Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jezte jako Pepek námořník - zdravě zelený špenát

aktualizováno 
Navzdory tomu, že neobsahuje tolik železa, kolik se vědci omylem domnívali, je špenát zdrojem mnoha jiných zdravých živin. A přestože děti mnohdy nesouhlasí, taky skvěle chutná.

Dana Obermajerová - Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz | foto: MF DNES

Špenátový quiche s cherry rajčátky

pro 4 osoby

Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička soli 
-  125 g másla nakrájeného na kostičky + trochu na vytření formy
- 1 lžíce studené vody

Na náplň:
- 450-500 g špenátových listů (čerstvých nebo mražených)
- 200 ml smetany 33%
- 100 ml zakysané krémové smetany
- 100-150 g tvrdého sýra 
- 2-3 vejce (podle velikosti)
- sůl a mletý pepř
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- hrst lístků bazalky
- 15-20 cherry rajčátek
- hrst piniových oříšků

Příprava: 50 minut až hodina

1. Z mouky, soli, másla, vejce a vody zpracujeme ručně nebo v robotu vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.

2. Troubu předehřejeme na 180 -200 °C. Formu na quiche vytřeme máslem. Špenátové listy omyjeme a spaříme v cedníku vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. V misce smícháme obě smetany, vejce, 2 /3 na kostičky nakrájeného sýra a prolisovaný česnek. Směs osolíme a okořeníme mletým pepřem a usekanou bazalkou, pár lístků si necháme na ozdobu. Těsto rozválíme na placku o něco větší, než je forma, a vmačkáme ho důkladně i do zvlněných okrajů a propícháme vidličkou. Formu s těstem vložíme ještě před pečením na chvíli do lednice nebo do mrazáku.

3. Pečeme v předehřáté troubě do nazlátlé barvy asi 10-15 minut. Na předpečené těsto rozložíme špenát, zalijeme náplní, vtlačíme do ní celá rajčátka, povrch posypeme zbylým, hrubě nastrouhaným sýrem a piniovými oříšky. Pečeme asi 30 minut, dokud náplň nezpevní. Necháme chvíli vychladnout a poté krájíme na porce a podáváme ještě teplé s bazalkovými lístky.

Losos se smetanovým špenátem

pro 4 osoby

 

- 4 porce lososa bez kůže po 150-200 g
- sůl a mletý pepř
- citronová šťáva 
- 2 lžíce olivového oleje 
- 4 mladé cibulky, nakrájené 
- 6 stroužků česneku, na plátky 
- 400 g listů čerstvého špenátu 
- 200 ml smetany 33% 
- 100 g parmské šunky nebo slaniny 
- 12-16 cherry rajčátek 
- pár lístků čerstvé šalvěje nebo 1 lžička sušené 
- 60 g parmazánu 
- pažitka na ozdobu

Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

1. Špenátové listy omyjeme, prolijeme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Parmskou šunku nebo slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Omyté a osušené porce lososa osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na lžíci olivového oleje. Celkem asi 8-10 minut.

2. Upečeného lososa zakápneme citronovou šťávou a necháme odpočívat. Z pánve odstraníme příliš připečené kousky, přidáme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět cibulku a česnek. Přidáme nakrájenou parmskou šunku a ještě chvíli opékáme, přisypeme nadrobno pokrájenou polovinu rajčat, usekanou čerstvou nebo sušenou šalvěj, zbylá rajčátka přihodíme celá a pečeme, dokud rajčata nezměknou, občas zamícháme. Směs přendáme do misky a promícháme s nastrouhaným sýrem, dosolíme a opepříme.

3. Výpek v pánvi zalijeme smetanou, přidáme špenát, uvedeme do varu a krátce povaříme, přibližně 4-5 minut. Přidáme celá opečná rajčata, společně prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.

