Doporučujeme

K silvestrovkému přípitku se hodí sekt se sirupem a jahodou

K silvestrovskému přípitku doporučuje jeden z nejlepších českých barmanů, jednoduchou kombinaci: Do sektové skleničky se dá čerstvá jahoda nebo ananas, k tomu trochu kvalitního sirupu a dolije se dobře vychlazeným sektem. "Kvalitní nápoje a dostatek ledu jsou základem dobrého drinku," tvrdí šestačtyřicetiletý Karel Mayer. Nejraději nové koktejly vymýšlí sám, podle vlastní fantazie. Podle té je i jeho zaručený recept na nápoj lásky pro třetí tisíciletí.
Postup, jak připravit nápoj lásky, najdete uvnitř článku.

Nápoj lásky

Vyrobíte ho z ledové tříšťě, karamelového sirupu, jenž dodá nápoji lahodnost, červené Canberry vodky ze speciálních laponských brusinek, několika čerstvých jahod, citronové šťávy a pomerančového džusu. Všechny dobře promícháte v elektrickém mixéru a pak nalijete do větších bílých koktejlek s modrou stopkou a tmavě modrým rovným podstavcem.

"Okraj sklenice ozdobíme červenou cukrovou crustou ve tvaru pusinky, vedle ní zavěsíme rozkrojenou jahodu se špičkou lístku máty. Do červené sladké a voňavé "zmrzlinky" vetkneme dvě silnější stébla a pijeme ve dvou... Hodně lásky!"

Ze života barmana

Obývací pokoj bílého domku Karla Mayera, který stojí v Krmelíně u Ostravy, je doslova vytapetován zarámovanými diplomy. Barmanský stůl a nábytek pak zdobí další trofeje, které si Mayer přivezl z desítek tuzemských a zahraničních barmanských klání. "Nejcennější je skleněná maketa za druhé místo v mezinárodní koktejlové soutěži, která se konala v roce 1997 u příležitosti prvního celosvětového kongresu IBA (Světové barmanské asociace) v Karlových Varech," vzpomíná letošní vítěz 11. ročníku Valašského poháru - mistrovství republiky 2000 a prvního ročníku Memoriálu Bohumila Pavlíčka.

Při přípravách na soutěže se prý Mayer nejvíc potrápí s vymýšlením názvů drinků. "Inspirují mě jména celebrit či smyslných žen z erotických časopisů, ale také názvy lodí, mafiánů nebo tanců. Jeden ze svých koktejlů, který vznikl v době, kdy inženýr Libor Laštík z Ostravy přeplaval kanál La Manche, jsem pojmenoval Laštík-La Manche. Říkal jsem si, že první část názvu časem odpadne. Zůstane La Manche, to je chytlavé a zapamatovatelné.

Dopadlo to tak, že tento modrý koktejl z Finlandia vodky, citronové šťávy, pomerančového a ananasového džusu, karamelového sirupu a ledu, ozdobený melounem ve tvaru lodičky a stěžně s třešinkou, se uchytil pod názvem Laštík. Dnes mu už nikdo neřekne jinak," směje se tvůrce světoznámých koktejlů Lambada a CD Car Diplomat, které prezident Světové asociace barmanů zařadil do prestižní mezinárodní barmanské "kuchařky".

 

"Nejraději vymýšlím nápoje podle vlastní fantazie," říká Karel Mayer za barpultem ve svém obýváku.

Nejvíc si Karel Mayer váží ceny za druhé místo v mezinárodní koktejlové soutěži, která se konala v roce 1997 u příležitosti prvního celosvětového kongresu IBA (Světová barmanská asociace) v Karlových Varech.


  • Vybrali jsme pro Vás