K největším rizikům patří kouření

Přesné statistiky nejsou dosud k dispozici, přesto je zřejmé, že následující faktory zvyšují pravděpodobnost, že se u vás objeví zhoubný nádor.

Věk
Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku vzrůstá spolu s věkem. Nemoc je výrazně častější u lidí padesáti let a pravděpodobnost, že ji máte (nebo budete mít) vzrůstá s každým desetiletím v řádu desítek procent. Nicméně kolorektální karcinom byl prokázán také u výrazně mladších pacientů.

Pohlaví
Ve světě obecně platí - u žen je pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu větší než u mužů. V České republice však častěji onemocní muži. Je to způsobeno především častější nadměrnou konzumací piva, která riziko výskytu rakoviny výrazně zvyšuje.

Polypy
Polypy jsou nerakovinné výrůstky na vnitřní straně střev. Jejich výskyt může být provázen stejnými (nebo podobnými) příznaky jako rakovina. Přestože jsou vcelku běžné u lidí starších 50 let, polyp, který se nazývá adenoma, zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku o desítky procent. Někdy je dokonce označován jako první fáze rakoviny.

Osobní historie
Jakákoli rakovina jiného orgánu zvyšuje pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu. Stejně tak již jednou úspěšně vyléčená rakovina tlustého střeva nebo konečníku znamená, že jste v rizikové skupině a že se u vás rakovina může kdykoli znovu projevit. V tomto případě je zvlášť důležité pravidelně podstupovat vyšetření na okultní krvácení, ale i na jiné druhy rakoviny. Riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku také zvyšují časté záněty a jiná onemocnění tlustého střeva nebo konečníku.

Rodinná historie
Rodiče, sourozenci, ale i vzdálení příbuzní, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva nebo konečníku, zvyšují pravděpodobnost, že se u vás tato nemoc vyskytne. Pokud měl jakýkoli člen vaší rodiny s kolorektálním karcinomem potíže, je potřeba to říci praktickému lékaři a nechat se pravidelně testovat - bez ohledu na věk! V takovém případě platí test zdravotní pojišťovny i lidem mladším padesáti let.

Strava
Tučné jídlo zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak vláknina a mléčné výrobky slouží jako vhodná prevence.

Životní styl
Pokud kouříte, pijete nadměrně alkohol nebo pokud máte nedostatek pohybu, vystavujete se nebezpečí onemocnění rakovinou tlustého střeva nebo konečníku. Stejně tak nebezpečná může být nadváha.

Cukrovka
Lidé s cukrovkou mají o 30 až 40% vyšší riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku než zdraví lidé.

To, že patříte do jedné nebo více rizikových skupin neznamená, že máte nebo budete mít rakovinu tlustého střeva a konečníku. Na druhou stranu to ale znamená, že riziko je u vás několikanásobně vyšší než u lidí, kteří nesplňují žádnou z výše uvedených podmínek. Nejlépe je poradit se s lékařem. Především v otázce stravy a životního stylu lze proti rakovině tlustého střeva účinně bojovat.