Doporučujeme

Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky | foto: www.alakarte.cz

Jaro na talíři aneb svěží menu podle tří českých šéfkuchařů

  • 10
Čerstvé chutě, svěží barvy, mladé maso a zelené "lupení". Tak vypadá tradiční jarní kuchyně očima mistrů kuchařů, kteří připravili speciální labužnická menu pro čtvrté pokračování oblíbeného gastronomického Festivalu chutí. Pokud rádi vaříte, nabízíme vám ochutnávku tří zajímavých receptů.

Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky

podle šéfkuchaře Noem Arch Restaurantu Jana Rimplera

  • 500 g zeleného hrášku
  • 100 g šalotky
  • sůl
  • bílý pepř mletý
  • 100 g másla
  • 200 g hrušky
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl smetany
  • 1 vanička výhonků z hrášku
  • 0,1 l zeleninového vývaru

1. Na polovině másla orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme hrášek a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut. V hrnci vše rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí, bílým pepřem a krátce prohřejeme.

2. Na zbylém másle orestujeme oloupané nakrájené hrušky, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme zkaramelizovat a zalijeme bílým vínem.

3. Hrušky rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a posypeme čerstvými klíčky z hrášku.

Medailonky z vepřové panenky v mandlové krustě s velikonoční nádivkou a bramborovým pyré

podle šéfkuchaře Jakuba Katolického z Ambroisie Caffé Restaurantu

Medailonky z vepřové panenky pečené v mandlové krustě s máslovou omáčkou

  • 200 g vepřová panenka
  • 10 g nasekané mandle
  • sůl, pepř
  • 60 g másla
  • 100 ml zeleninový vývar
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g bílé pečivo
  • 100 g čerstvý špenát
  • 100 g petrželka
  • 2 ks vajec

1. Čerstvou vepřovou panenku osolíme, opepříme a obalíme v nasekaných mandličkách. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran na olivovém oleji. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 8 minut. Potom přidáme máslo a vývar a počkáme, až se omáčka zredukuje.

2. Mezitím si na malé kousky nakrájíme bílé pečivo a přelijeme mlékem vyšlehaným se žloutky. Přidáme petrželku, čerstvý špenát a vše spojíme vyšlehaným sněhem. Potom vložíme do vymaštěného pekáčku a pečeme na 180°C asi 25 minut.

2. Brambory uvaříme, propasírujeme a vyšleháme s máslem a mlékem. Nakonec přidáme jarní cibulku.

Čokoládový cheesecake

podle šéfkuchařky Green House Restaurantu Petry Sahajdákové

Čokoládový cheescake

  • 100 g sušenek esíček
  • 50 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 125 g měkkého polotučného tvarohu
  • 125 g lučiny
  • 75 ml pomerančového džusu
  • ½ pomeranče (kůra)
  • 4 g plátkové želatiny
  • 75 ml 33% smetany
  • 75 g čokolády na vaření
  • 110 g čerstvých jahod
  • ovoce na ozdobu

1. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 23 cm. Plátkovou želatinu namočíme do pomerančového džusu na cca 20 minut.

2. Tvaroh smícháme s cukrem, lučinou, přidáme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče. Vše dobře promícháme a přidáme pomalu dobře rozpuštěnou želatinu, ze které předem slijeme přebytečný džus.

3. Směs nalijeme na korpus ze sušenek a dáme ztuhnout do ledničky na cca 4 hodiny.

4. Ztuhlý dort přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a ozdobíme čerstvým ovocem.

Chcete ochutnat jaro?

Až do 21. dubna si můžete na www.festivalchuti.cz vybrat některé z festivalových menu, které připravili mistři vařečky z celkem 20 restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Brandýse nad Labem a Průhonicích, a zarezervovat si svůj stůl. Cena jednoho tříchodového festivalového menu je 290 korun.


  • Vybrali jsme pro Vás