Jednou vám podobný jídelníček ještě neublíží, ale jestli zacházíte se svými vnitřnostmi takovým způsobem pravidelně, bolest břicha nebo třeba i obezita se dříve nebo později objeví.
Kromě potravin stresu k potížím se zažíváním ale přispívají i takové drobnosti jako jsou bublinky v nápojích nebo žvýkačky. Když je totiž převalujete v ústech dostává se do žaludku vzduch a ten může způsobit nepříjemné nadýmání. Stejný problém způsobí, když jíte rychle.
Nadýmání je jinak obvykle důsledkem velmi zdravé stravy – luštěnin, ovoce a zeleniny se slupkou, zkrátka vším, v čem je dostatek vlákniny. Při jejím zpracování ve střevech vznikají nelibě páchnoucí plyny, které navíc napínají břicho a tlačí na okolní orgány.
Nadýmání způsobují i sycené nápoje s bublinkami a sladkosti, ve kterých je namísto cukru umělé sladidlo sorbitol či mannitol.
Neradíme vám, abyste úplně přestali takové potraviny jíst, protože díky nim se budete pravidelně vyprazdňovat a celkově vám prospějí. Jen si je dopřávejte spíše ve dnech volna, kdy budete mít dostatek pohybu.
Na potíže pomáhají i takzvané babské rady: přepínané vnitřnosti uklidní čaj z máty a fenyklu pitý teplý nebo vlažný. Lidová moudrost také radí udělat pár dřepů, vyběhnout schody – zkrátka jakýkoli pohyb, při kterém by se namasírovala střeva. Malým dětem, ale i dospělým, udělá dobře masáž, při které budete naolejovanými prsty malými kroužky postupovat od pravého podbřišku vzhůru, pak napříč přes prostředek břicha a nakonec po levé straně dolů, až k tříslu. Tím kopírujete cestu tlustého střeva a pomáháte vytlačovat plyn.
Do vaření přidávejte saturejku, česnek kombinujte s jogurtem či mlékem nebo ho povařte, aby tolik nenadýmal. Když namáčíte přes noc luštěniny, často vyměňujte vodu. Těstoviny i kuskus vařte doměkka, vyvarujte se čerstvého pečiva.