4. Na rybu rozdělíme šunkovo-sýrovou směs a podáváme se smetanovým špenátem, rajčátky a ozdobené pažitkou.

Cannelloni s rajskou omáčkou

pro 4 osoby

Na těstoviny:

- 300 g hladké mouky
- 2-3 vejce, špetka soli
- 1-2 lžíce vlažné vody Na náplň a omáčku:
- 500 g listů špenátu
- 1 vejce, sůl a pepř
- špetka muškátového oříšku
- 150 g mozzarelly
- 60 g strouhaného parmazánu
- 100 g šunky, na kostičky
- 400 g sterilovaných sekaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší svazek bazalky

Příprava: 45 minut +30 minut vaření

1. Z mouky uděláme na válu hromádku s důlkem a rozklepneme do něj vejce, osolíme, přidáme vlažnou vodu a smícháme s moukou pomocí vidličky. Uhněteme těsto, pomoučíme si vál a ruce, těsto rozpůlíme a vyválíme ho na dvě tenké placky. Placky rozložíme na utěrky a necháme asi 30 minut schnout. Potom vykrajujeme obdélníčky o rozměrech 7 x 10 cm. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme 4-5 minut. Vyjmeme cedníkem a rozložíme na čistou utěrku.

2. Omáčka: V kastrole rozehřejeme olivový olej, vsypeme překrájený česnek, vlijeme sterilovaná rajčata, mírně osolíme a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec ochutíme jemně usekanou bazalkou. Omytý špenát spaříme vroucí vodou, necháme okapat a překrájíme. Promícháme s pokrájenou nebo nastrouhanou mozzarellou, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, vmícháme vejce a pokrájenou šunku na kostičky.

3. Těstovinové obdélníky potřeme připravenou směsí a svineme. Naskládáme je vedle sebe do vymaštěné formy, zalijeme omáčkou a posypeme parmazánem. Misku vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 25 minut.

Krůtí závitek se špenátem a šunkou

pro 4 osoby

 

- 4 plátky z krůtích prsou po 150 g
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce usekaného rozmarýnu
- 4-8 tenkých plátků sušené šunky, např. parmské
- 4 hrsti listového špenátu
- 1 lžíce másla + 1 lžička do šťávy
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- trochu citronové šťávy na dochucení

Příprava: 10 minut + 20 minut opékání

1. Krůtí prsa, nejlépe z takzvané svíčkové, nakrájíme na 4 asi 1 až 1,5 cm silné plátky a lehce je přes fólii naklepeme. Osolíme, opepříme a z vnitřní strany posypeme čerstvým usekaným rozmarýnem a poklademe plátky šunky. Špenát omyjeme, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat.

2. Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nadrobno nasekaný česnek, přidáme špenát, krátce prohřejeme a osolíme a opepříme. Špenát rozdělíme na 4 díly a ve svazečku položíme napříč přes plátky masa se šunkou. Krůtí prsa svineme do závitků, spíchneme párátkem a zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném olivovém oleji. Zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme, aby se maso propeklo, ale nebylo vysušené, celkem by mělo stačit přbližně 10-15 minut.

3. Opečené závitky vyjmeme a necháme odpočinout, než doděláme šťávu. Do výpeku přidáme lžičku másla, worcestrovou omáčku a trochu citronové šťávy a necháme chvíli povařit. Nakonec dochutíme podle potřeby solí a mletým pepřem.

Polévka s kokosovým mlékem

pro 4 osoby

- 350 g mraženého sekaného špenátu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 700 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 200 g mascarpone
- sůl a mletý pepř
- 2-3 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- 1 kuřecí prsíčka
- 1 červená pálivá paprička
- hrst listů koriandru nebo petrželky

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

1. Omytá kuřecí prsa (200-250 g) nakrájíme na nudličky, papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky, promícháme a osolíme. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme maso s papričkou a zprudka opékáme asi 6-8 minut.

2. Opečené maso přendáme do misky, přidáme zbylý olej, přisypeme jemně pokrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Zalijeme kokosovým krémem nebo mlékem, přidáme špenát, přilijeme vodu nebo vývar a uvedeme do varu. Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.

3. Mezitím si rozmícháme škrobovou moučku v trošce vody. Směs vaříme asi 5 minut, vmícháme mascarpone a škrob a ještě asi 3 minuty povaříme a dobře rozmícháme. Nakonec přidáme usekaný koriandr a opečené kuřecí maso s papričkami. Podle potřeby dosolíme a dochutíme mletým pepřem.

Kokosové mléko nebo krém můžete nahradit smetanou na šlehání a mascarpone lučinou.

Informace v boxu pocházejí z knihy Což takhle dát si špenát od Lenky Požárové.





Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.