Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kachní salát a jehněčí kotletky v teriyaki omáčce si můžete připravit i doma

  0:04aktualizováno  0:04
Omáčky jsou lahodnou součástí asijské kuchyně, mezi oblíbené patří teriyaki i ponzu. Šéfkuchaři vám prozradí, jak si je připravit od základu sami doma.

Kachní salát s artyčoky | foto: archiv Buddha Bar Restaurantu

Základ teriyaki omáčky:

  • 1 250 ml rýžového vína mirin
  • 1 250 ml saké
  • 1 750 ml sojové omáčky
  • 1 kg moučkového cukru

Flambujte mirin a saké. Přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak přidejte sójovou omáčku a nechte vše zchladnout.

Teriyaki omáčka:

  • 30 g šalotek nakrájených na proužky
  • 20 g červeného chilli na proužky
  • 200 ml Teriyaki základu

Zpěňte šalotky na másle. Přidejte chilli, zalijte základem teriyaki omáčky a nechte chvíli probublávat, pak odstavte z ohně.

Kachní salát s houbami, artyčoky a citronovou trávou

Na zálivku:

Salát s kachním masem
  • 80 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 6 g jemně nasekaných limetových listů (kaffir lime, lze nahradit citronovou kůrou)
  • 80 g nerafinovaného cukru
  • 60 g jemně nasekané citronové trávy
  • 450 ml citronové šťávy (bez dužiny)
  • 70 g jemně nasekaných šalotek
  • 50 ml vody

Rozpusťte cukr v trošce ohřáté vody. Přidejte zbytek ingrediencí a nechte alespoň šest hodin uležet před servírováním.

Suroviny na jednu porci salátu:

  • 50 g mixovaných hub (viz níže)
  • 30 g vařených a krájených srdíček z baby artyčoků 
  • 20 g jemně nakrájené červené cibule
  • 20 g oloupaných rajčat bez jádřinců nakrájených na měsíčky
  • 20 g oloupané okurky bez jádřinců nakrájené na měsíčky
  • 30 g sojových klíčků
  • 4 g julienne (tenkých proužků) z velké červené papriky
  • 5 g salátových listů (např. rukola)
  • 5 g smažených šalotek
  • 2 g thajské pažitky
  • 80 g kachních prsou
  • 60 g zálivky (viz výše)

Asijské chutě

Recepty jsou dílem francouzského šéfkuchaře Erica Rousselieres, který šéfuje kuchyním mezinárodní sítě Buddha Bar Restaurant, a jeho českého kolegy Lukáše Želechovského z pražské pobočky restaurace.

šéfkuchař Eric Rousselieres

šéfkuchař Eric Rousselieres

Houbový mix: 

  • 1/3 žampionů
  • 1/3 shitake hub nakrájených na plátky
  • 1/3 hřibů
  • zázvor
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • šalotky

  1. Ve woku osmahněte houby na malém množství oleje a ochutíte solí, pepřem, česnekem, zázvorem a šalotkami.
  2. Kachní prsa na kůži nařezejte do křížků a osmažte tak, aby zůstala rare s křupavou kůžičkou. Hotová kachní prsíčka nakrájejte na plátky.
  3. Po vyjmutí srdíček z artyčoků a nakrájení na plátky je pokapejte citronovou šťávou, aby nezměnila barvu. Ostatní zeleninu nakrájejte do požadovaných tvarů.
  4. Ohřejte houbový mix a smíchejte ho se zeleninou. Na talíř naaranžujte zeleninu s houbami a přelijte zálivkou. Na ně položte nakrájená kachní prsa a ozdobte sezamovými semínky. 

Losos zabalený v řase nori s pomerančovou ponzu omáčkou a houbami

Na omáčku ponzu:

Losos zabalený v křupavé řase nori s pomerančovou ponzu omáčkou a houbami enoki
  • 190 ml saké
  • 190 ml vína mirin
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 25 ml limetové šťávy
  • 15 ml yuzu juice
  • 50 ml sójové omáčky Kikkoman
  • na plátky nakrájený pomeranč
  • na plátky na krájený citrón
  • na plátky nakrájená limeta

Saké a mirin nalijeme do hrnce, přivedeme k varu, necháme vyhořet alkohol. Poté přidáme sójovou omáčku a dáme stranou. Přidáme šťávy z citrusů a necháme macerovat 48 hodin. Hotovou omáčku scedíme.

Ingredience na rolky:

  • 120 g lososa
  • 1 rýžový papír
  • 40 ml piva
  • ½ řasy nori
  • 40 g blanšírovaného chřestu
  • 25 g hub enoki
  • 30 g vykrojených okurek (pomocí zdobítka)
  • 30 g pomeranče
  • 30 g nakrájených, vařených, fialových brambor
  • 40 ml omáčky ponzu
  • sůl, pepř

  1. Zahřejte pivo a ponořte do něj rýžový papír. Papír změkne a bude se s ním lépe pracovat.Osolte a opepřete lososa, kterého zabalte do řasy a rýžového papíru. Na pánvi orestujte zabaleného lososa tak, aby uprostřed zůstal růžový.
  2. Připravte si zeleninu  a naaranžujte ji na talíř. Pomeranče smíchejte s omáčkou ponzu.
  3. Lososa nakrájejte ostrým nožem na tři díly. Přelijte omáčkou ponzu, ozdobte banánovým listem a thajskou pažitkou.

Jehněčí kotlety v teriyaki rozmarýnové omáčce

Grilované jehněčí kotlety s rozmarýnovou teriyaki omáčkou
  • jehněčí kotlety
  • šalotky
  • teriyaki základ
  • rozmarýn
  • chilli
  • hřiby

  1. Zpěňte šalotky na másle. Přidejte chilli, zalijte základem teriyaki omáčky, přidejte rozmarýn a nechte chvíli probublávat, pak odstavte z ohně.
  2. Očistěte jehněčí kotlety, kost obalte v alobalu a maso namarinujte v teriyaki omáčce. Poté ogrilujte.
  3. Hřiby nakrájejte podélně a ogrilujte.
  4. Na talíř naservírujte houby společně s jehněčími kotletkami a doplňte fialovým bramborovým pyré, ozdobte snítkou rozmarýnu.

Fialové bramborové pyré

  • 1 kg fialových brambor
  • 500 g měkkého másla na kostičky
  • 10 ml smetany na vaření

Uvařte brambory ve slupce a ještě teplé je oloupejte a namelte v mlýnku. Pak přidejte máslo a smetanu, zamíchejte a udržujte v teple. 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.