Ona

Jogurt pomůže proti zubnímu kazu

Švédští vědci přišli na to, že jogurt chrání člověka před zubním kazem. Lennart Hammarström ze stockholmské univerzitní kliniky zjistil, že je možno využít jogurtových kultur k výrobě protilátek, jež hubí baktérii Streptococcus mutans. Jde o mikroba, který v ústech mění cukr na kyselinu mléčnou - právě ta ničí zubní sklovinu a napomáhá vzniku kazu.
Bohužel však nestačí konzumovat běžný kysaný výrobek. Je nutné dát si jogurt s modifikovanými laktobakteriemi, které doktor Hammarström a jeho kolegové vypěstovali.

Na druhé straně tento vědecký tým prostřednictvím pokusů s krysamii zjistil, že konzumace upraveného jogurtu zřetelně sníží množství bakterií Streptococcus mutans v ústech. Efekt byl u krys patrný ještě týden poté, co přestaly jogurt dostávat.

Švédští vědci tuto zprávu otiskli v listě Nature Biotechnology. Nyní mají začít testy s lidskými dobrovolníky - zavedení nového jogurtu do prodeje ovšem patrně ještě několik let potrvá.