Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jazyk je chytrý, možná může za přejídání i za bulimii, tvrdí vědci

  10:02aktualizováno  10:02
Proč si atleti vyplachují ústa sladkými nápoji těsně před výkonem? Lidský jazyk má zřejmě mnohem víc schopností, než jen rozlišovat pět základních chutí, zjistili vědci z Nového Zélandu. Informace, které jazyk zaznamenává, si často ale vůbec neuvědomujeme, i když s nimi naše tělo dále pracuje.
Jazyk pozná, jestli jde o cukr nebo sladidlo, i když chutnají stejně (ilustrační foto)

Jazyk pozná, jestli jde o cukr nebo sladidlo, i když chutnají stejně (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Vědci z univerzity v Aucklandu zjistili, že kromě sladké, slané, kyselé, hořké a umami (chuť kyseliny glutamové přítomné často např. v asijské kuchyni byla mezi chutě zařazena v roce 2000) dokáže lidský jazyk poznat rozdíl mezi sacharidy a sladidly, i když chutnají stejně.

Mohlo by to vysvětlovat, proč při dietě nefunguje konzumace nízkokalorických výrobků, respektive proč mají lidé tendenci jich zkonzumovat víc a nepovažují je za stejně uspokojivé jako jejich cukry nabité protějšky. Podle vědců by mohla tato schopnost jazyka nebo její porucha stát za některými chorobnými stravovacími návyky, jako je nárazové přejídání a bulimie. Jazyk totiž vyšle informaci o přítomnosti sacharidů přímo do části mozku, ve které sídlí centrum odměňování.

Inspirace u atletů

Tým profesora Ganta ve své malé studii nechal deseti dobrovolníkům vyplachovat ústa sladkým roztokem a vodou. Aby vědci odvedli pozornost mozku od chutí a přinutili ho k aktivitě, měli dobrovolníci zároveň za úkol zmáčknout tlačítko, když se rozsvítila daná světelná kontrolka. Čekání "ve střehu" a následné mačkání tlačítka zapojuje části mozku zodpovědné za zpracování vizuálních informací a také je nutná koordinace se svaly ruky. Přitom vědci měřili jejich mozkovou aktivitu pomocí funkční magnetické rezonance a sledovali, jak tělo reaguje na podnět podvědomě vyslaný z úst.

Nejlepších výsledků dosahovali testovaní při vyplachování roztokem s obsahem sacharidů, v té době se jejich mozková aktivita zvýšila až o třicet procent, přestože roztok se sladidly chutnal stejně (voda bez příchuti a bez sacharidů sloužila jako kontrolní sada dat). Že přítomnost sacharidů zvýší výkon již podle novozélandských vědců dokázaly předchozí studie.

Nové výsledky studie inspirované chováním atletů budou uveřejněny v nadcházejícím čísle žurnálu Appetite a vysvětlují, proč se sportovci cítí osvěženi a plni nové energie ihned po napití, když se cukr ještě neměl šanci dostat do jejich krevního oběhu.

"Signály z úst vyšlou do mozku zprávu, že energeticky bohaté jídlo je na cestě, což umožní vysílenému tělu pokračovat v akci," řekl doktor Nicholas Gant novinářům. Varoval ale, že zejména ve vytrvalostních disciplínách by se tohoto triku nemělo využívat přehnaně, tělo by podle něj totiž mohlo později vystavit nepříjemný účet za slíbenou a nedodanou energii. 

Podobné výzkumy na hlodavcích již v minulosti prokázaly, že i po ztrátě smyslu chuti myši rozeznávaly roztoky sacharidů od těch s bílkovinou.

Vědci nyní doufají, že se jim díky těmto zjištěním podaří vynalézt nízkokalorická jídla, která naše jazyky i mozky uspokojí stejným způsobem jako samotný cukr.

Podívejte se, jak vypadá nejdelší jazyk na světě:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Může nás lenost zabít? Vědci říkají, že ano

Zdravé je sportovat několikrát týdně, říkají experti, a přesto se dvě třetiny Čechů nehýbou skoro vůbec. Jak je možné, že jejich těla fungují a nerozpadají se?  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.