Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jezte mořské ryby. Pro zdraví i štíhlou linii

  19:47aktualizováno  19:47
"Jez ryby, budeš chytrý, zdravý a zlepší se ti zrak," slýcháme hlavně o rybách mořských. Ale kde je bez moře brát a přitom nekrást. A jak je připravit, když s nimi tradiční staročeská kuchyně nepočítá?

Rolky z platýze | foto: Smart press

Ryby jsou zdravé, o tom není pochyb. Proto se Lenka Světová a Dagmar Derré - autorky kuchařek vycházejících z motta Jídlo je lék - zaměřily po první olivové kuchařce tentokrát právě na ryby a dary moře.

"Náležitou pozornost jsme věnovaly nejen nejrůznějším receptům, ale také doprovodným fotografiím," píší v úvodu publikace, kterou vydalo nakladatelství Smart press. A mají pravdu. Jen zalistování vás bude stát spoustu neudržitelně a dychtivě se sbíhajících slin.

Krevety ve smetanové sherry omáčce

4 porce, 10 min, 1130 kJ, chol. 219, obtížnost **

500 g krevet
2 lžíce másla
2 malé cibule
½ lžičky kari
2 lžičky hladké mouky
250 ml smetany
2 lžíce sherry
sůl

Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme krevety a promícháme. Okořeníme kari, zaprášíme moukou, přilijeme smetanu, osolíme a ochutíme přídavkem sherry. Vše dobře promícháme a necháme chvíli provařit.
Podáváme s rýží. Pokrm můžeme podávat také s čerstvou bagetou.

Míchaný salát s grilovaným tuňákem

4 porce, 30 min, 2010 kJ, chol. 245 mg, obtížnost *

400 g filetů tuňáka (2 filety)
250 g malých brambor
150 g zelených fazolkových lusků
180 g zeleného salátu
2 rajčata
60 černých vypeckovaných oliv
4 vejce natvrdo
80 ml olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř

Postup: Brambory uvaříme, necháme okapat a uchováme v teple. Očištěné fazolky podusíme 2-4 minuty nebo použijeme konzervované, které prohřejeme.
Ze 60 ml oleje, citrónové šťávy, hořčice, soli a pepře vymícháme salátovou zálivku.
Filety potřeme olejem a opepříme. Na oleji v pánvi nebo na venkovním grilu, potřeným olejem, opečeme filety, 2 minuty z jedné strany, otočíme a opečeme tak, aby střed zůstal růžový. Poté necháme trochu vychladnout a nakrájíme na kostky.
Brambory rozpůlíme, vejce a rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Talíře vyložíme listy salátu, na které rozdělíme brambory, rajčata, fazolky, tuňáka a olivy smíchané se zálivkou. Dozdobíme vejci.
Můžeme také posypat sekanou petrželkou nebo pažitkou. Tento osvěžující pokrm, doplněný opečeným toastem, je velmi vhodný na lehký letní oběd či večeři.

Rolky z platýse na grilu

4 porce, 20 min, 1045 kJ, chol. 95 mg, obtížnost *
12 filetů z platýse
100 g čerstvého sýra
2 stroužky česneku
8 vypeckovaných černých oliv
2 lžíce nasekaných bylinek
16 cherry rajčátek
1 až 2 lžíce olivového oleje
sůl, bílý pepř

Postup: Do mísy vložíme čerstvý sýr, přidáme drcený česnek, nadrobno nasekané olivy, bylinky a vše dobře promícháme. Filety rozložíme, osolíme a opepříme, každý filet pomažeme sýrovou směsí a zavineme. Závitky napichujeme na špízy, střídavě se cherry rajčátky, pomažeme olivovým olejem a zapékáme pod grilem nebo na grilu na dřevěném uhlí z každé strany asi 4 minuty.
Ihned podáváme s bagetou nebo bílým chlebem. Doplníme míchaným salátem s citrónovou zálivkou vinagrette.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.