Doporučujeme

Borcaky

Borcaky - Kalmycké jídlo | foto: Lenka Webrová, iDNES.cz

Kalmycké Borcaky s čajem

  • 1
Galina, která do Česka přivezla tento recept, pochází z Kalmycké republiky. Přijela před šesti lety spolu s manželem a čtyřmi dětmi. Od května pracuje v Praze v charitativní šicí dílně.

Šije z látek panenky, které obléká do národních krojů z celého světa. Vždy jí velmi bavilo šít, její původní profese je jiná, doma byla učitelkou matematiky.

Touha, vzdělávat se, jí ale neopustila. Pravidelně navštěvuje počítačový kurz a doučuje se češtinu, hlavně gramatiku. V budoucnu by si chtěla přibrat ještě angličtinu. Koníčkem je jí i vaření. 

Manželovi a dětem vyváří kalmycká a ruská jídla, ale jak dodává, oblíbené jsou také české knedlíky a pečivo. A čtenářům slibuje, že pokud jim Borcaky zachutnají, otevře pro labužníky  kalmyckou restauraci.

Borcaky s čajem

POTŘEBUJETE: 

1 ks droždí
cca 1 kg hladké mouky
1 l mléka
4 vejce
stolní olej
sůl

1. Nejdříve připravíme kvásek. Ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme droždí, přidáme 2 lžíce mouky a necháme vykvasit.

2. Do mísy dáme hotový kvásek, zalijeme 1 l teplého mléka, přidáme 4 celá vejce, 200 g stolního oleje, 1 lžičku soli. Postupně přidáváme hladkou mouku, do doby, než se těsto přestane lepit. Vše prohněteme, přikryjeme a necháme odpočinout. Jakmile těsto vykyne, opět ho prohněteme, přikryjeme a odložíme. Takto postupujeme minimálně třikrát.

3. Těsto rozválíme, aby bylo středně silné. Nakrájíme na širší pláty, které nařežeme na koso. Jednotlivé dílky nakrojíme vprostřed nožem. Vzniklým otvorem protáhneme krajní rohy.

4. Do vyššího hrnce nalijeme 1,5 litru oleje na smažení. Do vařícího oleje vkládáme připravené Borcaky, které pravidelně obracíme a smažíme dozlatova.

Příprava tradičního kalmyckého čaje:

Do hrnce nalijeme 2 l vody a dáme vařit. Ještě před tím, než začne voda vřít, nasypeme do vody jednu lžíci černého čaje. Necháme 5 minut projít varem. Přidáme ˝ lžičky soli, přilijeme mléko a necháme vařit ještě dvě minuty. Na závěr nastrouháme trochu muškátového oříšku a vložíme jednu velkou lžíci másla. Stáhneme z ohně a 99x přelijeme.


  • Vybrali jsme pro Vás