Uzeniny nikdy nepatřily mezi pokrmy, které by lékaři a dietologové doporučovali. Teď je důvod k omezení jejich spotřeby ještě větší.
Jak uvedl odborný server Léčba-rakoviny.cz, uzeniny obsahují konzervační látky - dusitany a dusičnany. Vědci se domnívají, že pokud jsou uzeniny konzumovány pravidelně a ve větším množství, mohou tyto konzervační látky vylučované močí poškozovat buňky vystýlající močový měchýř a podněcovat je k rakovinovému bujení.
Stovky tisíc lidí pod drobnohledem
Tým vědců z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny sledoval více než sedm let přes 300 tisíc mužů a žen ve věku 50 až 71 let. Vědci se zajímali podrobně o jejich stravovací návyky a především zjišťovali vztah mezi pojídáním uzenin a rakovinou močového měchýře.
Během studie se přitom ve sledovaném vzorku vyskytlo 854 případů rakoviny močového měchýře, z toho 720 u mužů a 134 u žen.
Napiš, co jíš
Na počátku studie museli všichni účastníci vyplnit podrobný dotazník, který mapoval jejich způsob stravování a životní styl, ale také etnický původ, vztah ke kouření nebo úroveň vzdělání.
V průběhu studie pak byl u všech účastníků pravidelně zjišťován příjem dusitanů a dusičnanů – konzervačních látek používaných v uzeninách, které jsou nejvíce podezřelé z podněcování rakovinového bujení.
Nakonec výzkumníci určili také obsah těchto látek v uzeninách, které jsou nejčastěji konzumovány v USA.
Slanina neškodí, salámy ano?
Vědci zjistili jasný vztah mezi konzumací některých uzenin (salámů) vyrobených z červeného masa (například vepřového) a výskytem rakoviny močového měchýře. Dále zjistili, že riziko vzniku rakoviny močového měchýře se zvyšuje spolu s celkovým příjmem dusitanů, ale nikoli dusičnanů.
Také se nepodařilo prokázat vztah mezi rakovinou močového měchýře a konzumací slaniny, hamburgerů, steaků nebo uzenin z bílého, tedy drůbežího masa.