Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jíst zdravě je hračka. Obzvlášť s pokrmy z čerstvé jarní zeleniny

  0:57aktualizováno  0:57
Jíst zdravě je na jaře hračka. V obchodech a stáncích si nakupte čerstvou zeleninu a připravte z ní lehké večeře pro celou rodinu podle našich receptů.

Jarní bramborový salát | foto: Stockfood.cz

Lehký karotkový krém se sušenými rajčatyLehký karotkový krém se sušenými rajčaty

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut minut + 20 minut vaření

* 500 g karotky * 2 brambory * 1 lžíce másla * 1 lžíce olivového oleje * sůl, mletý bílý pepř * špetka muškátového oříšku * čtvrt lžičky mletého římského kmínu * 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru * šťáva a kůra z 1/2 citronu, bio * půl lžíce cukru krupice * 200 ml smetany na šlehání * 4 lžíce suchých sušených rajčat

1. Karotku i loupané brambory nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a olej, vsypeme karotku a osmahneme. Přidáme brambory, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a muškátovým oříškem a ještě chvíli opékáme.

2. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud karotka a brambory nezměknou. Část karotky dáme stranou, polévku odstavíme a rozmixujeme na hladký krém.

3. Polévku vrátíme na sporák, vlijeme smetanu a necháme přejít varem. Nakonec podle chuti dochutíme citron. šťávou, kůrou a cukrem a do polévky vrátíme uvařenou mrkev. Prohřejeme a podáváme ozdobené tenkými proužky sušených rajčat.

Tip
Máte-li rádi ostré, přidejte do polévky nasekanou chilli papričku. Místo citronové šťávy můžete polévku dochutit vinným octem a zjemnit ji trochou mascarpone.

Salát s těstovinami a cibulkouSalát s těstovinami a cibulkou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 400 g nudlí (tagliatelle ) * menší svazek bazalky * 50 g parmazánu * 5 lžic olivového oleje * 2 lžíce bílého vinného octa * šťáva a kůra z 1 limetky * 2 svazky jarní cibulky s natí * 100 g zelených fazolek fave nebo hrášku *hrst opražených piniových oříšků

1. Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu takzvaně na skus, scedíme a krátce propláchneme studenou vodou. Necháme okapat, promícháme se lžící olivového oleje a necháme vychladnout.

2. Fazolky nebo hrášek vložíme do vroucí osolené vody a 2-4 minuty povaříme doměkka. Slijeme, zchladíme a vložíme do salátové mísy. Cibulku i s natí omyjeme, očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme k fazolkám.

3. V misce podrtíme nebo rozmixujeme jemně usekané bazalkové listy s nastrouhaným parmazánem, přilijeme zbylý olej, vinný ocet, limetkovou šťávu a kůru a vše prošleháme na zálivku. Podle chuti osolíme a opepříme. Pár lístků bazalky si necháme na ozdobu. Zálivkou přelijeme zeleninu, vmícháme nudle, opražené piniové oříšky, promícháme a podáváme.

Tip
Na salát můžete použít barevné těstoviny ochucené špenátem a do zálivky přidat petrželku nebo rukolu. Limetku lze nahradit citronem.

Kedlubny s rokfórovou pěnouKedlubny s rokfórovou pěnou

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 4 kedlubny * 300 g rokfóru nebo nivy * 100 g lučiny * 50 g změklého másla * 50-100 ml smetany na šlehání * 1 lžička nakládaného zeleného pepře * sůl * hrst usekané petrželky

1. Změklé máslo vyšleháme s lučinou a smetanou. Přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný sýr a našleháme do pěny. Nakonec vmícháme lžičku nakládaného pepře a přisolíme podle toho, jak slaný byl sýr.

