Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Speciality jeruzalémských kuchařů: plněné vinné listy, květák i tuňák

  0:25aktualizováno  0:25
Tento víkend probíhají v pražské Stromovce Dny Jeruzaléma, multižánrový festival, kde si můžete zatančit, potěšit oko i ucho a na své si rozhodně přijdou i milovníci dobrého jídla. Celý víkend můžete na vzduchu ochutnávat typické speciality. O několik receptů se s námi podělila i Um Sami a šéfkuchař Ilan Garousi.

Květák s citrónem a česnekem | foto: www.daysofjerusalem.com

Cuketové carpaccio

Cuketové carpaccio

Čerstvou cuketu nakrájíme na velmi tenké plátky, které rozložíme na talíř. Pokapeme je olivovým olejem, čerstvou citronovou šťávou, poklademe olivami kalamáta (které předtím vypeckujeme) a posypeme mořskou solí.

Nakonec ozdobíme čerstvými sezonními bylinkami. Podle chuti můžeme na cukety rozdrobit i čerstvý kozí sýr.

Lilky pečené s masem a piniovými oříšky

Několik lilků očistíme a pečeme na otevřeném ohni, dokud se jejich povrch nespálí.

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Spálenou slupku oloupeme a lilky naplníme tahini (sezamová pasta) smíchaným s česnekem a trochou mořské soli (ne příliš, tahini samo o sobě sůl obsahuje).

Nad ohněm si na pánvi osmahneme s trochou olivového oleje cibuli nakrájenou na kostičky a přidáme k ní mleté maso (může být hovězí, telecí či jehněčí). Dochutíme černým pepřem, muškátovým oříškem, skořicí, římským kmínem a mořskou solí. Maso pokládáme na plněné lilky a nakonec posypeme praženými piniovými oříšky a čerstvou petrželkou.

Květák s citronem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem

Květák očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Smažíme je v hluboké pánvi naplněné rozpáleným olejem, dokud nezezlátnou.

V misce smícháme čerstvou citronovou šťávu, mořskou sůl, česnek a čerstvou petržel.

Podáváme s jogurtem nebo tahini.

Kořeněné tuňákové bruschetty

Bagetu nakrájíme na plátky a s trochou olivového oleje opečeme na grilu.

Bruschetta s kořeněným tuňákem

Připravíme si kořeněného tuňáka: červeného tuňáka nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu nakrájenou fialovou cibuli, jarní cibulku, zelené chilli papričky, citronovou šťávu a mořskou sůl.

Na opečenou bagetu rozetřeme aioli nebo majonézu s nakrájenými chilli papričkami, na ni nandáme tuňákovou směs a posypeme čerstvou pažitkou nebo kousky jarní cibulky.

Vinné listy plněné rýží

Na 1 kg:

Plněné vinné listy
  • čerstvé vinné listy ponořené do převařené teplé vody
  • 2,5 hrnku kulatozrnné rýže
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 4 paličky česneku
  • hrst petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • troška kardamonu

Vinné listy vyjmeme z vody a necháme okapat. Rýži namočíme do teplé vody a necháme okapat. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl, pepř a kardamon a propláchnutou rýži. pak začneme do vinných listů balit náplň tak, aby nikde nevypadávala ven.

Do velkého hrnce dáme trochu olivového oleje, několik větších plátků cibule a rajčat a naskládáme plněné vinné listy (může být v několika vrstvách). Přidáme tolik vody, aby byly všechny vinné listy ponořené. Navrch položíme talíř, aby se naplněné listy v hrnci nepohybovaly, a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a necháme na velmi mírném ohni dvě a půl hodiny.

Domácí nakládaná zelenina podle Um Sami

Použít můžeme zeleninu podle své chuti: květák, mrkev, kedlubnu, ředkvičky, celer, zelí, česnek a pálivé papriky.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky (květák, mrkev a celer můžeme předtím krátce povařit) a naházíme do sterilních sklenic spolu s vodou, solí a jablečným octem. Na každý hrnek vody dáme 2 lžíce soli a půl hrnku octa.

Sklenice zavřeme a umístíme do velkého zavařovacího hrnce, do tří čtvrtin ho naplníme vodou a sterilujeme při 85 stupních Celsia asi 20 minut.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Další z rubriky

Barevné kuřecí špízy
První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Mercedes Třída C 350 CDI...
Mercedes Třída C 350 CDI...

r.v. 2007, naj. 220 000 km, diesel
269 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.