Doporučujeme

Kakaový dort s krémem a jahodami | foto: Jakub Salvet

Jeden moučník čtyřikrát jinak

  • 1
Možná si myslíte, že potřebujete spoustu receptů, aby rodina nebrblala, že je pořád ta samá bábovka. My vám ale nabídneme jeden předpis, se kterým se dají dělat divy.



Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 

 

ZÁKLADNÍ TĚSTO:

JEMNÝ PIŠKOT
* 200 ml cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 žloutky
* 150 ml oleje
* 300 ml polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek
* 75-100 ml mléka
* sníh ze 3 bílků

1. Odměříme si a připravíme všechny suché suroviny. Oddělíme bílky a žloutky.
Cukr moučku a vanilkový cukr nasypeme do zadělávací mísy, přidáme žloutky a utřeme nebo našleháme do bílé pěny.

2. Pak do ní postupně zašleháváme elektrickým šlehačem olej. Přiléváme ho postupně tenkým pramínkem a zašleháváme ho asi 5 minut, aby se vytvořila kompaktní hmota jako při šlehání majonézy.

3. Do vyšlehané hmoty přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, přilijeme mléko a vymícháme jemné těsto. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Příprava: 10-15 minut

 


Kakaový dort s krémem a jahodami

Příprava: 20 min. +30 min. na pečení

Na 1 dortovou formu o průměru 23 cm
* základní těsto
* 2 lžíce kakaa holandského typu
* trochu tuku a polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy
* 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml 33% smetany
* 1 lžíce cukru moučka
* 300 g jahod
* 1 lžíce čokoládových hoblin na ozdobu
* popřípadě čerstvé lístky máty či meduňky na ozdobu

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Připravíme si základní těsto a společně s moukou přidáme navíc kakao. Je-li příliš husté, přilijeme více mléka.

2. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme asi 30 minut. Upečený korpus se odchlipuje od stěn, před vyndáním z trouby ještě vyzkoušíme, je-li propečený i střed těsta. Píchneme do středu korpusu špejlí, když se těsto na špejli nelepí, můžeme vyndávat. Korpus necháme ve formě chladnout na mřížce asi 15 minut a potom sejmeme boční stranu formy a necháme na podložce úplně vychladnout. Mezitím si připravíme krém.

3. Měkký tvaroh utřeme v misce s oběma cukry, přilijeme smetanu a vyšleháme hladký krém. Omyté jahody necháme okapat a část, asi 1/3, jich nakrájíme na plátky. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a spodní část potřeme asi 1/3 krému, poklademe plátky jahod, potřeme je opět trochou krému a přiklopíme vrchní částí korpusu.

4. Na povrch dortu naneseme zbylý krém, ozdobíme překrájenými jahodami a posypeme čokoládovými hoblinkami.

TIP
Do těsta místo kakaa přidejte mleté ořechy, nahraďte jimi část mouky a upečte ořechový korpus. Dort plňte náplní třeba z mascarpone a smetany, použijte libovolné ovoce a povrch sypte sekanými oříšky nebo pistáciemi.

 

 

 

 


Jemný koláč s tvarohem

Příprava: 30 min. +30 min. na pečení

NA 1 PLECH:
* základní těsto
* trochu másla nebo Hery na vymazání plechu
*trochu polohrubé mouky na vysypání plechu
*500 g měkkého baleného tvarohu
*3 žloutky
*1 vanilkový cukr
*200 ml mléka
*cukr krupice na dochucení tvarohu
*trochu strouhané kůry z dobře omytého citronu
*trochu cukru moučky na posypání při podávání

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažeme a vysypeme moukou. V misce rozetřeme tvaroh se žloutky, vanilkovým cukrem, mlékem, citronovou kůrou a dosladíme. Podle základního receptu připravíme piškotové těsto a rozetřeme na plech.

2. Cukrářský sáček se střední trubičkou naplníme ochuceným utřeným tvarohem a na těsto nastříkáme úhlopříčně pruhy ve vzdálenosti 2 cm od sebe. Začneme od levého rohu do pravého a takto postupně po celém těstě. Celé opakujeme napříč přes nastříkané pruhy, takže získáme mřížku jako prošívanou deku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut.

3. Koláč necháme na plechu vychladnout a pak poprášíme moučkovým cukrem a krájíme.

 


Meruňková bublanina

Příprava: 20 min. +15-20 min. na pečení

NA 1 PLECH
* základní těsto
* trochu tuku na vymazání plechu
* 500 g okapaných kompotovaných (nebo čerstvých) půlených meruněk
* trochu cukru moučky na poprášení

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Připravíme si piškotové těsto podle základního receptu a rozetřeme ho na připravený plech. Těsto rovnoměrně poklademe okapanými půlenými meruňkami řeznou plochou navrch a dáme péci.

2. Pečeme asi 15 až 20 minut a koláč necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním krájíme na jednotlivé porce a poprášíme je moučkovým cukrem.

TIP
Před vložením do trouby povrch koláče posypeme drobenkou připravenou z jedné vrchovaté lžíce másla, 2 až 3 lžic polohrubé mouky a 3 lžic cukru krupice i přírodního.
Pečeme asi o 5 minut déle. Můžeme použít i jiné druhy ovoce.

 

 

 

 


Oříškové mufiny s kokosem a čokoládou

Příprava: 30 min. +15 min. na pečení

ASI NA 12 KS
* základní těsto
* 2-3 lžíce strouhaného kokosu
* 50 g lískových jader, posekaných
* větší hrst spařených rozinek
* 50 g kvalitní hořké čokolády, nakrájené na kousky
* trochu oleje a polohrubé mouky nebo strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formiček
* popřípadě trochu moučkového cukru nebo kakaa na poprášení

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formičky na mufiny vytřeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Podle základního receptu si připravíme piškotové těsto.

2. Před vmícháním tuhého bílkového sněhu do těsta zamícháme strouhaný kokos, posekané ořechy a horkou vodou spařené a okapané rozinky. Potom lehce vmícháme sníh z bílků a lžící plníme připravené formičky do tří čtvrtin, těsto nám ještě vyběhne. Na povrchu každého mufinu zapíchneme do těsta pár kousků čokolády.

3. Formičky postavíme na plech a vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli jsou ve středu propečené, formičky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo kakaem.

TIP
Nemáte-li rádi kokos, přidejte do těsta asi 50 g strouhané čokolády a do povrchu mufinů zapíchejte před pečením kousky bílé čokolády. Můžete čokoládu vynechat a do těsta přidat nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených nebo dobře omytých pomerančů, citronů nebo limetek, lžíci citrusové šťávy a ještě několik ořechů navíc.

 

 

 

 

 

 

DALŠÍ MOŽNÉ ZPŮSOBY VYUŽITÍ TĚSTA

* Část těsta oddělte a vmíchejte trochu kakaa, postupně nalijte do vymazané bábovkové formy a upečte.
* Do těsta zapracujte oříšky a nakrájené želé bonbóny, pomerančovou kůru a pečte ve formě jako biskupský chlebíček. Polijte čokoládou.
* Rozetřete těsto v nízké vrstvě na pečicí papír a připravte z něj řezy nebo libovolnou roládu.
* Když upečený korpus podélně rozkrojíte a namažete máslovým krémem s pudinkem, máte základ pro domácí dort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Vybrali jsme pro Vás