Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jazyk je chytrý, možná může za přejídání i za bulimii, tvrdí vědci

  10:02aktualizováno  10:02
Proč si atleti vyplachují ústa sladkými nápoji těsně před výkonem? Lidský jazyk má zřejmě mnohem víc schopností, než jen rozlišovat pět základních chutí, zjistili vědci z Nového Zélandu. Informace, které jazyk zaznamenává, si často ale vůbec neuvědomujeme, i když s nimi naše tělo dále pracuje.
Jazyk pozná, jestli jde o cukr nebo sladidlo, i když chutnají stejně (ilustrační foto)

Jazyk pozná, jestli jde o cukr nebo sladidlo, i když chutnají stejně (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Vědci z univerzity v Aucklandu zjistili, že kromě sladké, slané, kyselé, hořké a umami (chuť kyseliny glutamové přítomné často např. v asijské kuchyni byla mezi chutě zařazena v roce 2000) dokáže lidský jazyk poznat rozdíl mezi sacharidy a sladidly, i když chutnají stejně.

Mohlo by to vysvětlovat, proč při dietě nefunguje konzumace nízkokalorických výrobků, respektive proč mají lidé tendenci jich zkonzumovat víc a nepovažují je za stejně uspokojivé jako jejich cukry nabité protějšky. Podle vědců by mohla tato schopnost jazyka nebo její porucha stát za některými chorobnými stravovacími návyky, jako je nárazové přejídání a bulimie. Jazyk totiž vyšle informaci o přítomnosti sacharidů přímo do části mozku, ve které sídlí centrum odměňování.

Inspirace u atletů

Tým profesora Ganta ve své malé studii nechal deseti dobrovolníkům vyplachovat ústa sladkým roztokem a vodou. Aby vědci odvedli pozornost mozku od chutí a přinutili ho k aktivitě, měli dobrovolníci zároveň za úkol zmáčknout tlačítko, když se rozsvítila daná světelná kontrolka. Čekání "ve střehu" a následné mačkání tlačítka zapojuje části mozku zodpovědné za zpracování vizuálních informací a také je nutná koordinace se svaly ruky. Přitom vědci měřili jejich mozkovou aktivitu pomocí funkční magnetické rezonance a sledovali, jak tělo reaguje na podnět podvědomě vyslaný z úst.

Nejlepších výsledků dosahovali testovaní při vyplachování roztokem s obsahem sacharidů, v té době se jejich mozková aktivita zvýšila až o třicet procent, přestože roztok se sladidly chutnal stejně (voda bez příchuti a bez sacharidů sloužila jako kontrolní sada dat). Že přítomnost sacharidů zvýší výkon již podle novozélandských vědců dokázaly předchozí studie.

Nové výsledky studie inspirované chováním atletů budou uveřejněny v nadcházejícím čísle žurnálu Appetite a vysvětlují, proč se sportovci cítí osvěženi a plni nové energie ihned po napití, když se cukr ještě neměl šanci dostat do jejich krevního oběhu.

"Signály z úst vyšlou do mozku zprávu, že energeticky bohaté jídlo je na cestě, což umožní vysílenému tělu pokračovat v akci," řekl doktor Nicholas Gant novinářům. Varoval ale, že zejména ve vytrvalostních disciplínách by se tohoto triku nemělo využívat přehnaně, tělo by podle něj totiž mohlo později vystavit nepříjemný účet za slíbenou a nedodanou energii. 

Podobné výzkumy na hlodavcích již v minulosti prokázaly, že i po ztrátě smyslu chuti myši rozeznávaly roztoky sacharidů od těch s bílkovinou.

Vědci nyní doufají, že se jim díky těmto zjištěním podaří vynalézt nízkokalorická jídla, která naše jazyky i mozky uspokojí stejným způsobem jako samotný cukr.

Podívejte se, jak vypadá nejdelší jazyk na světě:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Za čtyři měsíce zhubly dobrovolné hasičky dohromady téměř 40 kilo.
Pavla chtěla zhubnout. Pomohla jí sestra i kamarádka a shodily 40 kilo

Dietářka Pavla hubne více než polovinu svého života, ale zatím bezúspěšně. Vyzkoušela už snad všechny diety, ale nikdy jí to dlouho nevydrželo a neustále...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co se stane s vaším tělem, když budete jíst moc cukru

Nejspíš už jste slyšeli, že nadbytečný příjem cukru zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a přispívá k nadváze a obezitě. Přebytek cukru ve stravě však může vést...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.