Kapr třikrát jinak a další rybí recepty

  2:38
Kdysi to byl jen vánoční kapr a v létě občas pstruh, ale konzumace a oblíbenost ryb u nás roste rychlostí lovící štiky. Ryby jsou zdravé, dietní a dobré, co víc dodat.
Smažený kapr

Smažený kapr | foto: Isifa

Pstruh po mlynářsku s mandlemi

Pstruh po mlynářsku s mandlemi.

Příprava: 10 minut + vaření 10-15 minut

Pro 4 osoby

• 4 menší vykuchaní pstruzi
• 4 lžičky citronové šťávy
• sůl
• 1 hrnek hladké mouky
• 1 lžička sladké papriky
• olej
• 4 lžíce másla
• hrst mandlových lupínků

1. Pstruhy omyjeme a dobře osušíme.
2. Pokapeme je citronovou šťávou zevnitř i zvenku a osolíme.
3. Hladkou mouku promícháme se sladkou paprikou a pstruhy v ní obalíme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej a pstruhy na něm opečeme 5-7 minut po každé straně.
5. Na menší pánvi rozehřejeme máslo a mandlové lupínky na něm dozlatova opečeme.
6. Hotové pstruhy přelijeme máslem s mandlemi a podáváme nejlépe s vařenými novými bramborami a čerstvou nasekanou petrželkou.

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky.

Příprava: 60 minut + smažení 30 minut

Pro 4-6 osob

• 2 housky
• 200 ml mléka
• 1 kg rybího masa (např. stažený vykoštěný kapr)
• sůl
• pepř
• sladká paprika
• 4 vejce
• 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
• strouhanka
• hladká mouka

1. Housky nakrájíme na plátky, zalijeme je teplým mlékem a necháme je nasáknout.
2. Omyté rybí maso nakrájíme na kostky a umeleme je nebo rozmixujeme.
3. Housku vymačkáme, přidáme do mletého masa, ochutíme solí, pepřem, sladkou paprikou, přidáme 2 vejce, nasekanou petrželku a promícháme. Směs na karbanátky můžeme zahustit trochou strouhanky a necháme ji odležet půl hodiny v chladu.
4. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných zbylých vejcích a strouhance a smažíme je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Kapr na modro

Kapr na modro.

Příprava: 30 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

• 4 porce kapra s kůží - nejlépe hladký bez šupin
• 200 ml octa
• sůl
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 1 malá petržel
• 1/4 celeru
• 1 cibule
• 4 kuličky černého pepře
• 4 kuličky nového koření
• 1 bobkový list
• 2 lžíce kaparů
• 100 g másla

1. Porce kapra položíme na mísu kůží dolů a zalijeme vřelým octem se solí, necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky.
3. Zeleninu a koření zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
4. Zeleninu i s vývarem přelijeme do širšího hrnce, vložíme do něj porce kapra s octem tak, aby kůže byla nahoře, nepotopená do vývaru. Přisypeme kapary.
5. Na mírném plameni necháme kapra pomalu táhnout - nevaříme prudkým varem - asi 15 minut do změknutí.
6. Hotového kapra podáváme zalitého rozpuštěným máslem.

Perkelt z kapra

Perkelt z kapra.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 4 porce kapra
• sůl
• 1 cibule
• 3 papriky
• 3 velká rajčata
• 3 lžíce másla nebo sádla
• sladká paprika
• 1 lžíce rajského protlaku
• 250 ml zeleninového vývaru (nemusí být)

1. Porce kapra omyjeme, osušíme, osolíme a necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřinců, pokrájíme na nudličky, rajčata rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, porce kapra na něm z obou stran opečeme a odložíme na talíř.
4. Do zbylého tuku nasypeme cibuli, orestujeme ji, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme pokrájenou zeleninu, rajský protlak, porce kapra, podlijeme vývarem nebo vodou, zakryjeme pokličkou a podusíme na mírném ohni asi 15–20 minut.

Smažený kapr

Smažený kapr.

Příprava: 40 minut + smažení 15-20 minut

Pro 4 osoby

• 4 porce kapra
• sůl
• strouhanka
• čerstvá petržel
• tymián (nebo bazalka, rozmarýn či kopr)
• 2 velká vejce
• 1 lžíce mléka

1. Omyté porce kapra osušíme, osolíme a necháme odležet.
2. Strouhanku promícháme s nasekanou petrželkou a tymiánem.
3. Vejce prošleháme s trochou soli a mlékem.
4. Porce kapra obalíme v hladké mouce, přebytečnou mouku oklepeme, protáhneme vejci a obalíme ve strouhance.
5. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...