Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jídla, která vám zničí zuby

  6:00aktualizováno  6:00
Je známé, že sladká jídla mohou přispívat k tvorbě zubního kazu. Existují ale sladké potraviny, které jsou vašim zubům nebezpečnější než ostatní. Víte, které to jsou?

Nejlepší službu svým zubům prokážete, pokud jim dopřejete jablko. | foto: Profimedia.cz

Zubaři už dlouho mluví o tom, že zubní kaz má souvislost nejen s nedostatečnou ústní hygienou, ale i se složením našeho jídelníčku. Výzkumy ukazují, že jídelní vzorce a stravovací návyky mají značný vliv na to, jestli a kdy se u člověka rozvine zubní kaz. Důvodem je tenký film bakterií na zubech, který je známý pod označením plak. Pokaždé, když tyto bakterie přijdou do kontaktu s cukry nebo škroby, začínají produkovat organické kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu. A tento útok na zuby trvá celých dvacet minut po jídle. Oslabená sklovina je potom ideálním cílem pro zubní kaz.

Co našim zubům škodí nejvíc

1. slazené nápoje

2. sušené ovoce

3. tvrdé bonbony a lízátka

úplně nejhorší je jejich konzumace před spaním

Odtud také pochází doporučení zubařů, že by rodiče neměli zvykat své děti na příliš mnoho sladkostí a celkově by měli lidé omezit svou spotřebu cukrů. Ideální rozložení jídelníčku, který neohrozí vaše zuby najdete v infografice (jednotlivé porce znamenají poměrné zastoupení té které skupiny potravin v jídelníčku).

Problém je v tom, že existuje množství potravin, jejichž destruktivní účinek na zuby mnoho lidí podceňuje, nebo si jej ani neuvědomuje. Jednou z nejvíce ohrožujících potravin jsou slazené nápoje. Pokud si myslíte, že popíjení sladké limonády během dne vás ohrozí méně, než kdybyste si dali například kousek dortu, jste na omylu. Jedna plechovka nealkoholického slazeného nápoje obsahuje až jedenáct čajových lžiček cukru. To je množství, kterým byste si zřejmě svůj čaj neosladili, ale při popíjení limonády jej klidně ignorujete. Americká asociace zubních lékařů zveřejnila statistiku, podle které vypije každý Američan denně téměř dvě plechovky slazeného nealkoholického nápoje. To znamená, že jen v těchto nápojích zkonzumují denně šestnáct čajových lžiček cukru.

Stejně tak zrádné je sušené ovoce. Díky tomu, že ovoce považujeme za zdraví prospěšné, máme tendenci uvažovat stejně i o jeho sušené podobě. Jenže právě sušené ovoce působí na naše zuby mimořádně destruktivně. Má totiž vysoký obsah cukru, který na zubech ulpívá. Velké procento cukru v sobě obsahují i druhy ovoce, které se nám jeví jako nesladké.

Z tohoto pohledu je pro naše zuby mnohem lepší ovoce čerstvé a z něj zvláště jablka. Ačkoli i čerstvé ovoce obsahuje cukr, je z hlediska zdraví zubů, méně škodlivé, protože se při jeho žvýkání stimuluje produkce slin. Ty snižují kyselost v ústech a smývají částečky jídla. Speciálně jablka jsou tou nejlepší volbou, jakou svému chrupu můžete dopřát; stimulují dásně, povzbuzují produkci slin a redukují množství škodlivých bakterií.

Pokud už máte neodolatelnou chuť na něco sladkého, nejhorší volbou je lízátko, nebo tvrdý cucavý bonbón. Nejenže vás ohrožuje cukr, který je v nich obsažen, ale navíc jsou zuby jeho vlivu vystaveny po velmi dlouhou dobu. Dílo zkázy dokonáte, pokud si podobnou sladkost dáte pozdě odpoledne, nebo dokonce před spaním. Právě ve spánku jsou totiž naše zuby nejohroženější. Klesá produkce slin, které představují přirozený ochranný faktor zubů a pokud jste si je navíc před spaním řádně nevyčistili, destruktivní činnosti bakterií nestojí nic v cestě. Tvorbu slin navíc snižují i některé léky, například ty na vysoký krevní tlak.

Autor:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Nedaří se vám otěhotnět? Šest tipů, které usnadní početí

Za neúspěšnou snahou otěhotnět může stát několik překvapivých faktorů. Stres, starší partner, ale i nadváha. Zjistěte, co všechno si hlídat a na co pamatovat,...  celý článek

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.