Jídla z celozrnné mouky: druhá várka zdravých a chutných receptů

  0:13
Celozrnná mouka je dobrá pro vaše zažívání. A nemusí platit, že co je zdravé, není moc dobré. Zařaďte ji proto do svého každodenního jídelníčku. Přinášíme druhou část receptů.

Jablkové košíčky. | foto: Isifa

Zapečené misky s pórkem a uzeným


Zapečené misky s pórkem a uzeným.Příprava: 75 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celozrnné pšeničné mouky
* sůl
* 100 g sádla
* 140 g másla
* 3–4 lžíce studené vody
* 40 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* muškátový oříšek
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 žloutek
* 1 pórek
* 200 g plátků moravského uzeného

1. Mouku promícháme se solí, promneme se sádlem a 100 g másla, přidáme vodu a zpracujeme rychle na těsto. Necháme odpočinout v chladu alespoň hodinu.
2. Rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a minutu restujeme, přidáme mléko, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a asi deset minut za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přepasírovanou vychladlou omáčku dochutíme parmazánem a přimícháme žloutek.
3. Těsto si rozdělíme podle počtu misek a rozválíme na kolečka, kterými vyložíme vymazané zapékací misky. Naplníme pórkem a uzeným masem nakrájeným na plátky, zalijeme omáčkou a zapékáme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi půl hodiny.

NÁŠ TIP

Těsto i předpečené misky můžete zmrazit, použijte jen tolik, kolik zrovna potřebujete.

Jablkové košíčky

Jablkové košíčky.Příprava: 40 minut + pečení 15–20 minut

Na 12 košíčků

Těsto
* 200 g celozrnné mouky
* 100 g másla
* špetka soli
* 1 lžíce cukru moučka
* 2–3 lžíce studené vody
* 1 lžíce lněných semínek

Náplň
* 70 g másla
* 200 g hnědého cukru
* 2 velká vejce
* 60 ml smetany
* 2 jablka
* 1/2 hrnku rozinek
* lžička skořice
* 1 zakysaná smetana

1. Z daných surovin vypracujeme těsto a dáme ho do chladničky. Po vychladnutí ho rozválíme a vykrájíme z něj 12 koleček, kterými vyložíme vymazanou formu na muffiny.
2. Máslo vyšleháme s hnědým cukrem, pak přidáme vejce, na závěr přimícháme smetanu.
3. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky.
4. Košíčky naplníme máslovou hmotou, přidáme na plátky nakrájená jablka, rozinky a zapečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 15 až 20 minut. Podáváme se šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Náplň košíčků můžete obměňovat – vyzkoušejte například hrušky, banány či švestky.

Pizza se špenátem a oříšky

Pizza se špenátem a oříšky.Příprava: 2 hodiny + pečení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 1 hrnek teplé vody
* 1 kostka droždí
* 1 lžička cukru
* 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 ml mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 300 g rozmrazeného listového špenátu
* 2 stroužky česneku
* bazalka
* 400 g strouhaného sýra
* 100 g piniových oříšků

1. Připravíme si kvásek z trochy teplé vody,droždí a cukru. Když vyběhne, promícháme ho s moukou, solí, lžící oleje a zbytkem vody. Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout na dvojnásobek původního objemu v míse vymazané olejem, přikryté.
2. Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Těsto rozdělíme na 4 díly, vytvoříme bochánky a necháme ještě chvíli vykynout. Pak z nich vypracujeme 4 pizzy.
3. V mléce prošleháme mouku, povaříme do zhoustnutí, ochutíme pepřem a solí. Vymačkaný překrájený špenát na chvíli prohřejeme na pánvi s orestovanými plátky česneku, osolíme,ochutíme bazalkou.
4. Pizzu položíme na plech s pečicím papírem, polijeme částí omáčky, dáme část špenátu, strouhaného sýra a zapečeme. Oříšky přidáme ke konci, aby nezhořkly.

NÁŠ TIP

Doprostřed pizzy na omáčku rozklepněte vejce a schovejte ho mezi špenát a sýr. Přidat můžete i slaninu nebo orestované kousky kuřecího masa. Místo bílé omáčky použijte oblíbený rajčatový základ.

Autoři:

Nejčtenější

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

5. dubna 2025

Býčí žlázy, jehněčí střeva i telecí slezina. Poznejte skryté chutě světa

Pokrmy z vnitřností jsou u některých národů oblíbenou pochoutkou. Připravují je jako běžné jídlo i na slavnostní tabuli. Někdy tyhle delikatesy spojují také se svými zvyky. Ve Skotsku je třeba...

29. března 2025

S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek

Jsou svěží, lehké a plné živin – jarní saláty jsou ideálním pokrmem pro přivítání teplých dní. S příchodem tohoto ročního období začala sezona mladé zeleniny, bylinek a čerstvých ingrediencí, které...

28. března 2025

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

22. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dubajská čokoláda, turecká pasta a nejlepší okurka. NEJ recepty ze sítí

Máloco má tak silný virální potenciál jako recepty. Zejména ty jednoduché, rychlé, ze surovin, které máme běžně doma. Ale také ty, které překvapí nějakým nečekaným použitím ingrediencí nebo jejich...

19. března 2025  15:29

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025

Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.

15. března 2025

Velikonoční kuře s nádivkou

Velikonoční kuře s nádivkou

Střední

120 min

Upečte si na slavnostní velikonoční oběd toto lahodné kuře s jarní nádivkou.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

9. března 2025