Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jogurt není jen zdravá svačinka. Využijte jej i při vaření a pečení

  3:02aktualizováno  3:02
Nakyslý mléčný výrobek si většinou nejraději vychutnáváme k snídani nebo svačině spolu s ovocem či cereáliemi. Proč jej ale nezapojit také do přípravy pokrmů, kterým dodá lehkost i šťavnatost? Vyzkoušejte třeba vláčný ovocný koláč, kotlety v jogurtové marinádě nebo osvěžující orientální nápoj ayran.
Bílý jogurt se hodí k přípravě lehkých moučníků i pro nakládání masa na grilování či pečení. (Ilustrační snímek)

Bílý jogurt se hodí k přípravě lehkých moučníků i pro nakládání masa na grilování či pečení. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rychlý jogurtový koláč

Švestkový koláč s drobenkou

Na těsto:

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  •  1/2 kelímku cukru
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1/4 kelímku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

+ libovolné ovoce

Na drobenku:

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla

1. V míse smícháme cukr, vejce, olej a jogurt. Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe libovolným ovocem.
3. Navrch posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z hrubé mouky, cukru a másla.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

TIP: Pokud použijete jablka, švestky nebo hrušky, zkuste do drobenky přidat ještě lžičku skořice.

Grilované kotlety v jogurtové marinádě

Grilované kotlety v jogurtové marinádě

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • kari koření
  • grilovací koření

1. Jogurt smícháme s hořčicí, kečupem, sojovou omáčkou a kořením.
2. Kotlety lehce naklepeme a nařízneme, aby se nekroutily. Naložíme je do vzniklé marinády alespoň na dvě hodiny, ale nejpépe přes noc.
3. Kotlety grilujeme z každé strany cca 4 minuty a podáváme se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Jogurtový nápoj ayran

Jogurtový nápoj ayran

  • 1 velký kelímek bílého jogurtu (500 g)
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl mléka
  • několik lístků máty
  • sůl

1. Jogurt rozmixujeme s mátou a postupně přidáváme vodu a mléko. Osolíme podle chuti.
2. Tento tradiční nápoj je oblíbený zejména v zemích Blízkého Východu a ve Střední Asii. Podává se ke kebabu a dalším masitým pokrmům, ale také ke sladkostem nebo při vítání hostů.

TIP: Pikantnější chuť získáte, když do ayranu přidáte trochu česneku utřeného se solí.

Co možná nevíte o jogurtu...

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. Již v roce 1905 objevil bulharský lékař S. Grigoroff, že původcem přeměny mléka na jogurt jsou mikroorganismy. První z nich pojmenoval Lactobacillus bulgaricus. Další bádání však upřesnila, že se na této přeměně podílí ještě Streptococcus thermophilus.

Jogurt a některé další zakysané výrobky se řadí mezi tzv. funkční potraviny obsahujících živé probiotické mikroorganismy. Funkční potravina je taková, která kromě základní výživové funkce musí mít ještě vědecky prokázané jednoznačně příznivé účinky na lidský organismus - buď taková potravina přímo příznivě prospívá zdraví, nebo přinejmenším snižuje riziko určitého lidského onemocnění (např. poruchy zažívacího traktu, kardiovaskulární choroby)

Mléko a mléčné výrobky včetně jogurtů jsou kromě jiného významným zdrojem vápníku nezbytného pro tvorbu kostí, zubů a plnění dalších významných fyziologických funkcí. Vápník je v nich zejména vázán na bílkoviny mléka. Platí tedy úměra, že čím vyšší je podíl bílkovin, tím vyšší je obsah vápníku.

Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.