Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Karbanátky podle Babici a Pohlreicha

  16:02aktualizováno  16:02
Na Nově lahodí víc než milionu diváků a pije krev několika kritikům - Jiří Babica a jeho dobroty. Prima nasadila do boje šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Zeptali jsme se obou: Jak byste uvařili tak jednoduché jídlo, jako je bramborová kaše s karbanátkem?

Televizní rivalové: Zdeněk Pohlreich a Jiří Babica | foto: Koláž MF DNES

Recept podle Pohlreicha

Poraďte, jak udělat nejlepší karbanátek.

Předně bych nakoupil různé druhy masa a sám si je umlel. Zcela jistě bych nekupoval nějakou hotovou směs. Její ideální složení se musí vytestovat až v kuchyni.

Předpokládám, ze kaši byste nevyráběl z prášku.

No dovolte!

Dal byste navrch osmaženou cibulku?

Na smažený karbanátek bych smaženou cibulku nedal.

Přiložil byste kyselou okurku?

Salát by byl asi vhodnější než nakládaná okurka. I ta je však vhodná.

Snažil byste se jídlo ozvláštnit dotekem génia? Třeba nezvyklým kořením?

S tím se obraťte spíš na pana Babicu. Mně třeba připadá karbanátek s kaší geniální sám o sobě.

Zdeněk Pohlreich

Narodil se 10. dubna 1957, ženatý, má syna. Před dvaceti lety emigroval, byl šéfkuchařem v restauraci La Guillotine v Adelaide. Po návratu nastoupil do pražského hotelu Renaissance, pak byl šéfkuchařem v hotelech Villa Voyta, Radisson SAS, Marriott. Nyní provozuje restaurace Café Imperial a Divinis.

VIDEO

V první kuchařské show vařila žena, dnes v nich muži žehlí tortilly

Ač by se mohlo zdát, že kuchařské show jsou záležitostí několika posledních let, opak je pravdou. Před kamerou se poprvé vařilo už před víc než půl stoletím. To jen Češi na to, že se dá vařit zábavně, přišli se zpožděním. Ale zase si to patřičně užívají: momentálně hned na několika kanálech současně.

 

Recept podle Babici:

Jaké suroviny byste použil na karbanátky s bramborovou kaší?

Když je chceme mít šťavnatější, použijeme dvě třetiny vepřové plece a zbytek hovězího. Můžete udělat i rybí, drůbeží, ze zvěřiny, výborné jsou i z telecího.

Jak byste tedy postupoval?

Pět set gramů mletého masa, dva rohlíky, jedna střední cibule, dvě vejce, dva stroužky česneku, dvě lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, sádlo, olej na smažení. Rohlíky namočíme na pět minut do vody, scedíme a vymačkáme. Vše smícháme, namočíme si ruce, tvoříme karbanátky a vkládáme do rozpáleného sádla. Smažíme dozlatova. A bramborová kaše: šest středních brambor, lžíce másla, šálek horkého mléka, sůl. Brambory osolíme, uvaříme, scedíme, rozšťoucháme, přidáme máslo, smícháme a pomalu šleháme. Přidáváme horké mléko a zase vesele rychle šleháme, popřípadě dosolíme.

Dal byste na kaši osmaženou cibulku? Pokud ano, na čem byste ji smažil?

Je zbytečná, protože je už dostatek cibule v karbanátku. Spíš bych použil zelenou petrželku.

Pokusil byste se karbanátkovou směs ozvláštnit neobvyklým kořením? Uveďte nějaký nápad.

Tam je nápadů donekonečna. Ukazoval jsem to už ve svém pořadu. Za osm minut jsme udělali pět druhů karbanátků. Jako koření jsme použili třeba bazalku, oregano, kari, kmín, rozmarýn, tymián... Je to opravdu záležitost chuti.

Jiří Babica

Narodil se 1. května 1961, ženatý, má dceru a syna.  Jako kuchař se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador, devět let vařil v Alcronu. Po roce 1989 začal vařit v Německu, nejdéle v restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. Před čtyřmi lety se vrátil do Prahy. Nyní provozuje servis s lyžařskými potřebami.

Čtěte v magazínu DNES

Ilustrační foto

Proč kritici nemají rádi Jiřího Babicu? Proč Zdeněk Pohlreich nesnáší kečup? Celé téma čtěte v Magazínu DNES





Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.