Ovoce a zeleninu tvoří z největší části voda, velmi málo je naopak bílkovin. Množství sacharidů se liší druh od druhu.
Významný je podíl vlákniny (rozpustného typu), vitaminů a minerálních látek. Zelenina a ovoce kromě toho obsahují mnoho látek s antioxidační schopností, tedy takových, které snižují pravděpodobnost vzniku srdečněcévních a nádorových chorob.
Je ideální čas
Teď v létě je na konzumaci ovoce a zeleniny ideální čas. Je toitž "sezóna", a tak většinu druhů, které uvádíme v jídelníčcích, dostanete za velmi výhodné ceny.
Neměli byste však zapomínat ani na ty druhy, které jsou v Česku méně obvyklé. Rozšíříte si tím spektrum chuti a zároveň předejdete "pokrmovému" stereotypu.
Z méně obvyklých druhů ovoce stojí za vyzkoušení například karambola, která po nakrájení tvoří krásné hvězdice. Můžete jí ozvláštnit třeba dietní tvarohový dezert.
Skvělým zdrojem karotenu, předstupně vitaminu A, je mango. Vhodná je i papája, která ve sto gramech obsahuje jen 160 kilojoulů, ale 60 miligramů vitaminu C.
Avokádo má sice vyšší energetickou hodnotu, ve sto gramech je totiž 923 kilojoulů, avšak obsahuje zdravé rostlinné tuky. Výborné je i granátové jablko, čerstvé fíky, liči anebo pašijové ovoce.
Z méně tradiční zeleniny se v tuzemských jídelníčcích už "zabydlela" brokolice. Doporučuje se pro svůj vysoký obsah vitaminu C, vlákniny, chromu a protirakovinné látky sulforafan. Chuťově zajímavé jsou i křížence květáku a brokolice, například romanesco.
Příliš velké obliby u nás ještě nedosáhl řapíkatý celer (ve 100 g je 137 kJ a 70 mg vitaminu C), artyčok (výborný zdroj vlákniny insulinu), chřest (91 kJ, významný zdroj vitaminu E), zeleninový fenykl (114 kJ, 109 mg vápníku a 93 mg vitaminu C), radicchio či jedlý ibišek.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: pečivo s pomazánkou SVAČINA: kefír OBĚD: králičí maso s fenyklem SVAČINA: tvaroh s mangem VEČEŘE: romanesco se sýrem CELKEM: 5320 kJ |