte cukrářským zdobením a sušte při 100°C asi 1 hodinu. Upečené pusinky poznáte tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.

Autoři:




Nejčtenější

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Matematička Marjam Mírzcháníová
Matematička Marjam Mírzácháníová svou práci přirovnávala k psaní románů

Vědecký svět oplakává předčasný skon přední světové matematičky Marjam Mírzcháníové, držitelky Fieldsovy medaile. Kromě role geniální vědkyně zvládla být i...  celý článek

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?
Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?

Řešíte ucpané póry a “tekoucí” makup nebo příliš lesklou pleť? Několik kosmetických produktů budete moci vyměnit za jeden, který jste možná doteď považovala za ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.