Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz |
ZÁKLADNÍ TĚSTO:
JEMNÝ PIŠKOT
* 200 ml cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 žloutky
* 150 ml oleje
* 300 ml polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek
* 75-100 ml mléka
* sníh ze 3 bílků
1. Odměříme si a připravíme všechny suché suroviny. Oddělíme bílky a žloutky.
Cukr moučku a vanilkový cukr nasypeme do zadělávací mísy, přidáme žloutky a utřeme nebo našleháme do bílé pěny.
2. Pak do ní postupně zašleháváme elektrickým šlehačem olej. Přiléváme ho postupně tenkým pramínkem a zašleháváme ho asi 5 minut, aby se vytvořila kompaktní hmota jako při šlehání majonézy.
3. Do vyšlehané hmoty přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, přilijeme mléko a vymícháme jemné těsto. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Příprava: 10-15 minut
Kakaový dort s krémem a jahodami
Příprava: 20 min. +30 min. na pečení
Na 1 dortovou formu o průměru 23 cm
* základní těsto
* 2 lžíce kakaa holandského typu
* trochu tuku a polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy
* 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml 33% smetany
* 1 lžíce cukru moučka
* 300 g jahod
* 1 lžíce čokoládových hoblin na ozdobu
* popřípadě čerstvé lístky máty či meduňky na ozdobu
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Připravíme si základní těsto a společně s moukou přidáme navíc kakao. Je-li příliš husté, přilijeme více mléka.
2. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme asi 30 minut. Upečený korpus se odchlipuje od stěn, před vyndáním z trouby ještě vyzkoušíme, je-li propečený i střed těsta. Píchneme do středu korpusu špejlí, když se těsto na špejli nelepí, můžeme vyndávat. Korpus necháme ve formě chladnout na mřížce asi 15 minut a potom sejmeme boční stranu formy a necháme na podložce úplně vychladnout. Mezitím si připravíme krém.
3. Měkký tvaroh utřeme v misce s oběma cukry, přilijeme smetanu a vyšleháme hladký krém. Omyté jahody necháme okapat a část, asi 1/3, jich nakrájíme na plátky. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a spodní část potřeme asi 1/3 krému, poklademe plátky jahod, potřeme je opět trochou krému a přiklopíme vrchní částí korpusu.
4. Na povrch dortu naneseme zbylý krém, ozdobíme překrájenými jahodami a posypeme čokoládovými hoblinkami.
TIP |
Jemný koláč s tvarohem
Příprava: 30 min. +30 min. na pečení
NA 1 PLECH:
* základní těsto
* trochu másla nebo Hery na vymazání plechu
*trochu polohrubé mouky na vysypání plechu
*500 g měkkého baleného tvarohu
*3 žloutky
*1 vanilkový cukr
*200 ml mléka
*cukr krupice na dochucení tvarohu
*trochu strouhané kůry z dobře omytého citronu
*trochu cukru moučky na posypání při podávání
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažeme a vysypeme moukou. V misce rozetřeme tvaroh se žloutky, vanilkovým cukrem, mlékem, citronovou kůrou a dosladíme. Podle základního receptu připravíme piškotové těsto a rozetřeme na plech.
2. Cukrářský sáček se střední trubičkou naplníme ochuceným utřeným tvarohem a na těsto nastříkáme úhlopříčně pruhy ve vzdálenosti 2 cm od sebe. Začneme od levého rohu do pravého a takto postupně po celém těstě. Celé opakujeme napříč přes nastříkané pruhy, takže získáme mřížku jako prošívanou deku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut.
3. Koláč necháme na plechu vychladnout a pak poprášíme moučkovým cukrem a krájíme.
Meruňková bublanina
Příprava: 20 min. +15-20 min. na pečení
NA 1 PLECH
* základní těsto
* trochu tuku na vymazání plechu
* 500 g okapaných kompotovaných (nebo čerstvých) půlených meruněk
* trochu cukru moučky na poprášení
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Připravíme si piškotové těsto podle základního receptu a rozetřeme ho na připravený plech. Těsto rovnoměrně poklademe okapanými půlenými meruňkami řeznou plochou navrch a dáme péci.
2. Pečeme asi 15 až 20 minut a koláč necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním krájíme na jednotlivé porce a poprášíme je moučkovým cukrem.
TIP |
Oříškové mufiny s kokosem a čokoládou
Příprava: 30 min. +15 min. na pečení
ASI NA 12 KS
* základní těsto
* 2-3 lžíce strouhaného kokosu
* 50 g lískových jader, posekaných
* větší hrst spařených rozinek
* 50 g kvalitní hořké čokolády, nakrájené na kousky
* trochu oleje a polohrubé mouky nebo strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formiček
* popřípadě trochu moučkového cukru nebo kakaa na poprášení
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formičky na mufiny vytřeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Podle základního receptu si připravíme piškotové těsto.
2. Před vmícháním tuhého bílkového sněhu do těsta zamícháme strouhaný kokos, posekané ořechy a horkou vodou spařené a okapané rozinky. Potom lehce vmícháme sníh z bílků a lžící plníme připravené formičky do tří čtvrtin, těsto nám ještě vyběhne. Na povrchu každého mufinu zapíchneme do těsta pár kousků čokolády.
3. Formičky postavíme na plech a vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli jsou ve středu propečené, formičky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo kakaem.
TIP |
DALŠÍ MOŽNÉ ZPŮSOBY VYUŽITÍ TĚSTA * Část těsta oddělte a vmíchejte trochu kakaa, postupně nalijte do vymazané bábovkové formy a upečte. |