Je ovoce opravdu důležité?

Odborníci už léta hlásají, že konzumace velkého množství ovoce a zeleniny chrání před kardiovaskulárními chorobami a před vznikem rakoviny. Toto tvrzení však podle řady vědců nelze považovat za prokázané.

Rozhovor s kardiologem prof. Widimským ZDE

Většinou se prý opírá jen o výzkumy menšího rozsahu.

Studie amerických vědců, která vyšla v novém čísle časopisu Journal of the National Cancer Institute, dokonce dospěla k opačnému závěru.

Účinnost ovoce a zeleniny při prevenci rakoviny je pravděpodobně přeceňována.

Walter Willett a jeho kolegové z Harvardovy školy veřejného zdraví v Bostonu mají k dispozici výsledky jednoho z nejrozsáhlejších výzkumů, při kterém lékaři sledovali 100 tisíc lidí.

Analýza prokázala, že hojná konzumace ovoce a zeleniny může snížit riziko kardiovaskulárních chorob až o dvanáct procent. Užitečná je hlavně kyselina listová.

Naproti tomu vliv ovoce a zeleniny na riziko vzniku rakoviny se vědcům prokázat nepodařilo.