Doporučujeme

Ragú se žampiony

Ragú se žampiony | foto: Profimedia.cz

Čtenářský recept: Kančí ragú paní nadlesní

  • 0

Doba přípravy: 1 a 1/2 hod.
Množství: 4 porce

  • 1 kg kančí kýty
  • 3 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 6 stroužků česneku
  • kečup
  • miska hub
  • sůl
  • vývar
  • trocha mouky na záklechtku
  • 1 vrchovatá lžička sladké papriky
  • půl lžičky pálivé papriky

1. Na rozpáleném sádle opékáme za stálého míchání maso, posypané oběma paprikami, polijeme troškou vývaru a restujeme, až se maso zatáhne. Teprve potom přidáme cibuli, aby nezhořkla a nestala se z ní kaše.
2. Vlijeme zbytek vývaru a teprve pak solíme. Dusíme pod poklicí, aby se chutě prolnuly, asi v polovině dušení přidáme houby na plátky a kečup.
3. Když je maso měkké, přidáme rozetřený česnek a zahustíme záklechtkou, kterou si připravíme rozmícháním asi 1 vrchovaté lžičky hladké mouky v troše vody.

TIP: Podle rodinných zvyklostí podáváme s knedlíkem nebo chlebem, u nás však vedou jako příloha k ragú noky: 40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce polévkové strouhanky (to aby noky byly nadýchané a ne tuhé),1 celé vejce a voda podle potřeby. Vařečkou umícháme polotuhé těsto a necháme chvíli odstát.Mezitím si dáme vařit osolenou vodu a do vroucí děláme lžící nočky. Až vyplavou, jsou hotové. Lovíme je drátěnou naběračkou, okapané dáme do čistého hrnce a vložíme do trouby vyhřáté na 50 stupňů, kde už mezitím čeká pod pokličkou uvařené ragú, až ho spolu s noky naservírujeme rodině. Vychlazené pivko to jistí.


  • Vybrali jsme pro Vás