Ona
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jíte často uzeniny? Zvyšujete si riziko rakoviny močového měchýře

  • 6
Dobrý páreček nebo klobáska. Mňam. Častá konzumace uzenin se vám ovšem nemusí vyplatit. Američtí vědci zjistili, že červené maso upravené do "uzené formy" zvyšuje nebezpečí vzniku nádoru močového měchýře.

Uzeniny nikdy nepatřily mezi pokrmy, které by lékaři a dietologové doporučovali. Teď je důvod k omezení jejich spotřeby ještě větší.

Jak uvedl odborný server Léčba-rakoviny.cz, uzeniny obsahují konzervační látky - dusitany a dusičnany. Vědci se domnívají, že pokud jsou uzeniny konzumovány pravidelně a ve větším množství, mohou tyto konzervační látky vylučované močí poškozovat buňky vystýlající močový měchýř a podněcovat je k rakovinovému bujení.

Stovky tisíc lidí pod drobnohledem

Tým vědců z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny sledoval více než sedm let přes 300 tisíc mužů a žen ve věku 50 až 71 let. Vědci se zajímali podrobně o jejich stravovací návyky a především zjišťovali vztah mezi pojídáním uzenin a rakovinou močového měchýře.

Během studie se přitom ve sledovaném vzorku vyskytlo 854 případů rakoviny močového měchýře, z toho 720 u mužů a 134 u žen.

Napiš, co jíš

Na počátku studie museli všichni účastníci vyplnit podrobný dotazník, který mapoval jejich způsob stravování a životní styl, ale také etnický původ, vztah ke kouření nebo úroveň vzdělání.

V průběhu studie pak byl u všech účastníků pravidelně zjišťován příjem dusitanů a dusičnanů – konzervačních látek používaných v uzeninách, které jsou nejvíce podezřelé z podněcování rakovinového bujení.

Nakonec výzkumníci určili také obsah těchto látek v uzeninách, které jsou nejčastěji konzumovány v USA.

Slanina neškodí, salámy ano?

Vědci zjistili jasný vztah mezi konzumací některých uzenin (salámů) vyrobených z červeného masa (například vepřového) a výskytem rakoviny močového měchýře. Dále zjistili, že riziko vzniku rakoviny močového měchýře se zvyšuje spolu s celkovým příjmem dusitanů, ale nikoli dusičnanů.

Také se nepodařilo prokázat vztah mezi rakovinou močového měchýře a konzumací slaniny, hamburgerů, steaků nebo uzenin z bílého, tedy drůbežího masa.