2. Kedlubny oloupeme, popřípadě odřízneme zdřevnatělou část a nakrájíme je na lodičky (čtvrtiny až osminky, podle velikosti kedluben). Malým ostrým nožem seřízneme kedlubny tak, aby nám vznikl důlek na náplň. Kedlubny naplníme pomocí lžíce nebo zdobicího sáčku sýrovou pěnou, posypeme usekanou petrželkou a podáváme napíchnuté na párátku.

Tip
Máte-li mladé kedlubny z vlastní zahrádky nebo bio, posypte je jejich usekanými mladými lístky. Zelený pepř můžete klidně vynechat.

Šafránová rýže s hráškemŠafránová rýže s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

* 3 lžíce másla * 50 g šalotky * 200 ml bílého suchého vína * 300 g rizotové rýže * 0,75-1 l vývaru * špetka šafránu * 25 g strouhaného parmazánu * 300 g hrášku (1/2 vyloupaného, 1/2 lusky) * 1 cibule, na kolečka * 1 lžíce cukru * 1 lžíce vinného octa

1. Uvaříme si vývar, v malém množství rozmícháme šafrán a promícháme se zbylým vývarem. Rýži propláchneme a necháme okapat. Lžíci másla rozehřejeme v kastrolu a zpěníme na něm jemně nakrájenou šalotku. Přilijeme víno, osolíme a opepříme a vaříme, dokud se ho polovina neodpaří.

2. Vsypeme rýži a za stálého míchání vaříme, dokud se víno nevsákne do rýže. Potom rýži zalijeme částí vývaru se šafránem a vaříme a mícháme, dokud se vývar nevstřebá do rýže, potom takto postupně přiléváme další vývar a vaříme, dokud není rýže měkká. Mezitím na lžíci másla krátce podusíme lusky a vyloupaný hrášek, osolíme a opepříme. Do měkké rýže vmícháme parmazán a hrášek a necháme asi 5 minut odležet.

3. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme na kroužky. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a osmahneme na něm cibulku, potom ji posypeme cukrem, zalijeme vínem a zahříváme, dokud se víno neodpaří a cibule nezkaramelizuje.

Tip
K cibuli přidejte podle chuti mleté či drcené chilli papričky.

Jarní bramborový salátJarní bramborový salát

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

* 1 kg nových brambor * 1 svazek mladé cibulky, bílá část * svazek ředkviček * svazek pažitky * 30 g másla * 70 g prorostlé slaniny * šťáva a kůra z 1 citronu * 1-2 lžičky hrubozrnné hořčice

1. Nové brambory vydrhneme kartáčkem a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme (podle chuti a druhu brambor oloupeme), překrájíme je na poloviny nebo silnější plátky.

2. Cibuli omyjeme, očistíme a nakrájíme na čtvrtiny nebo osminky. Ředkvičky nakrájíme na plátky, přidáme k bramborám, osolíme a opepříme.

3. V pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou slaninu. Vsypeme cibulky a na mírném ohni je necháme zesklovatět. Stáhneme z ohně, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a vmícháme hořčici. Ochuceným máslem přelijeme brambory s ředkvičkami a promícháme s usekanou pažitkou a podáváme.

Tip
Salát můžete podávat jak teplý, tak i studený jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k pečeným rybám a ke grilovanému i smaženému masu či sýrům. Místo másla můžete použít olivový olej, s máslem je však chuť teplého salátu jemnější.

Co je dobré vědět

V obchodech raději sáhněte po zelenině, která se prodává ještě s natí. Podle její ,kondice‘ poznáte, jak dlouho ležela ve skladech, a vybrat si můžete opravdu čerstvé kousky.

Mladý hrášek můžete nahradit cukrovým. Ten je hojně využíván v orientální kuchyni. Má lehce křupavou slupku a, jak název napovídá, má sladší chuť než mladý hrášek. V supermarketech ho najdete v chladicích boxech.

Jarní zelenina je vůbec nejlepší syrová. Pokud ji přece jenom chcete vařit, nejvíc vitaminů zachováte, když jí dopřejete jen krátkou chvilku v páře.

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.