Ona
Jídlo, japonský kuchyně - (c) profimedia.cz

Jídlo, japonský kuchyně - (c) profimedia.cz - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Jezte ryby jako Japonci

  • 43
Japonská kuchyně patří mezi velmi zdravé, přesto z ní nelze při hubnutí bezhlavě přebírat úplně všechno. Jejím základem je rýže. Z předchozích dílů však víte, že rýže mívá dosti vysoký glykemický index.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Nižší glykemický index má například rýže natural, basmati a indiánská rýže.

Důvodem, proč Japonci netloustnou ani tehdy, když jedí jiné druhy rýže, je skutečnost, že se žádné jejich jídlo neobejde bez velké porce zeleniny.

Tajemství štíhlé linie: zelenina a ryby
Zelenina se jí buď čerstvá, nebo nakládaná. Množství snědeného jídla je tak díky rýži větší, ovšem energetická hodnota naopak nižší.

Dalším důvodem štíhlých japonských postav je mnohonásobně vyšší konzumace ryb, než je tomu u nás. Japonci jedí rovněž plody moře a mořské řasy.

Všechny tyto potraviny jsou skvělým zdrojem jódu, a proto je na japonských ostrovech snížená funkce štítné žlázy - což bývá častou příčinou tloustnutí - velkou raritou.

Jídlo se jí hůlkami, a tedy pomalu, pocit sytosti tudíž pocítíte dříve, než byste se stihli přejíst. Žádnou velkou tradici nemají v Japonsku ani sladkosti a moučníky - jako dezert se jí většinou ovoce, někdy zmrzlina.

Vařte podle osvědčených receptů
Pokud chcete ochutnat opravdové japonské jídlo, je nejlepší zavítat do dobré restaurace, poté již můžete zkusit některý z japonských receptů, například typické suši.

Pro úspěch je důležité držet se víceméně striktně osvědčených receptů a používat původní suroviny. 

Určitě se nelze obejít bez kvalitní sójové omáčky, různých druhů mořských řas, tofu, pasty miso, japonského křenu wasabi a vína saké či mirin.

Někdy bývá problém sehnat tyto suroviny, zejména mimo Prahu. Lze je však koupit i přes internet (například www.japaneshop.com).

Pozor na vysoké množství soli
Zatím to vypadá, že japonská kuchyně je pro hubnutí a zdravý životní styl ideální. Tak to ovšem skutečně není. V japonských pokrmech se totiž používá větší množství soli, což je vzhledem k vysokému výskytu hypertenze u nás nežádoucí.

Na paměti mějte i jednu důležitou, i když obecnou radu: ani toho nejzdravějšího jídla nelze sníst příliš velké množství.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den 

SNÍDANĚ: tvaroh s ovocem 
100 g polotučného tvarohu
50 g jahod (nebo kiwi)
2 lžíce ovesných vloček
200 ml sójového mléka 
1150 kJ 

SVAČINA: tofu 
50 g tofu
50 g tyčinek surimi
100 g okurky
1 lžička majonézy 
880 kJ 

OBĚD: závitky z rýžového papíru s kuřecím masem a pórkem 
1 kus rýžového papíru
100 g kuřecích prsíček
50 g pórku
50 g hub šiitake
1 lžička oleje
sójová omáčka
1 stroužek česneku
čerstvý koriandr 
Na oleji osmahněte kousky masa, pórku a houby. Osolte a dochuťte sójovou omáčkou. Krátce poduste. Rýžový papír namočte do horké vody a přendejte na utěrku. Naplňte směsí, posypte koriandrem a podávejte se sójovou omáčkou ochucenou rozetřeným česnekem. 
1070 kJ 

SVAČINA: sójový dezert  
1 hruška
100 g sójového dezertu s vanilkovou příchutí 
980 kJ 

VEČEŘE: Uzená ryba, hlávkový salát 
100 g ryby (uzený tuňák, makrela, losos)
200 g hlávkového salátu
šťáva z citronu 
1200 kJ 

CELKEM: 5280 kJ

,