Doporučujeme

Kapučinový dort

Kapučinový dort | foto: Apetit

Kapučínový dort

Třívrstvý tvarohový koláč doporučujeme připravit den předem, aby se chutě a vůně spojily v harmonický celek.

NA 12-16 ŘEZŮ

Příprava: 50 minut + 70 minut pečení + 3 hodiny chlazení

Na korpus:

* 280 g hladké mouky
* 170 g másla pokojové teploty
* 50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
* špetku strouhaného muškátového oříšku
* špetku soli

Na čokoládovou vrstvu:

* 200 ml smetany na šlehání
* 240 g hořké čokolády, nasekané
* 50 ml Baileys

Na tvarohovou náplň:

* 800 g plnotučného tvarohu
* 100 g moučkového cukru
* 2 sáčky vanilinového cukru
* 40 g kukuřičného škrobu (Maizena)
* 2 lžíce tmavého rumu
* 15 g instantního espressa (3 lžíce)
* 1 lžičku melasy
* 3 velká vejce pokojové teploty

Na polevu:

* 280 g husté (patnáctiprocentní) zakysané smetany
* 40 g cukru krystalu nebo krupice

Příprava jídla

1. Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.

2. Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.

3. Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30-40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.

4. Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oběma druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.

5. Vyjměte z trouby na mřížku a 20-25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.

6. Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Koňakový dortík
Koňakový dortík
Dobošův dort
Dobošův dort
Medovník
Medovník


  • Vybrali jsme pro Vás