Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jihoafrická kuchyně

  11:19aktualizováno  11:19
- Tvrdí-li turistické příručky o Jižní Africe, že je to svět v jedné zemi, pak o jihoafrické kuchyni to platí dvojnásob.
Vše navíc doplňuje i otisk americký - to v případě, že se rozhodnete vybrat si něco z nabídky zdejších "rychloobčerstvoven". Každá z těchto kultur zde zanechala svoje stopy, které se projevují v chuťových zvyklostech místních obyvatel.
Na kulinářské speciality z této pro Evropana exotické země se dá narazit nejen při pobytu na jižním cípu Afriky, ale také stále častěji i v tuzemsku - dokonce už i u nás existuje jihoafrická restaurace. Neuškodí proto představit jejich základní kuchařskou latinu. A to nejlépe na jídlech, s nimiž se turista nemůže nesetkat. Velice populární a také hojně rozšířený je "biltong". Jde o proužky či plátky sušeného syrového masa. Jeho konzumace má v dějinách Jižní Afriky významné místo. Biltong kdysi patřil k základním pokrmům osadníků, kteří osidlovali široké jihoafrické pláně a vozili s sebou zásoby potravin. V době, kdy neexistovaly jiné možnosti konzervace, používali tu jedinou známou metodu - sušení. S ochutnáním biltongu neváhejte. Koupit ho můžete v kterémkoli větším obchodě a dokonce v Jižní Africe existují i "biltong bary" či "biltong housy". O kvalitu masa se nemusíte obávat. Maso z jihoafrických farem totiž patří k těm nejlepším na světě. A jaké druhy a chutě se vlastně používají? Nejčastěji se suší hovězí (beef), maso z antilop (například kudu) či maso pštrosí (ostrich). Biltongu se nechává bud přírodní chuť doplněná solí nebo se dochucuje speciálními kořeními - například barbecue. S barbecue souvisí i další stravovací návyk Jihoafričanů, v tomto případě téměř obřad. Je to "braai", což je afrikánské slovo právě pro anglické barbecue neboli česky opékání masa na grilu. Při braai se opékají velké kusy masa, zvláštní a mimořádně chutné jihoafrické klobásy či rozemleté a okořeněné vnitřnosti. Děje se tak často a téměř všude. To je také důvod, proč přenosné grily najdete po celé Jižní Africe a to nezřídka i na silničních odpočívadlech. Pokud chcete takové hody přestát bez úhony, měli byste hostinu doplnit vhodnými nápoji. Zdejší vína, kterými masové pokrmy můžete zapít, považují odborníci za skutečnou špičku. Také to je dáno historicky. Vinnou révu sem přivezli před třemi stoletími francouzští hugenoti, kteří prchali z Evropy před náboženským útlakem a na jihu černého kontinentu našli svůj nový domov. Zdejší klima je pro pěstování vinné révy mimořádně příznivé. Zvláště červené jihoafrické odrůdy, které se hodí jak k braai, tak i k biltongu, jsou plné slunečního svitu, jenž je v Jižní Africe velice intenzívní. Ale i bílá vína si získala světové renomé. Zvláště pak ta přírodní, která se označují jako "stein".


K jihoafrické kuchyni patří maso i zelenina

Autor:




Nejčtenější

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.