Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kapr? Ano, ale bez kostí

  0:17aktualizováno  0:17
- Kapr se u nás vyskytuje celoročně v rybnících, zejména jihočeských, během prosince v dílech invenčně vyšeptalých fejetonistů a na Štědrý večer takřka na každém stole. Celý rok jako by pro ženy a muže v zástěře neexistoval a málokdo si také vybaví jinou úpravu než kapra obalovaného a smaženého, i když Vilém Vrabec kdysi vydal celou knížku receptů nazvanou Kapr v české kuchyni.

Kapr má své klasické způsoby přípravy „na modro“ a „na černo „, lze jej marinovat, zalévat rosolem i nadívat, podlévat vínem i pivem, dusit s nejrůznějšími omáčkami, dá se z něj udělat salát, ražniči, guláš i sekaná, ale málo platné ročně sní každý Čech a Moravan v průměru jen 5,5 kg ryb, čtyřikrát méně, než je průměr v Evropské unii, a to ještě naprostou většinu tvoří filé z tresky a olejovky.

Kapr má zkrátka smůlu a o jejích důvodech není nutno příliš spekulovat - vysvětlí je věta slýchaná tak často právě u vánočního stolu: ,“Této pochutnání, jen kdyby nebyly ty kosti.“ Ačkoliv kapři kůstka zapíchnutá do krku se, statisticky vzato, vyskytuje mnohem častěji ve starších televizních komediích než v reálném životě, jsme většinou hltouni a neradi se vybíráním kostiček na talíři zdržujeme. Kdoví, možná už genetičtí inženýři ve svých laboratořích uvažují o kaprovi, který bude zcela bez kostí (a také bez šupin, abychom ho nemuseli škrábat) a kromě ploutví bude vybaven i čtyřmi nožičkami, na nichž se v příslušné období podzimu sám vydá z rybníka přímo k porážkové lince. Jen aby potom ještě chutnal jako kapr.

Židovská kuchyně vyřešila tento problém po svém už dávno. Její tradiční „gefilte fish“ ponechává z původního kapra jen kůži, která se pak před pečením naplní vykostěným a mletým kapřím masem, doplněným cibulí, mrkví, vejcem, ořechy a strouhankou. Jenže stejně jako třeba u vepřového i u kapřího masa platí, že rozemleté už prostě chutná jinak.

V třeboňské rybí restauraci Šupina však najdete na jídelním lístku kapři hranolky, což jsou kusy kapřího masa sice o dost menší než klasické porce na smažení, ale zato - bez kostí. A je to, věřte, opravdu maso vcelku, nic mletého, nic podobného někdejším Rema plátkům, při jejichž výrobě se hovězí maso rozložilo na prvočinitele a pak zase poskládalo do tvaru flákoty. Technologie tohoto malého kapřího zázraku je ovšem tajemstvím třeboňských rybářů a doma v kuchyni nám tento objev nebude nic platný.

Zato rybáři ze sádek ve Zbirohu se receptem na kapra v oleji netají. A je také bez kostí. Vykuchaného a očištěného kapra stáhněte z kůže, nakrájejte na podkovy a vydatně nasolte. Nechte v chladu tři dny odležet a vyperte studenou tekoucí vodou. Vyřízněte páteř, o menší kosti se nemusíte starat, při naložení se rozpadnou samy. Vzniklé půlky podkov naložte na dva dny do neředěného octa. Pak maso znovu vyperte a nakrájejte na kostky. Do mísy k němu přidejte čtyři rozemnuté bobkové listy, čtyři kuličky nového koření, pokrájené feferonky podle chuti a na prstýnky pokrájenou cibuli v množství odpovídajícím třetině váhy masa. Zalijte trochou dobrého oleje, zamíchejte a nechte ještě týden rozležet.

Pokud se vám nechce čekat dvanáct dní, zkuste kapři škvarky. Z vykuchaného, očištěného a staženého kapra odstraňte páteř a větší kosti (menší se později upraží), nakrájejte maso na čtverce o straně 5 cm, osolte a zalijte citrónovou šťávou. Nechte v chladu nejméně dvě hodiny odležet a pak v cedníku okapat. Ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje opékejte do tmavočervená. Hotové škvarky promíchejte s rozpuštěným máslem, do kterého jste vmíchali.utřený česnek. Můžete podávat teplé i studené.

Mimochodem - podle posledních vědeckých výzkumů může konzumace ryb působit preventivně proti depresím, a dokonce zmírňovat následky poškození mozku vzniklé dlouhodobou spotřebou alkoholu.

Suroviny potřebné k vytvoření zbirožské speciality: kapra v oleji.

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.