Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Speciality jeruzalémských kuchařů: plněné vinné listy, květák i tuňák

  0:25aktualizováno  0:25
Tento víkend probíhají v pražské Stromovce Dny Jeruzaléma, multižánrový festival, kde si můžete zatančit, potěšit oko i ucho a na své si rozhodně přijdou i milovníci dobrého jídla. Celý víkend můžete na vzduchu ochutnávat typické speciality. O několik receptů se s námi podělila i Um Sami a šéfkuchař Ilan Garousi.

Květák s citrónem a česnekem | foto: www.daysofjerusalem.com

Cuketové carpaccio

Cuketové carpaccio

Čerstvou cuketu nakrájíme na velmi tenké plátky, které rozložíme na talíř. Pokapeme je olivovým olejem, čerstvou citronovou šťávou, poklademe olivami kalamáta (které předtím vypeckujeme) a posypeme mořskou solí.

Nakonec ozdobíme čerstvými sezonními bylinkami. Podle chuti můžeme na cukety rozdrobit i čerstvý kozí sýr.

Lilky pečené s masem a piniovými oříšky

Několik lilků očistíme a pečeme na otevřeném ohni, dokud se jejich povrch nespálí.

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Spálenou slupku oloupeme a lilky naplníme tahini (sezamová pasta) smíchaným s česnekem a trochou mořské soli (ne příliš, tahini samo o sobě sůl obsahuje).

Nad ohněm si na pánvi osmahneme s trochou olivového oleje cibuli nakrájenou na kostičky a přidáme k ní mleté maso (může být hovězí, telecí či jehněčí). Dochutíme černým pepřem, muškátovým oříškem, skořicí, římským kmínem a mořskou solí. Maso pokládáme na plněné lilky a nakonec posypeme praženými piniovými oříšky a čerstvou petrželkou.

Květák s citronem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem

Květák očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Smažíme je v hluboké pánvi naplněné rozpáleným olejem, dokud nezezlátnou.

V misce smícháme čerstvou citronovou šťávu, mořskou sůl, česnek a čerstvou petržel.

Podáváme s jogurtem nebo tahini.

Kořeněné tuňákové bruschetty

Bagetu nakrájíme na plátky a s trochou olivového oleje opečeme na grilu.

Bruschetta s kořeněným tuňákem

Připravíme si kořeněného tuňáka: červeného tuňáka nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu nakrájenou fialovou cibuli, jarní cibulku, zelené chilli papričky, citronovou šťávu a mořskou sůl.

Na opečenou bagetu rozetřeme aioli nebo majonézu s nakrájenými chilli papričkami, na ni nandáme tuňákovou směs a posypeme čerstvou pažitkou nebo kousky jarní cibulky.

Vinné listy plněné rýží

Na 1 kg:

Plněné vinné listy
  • čerstvé vinné listy ponořené do převařené teplé vody
  • 2,5 hrnku kulatozrnné rýže
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 4 paličky česneku
  • hrst petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • troška kardamonu

Vinné listy vyjmeme z vody a necháme okapat. Rýži namočíme do teplé vody a necháme okapat. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl, pepř a kardamon a propláchnutou rýži. pak začneme do vinných listů balit náplň tak, aby nikde nevypadávala ven.

Do velkého hrnce dáme trochu olivového oleje, několik větších plátků cibule a rajčat a naskládáme plněné vinné listy (může být v několika vrstvách). Přidáme tolik vody, aby byly všechny vinné listy ponořené. Navrch položíme talíř, aby se naplněné listy v hrnci nepohybovaly, a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a necháme na velmi mírném ohni dvě a půl hodiny.

Domácí nakládaná zelenina podle Um Sami

Použít můžeme zeleninu podle své chuti: květák, mrkev, kedlubnu, ředkvičky, celer, zelí, česnek a pálivé papriky.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky (květák, mrkev a celer můžeme předtím krátce povařit) a naházíme do sterilních sklenic spolu s vodou, solí a jablečným octem. Na každý hrnek vody dáme 2 lžíce soli a půl hrnku octa.

Sklenice zavřeme a umístíme do velkého zavařovacího hrnce, do tří čtvrtin ho naplníme vodou a sterilujeme při 85 stupních Celsia asi 20 minut.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jedenáctiměsíční Charlie Gard trpí MDDS
Malý Charlie umírá, úřady volí smrt. Rodiče, papež i Trump chtějí léčbu

Charlie Gard je jedenáctiměsíční britský chlapec, který trpí vzácným genetickým onemocněním. Otázka jeho budoucnosti rozdělila britskou i světovou veřejnost:...  celý článek

Když mají filmoví kostyméři příležitost se vyřádit, vznikají kultovní díla....
Květy, klobouky a spadlá ramena. Inspirujte se módou z šik letních filmů

Když mají filmoví kostyméři příležitost se vyřádit, vznikají kultovní díla. Móda dokáže ovlivnit celé vyznění filmu, dotvořit charaktery jeho hrdinů a hrdinek,...  celý článek

Lily Collinsová (Cannes, 19. května 2017)
Collinsová: Dva roky jsem nemenstruovala a bála se, že nebudu mít děti

Herečka Lily Collinsová (28) se už v minulosti svěřila se svými problémy s anorexií. Jak moc to bylo vážné, však popsala až nyní. Měla obavy, že kvůli...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

Rovnováha mysli, duše a těla. To je hlavní princip sportovní značky Rumi X.
Bývalá instruktorka jógy vyrábí sportovní oblečení z usazenin od kávy

Na recyklaci papírů, skla či plastů jsme si všichni už zvykli. Asi nás tedy nepřekvapí, že se z nich vyrábí kde co, včetně oblečení a doplňků. Ale lidská...  celý článek

Další z rubriky

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to
Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to

Blonďaté vlasy symbolizují jemný ženský půvab a smyslnost zároveň. Pokud nejste blondýna od přírody, i tak můžete získat plavý odstín vlasů. Jen na to jděte spr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.