Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky
podle šéfkuchaře Noem Arch Restaurantu Jana Rimplera
- 500 g zeleného hrášku
- 100 g šalotky
- sůl
- bílý pepř mletý
- 100 g másla
- 200 g hrušky
- 20 g třtinového cukru
- 1 dl bílého vína
- 1 dl smetany
- 1 vanička výhonků z hrášku
- 0,1 l zeleninového vývaru
1. Na polovině másla orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme hrášek a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut. V hrnci vše rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí, bílým pepřem a krátce prohřejeme.
2. Na zbylém másle orestujeme oloupané nakrájené hrušky, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme zkaramelizovat a zalijeme bílým vínem.
3. Hrušky rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a posypeme čerstvými klíčky z hrášku.
Medailonky z vepřové panenky v mandlové krustě s velikonoční nádivkou a bramborovým pyré
podle šéfkuchaře Jakuba Katolického z Ambroisie Caffé Restaurantu
- 200 g vepřová panenka
- 10 g nasekané mandle
- sůl, pepř
- 60 g másla
- 100 ml zeleninový vývar
- 1 jarní cibulka
- 100 g bílé pečivo
- 100 g čerstvý špenát
- 100 g petrželka
- 2 ks vajec
1. Čerstvou vepřovou panenku osolíme, opepříme a obalíme v nasekaných mandličkách. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran na olivovém oleji. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 8 minut. Potom přidáme máslo a vývar a počkáme, až se omáčka zredukuje.
2. Mezitím si na malé kousky nakrájíme bílé pečivo a přelijeme mlékem vyšlehaným se žloutky. Přidáme petrželku, čerstvý špenát a vše spojíme vyšlehaným sněhem. Potom vložíme do vymaštěného pekáčku a pečeme na 180°C asi 25 minut.
2. Brambory uvaříme, propasírujeme a vyšleháme s máslem a mlékem. Nakonec přidáme jarní cibulku.
Čokoládový cheesecake
podle šéfkuchařky Green House Restaurantu Petry Sahajdákové
- 100 g sušenek esíček
- 50 g másla
- 60 g cukru moučka
- 125 g měkkého polotučného tvarohu
- 125 g lučiny
- 75 ml pomerančového džusu
- ½ pomeranče (kůra)
- 4 g plátkové želatiny
- 75 ml 33% smetany
- 75 g čokolády na vaření
- 110 g čerstvých jahod
- ovoce na ozdobu
1. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 23 cm. Plátkovou želatinu namočíme do pomerančového džusu na cca 20 minut.
2. Tvaroh smícháme s cukrem, lučinou, přidáme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče. Vše dobře promícháme a přidáme pomalu dobře rozpuštěnou želatinu, ze které předem slijeme přebytečný džus.
3. Směs nalijeme na korpus ze sušenek a dáme ztuhnout do ledničky na cca 4 hodiny.
4. Ztuhlý dort přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a ozdobíme čerstvým ovocem.
Chcete ochutnat jaro?Až do 21. dubna si můžete na www.festivalchuti.cz vybrat některé z festivalových menu, které připravili mistři vařečky z celkem 20 restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Brandýse nad Labem a Průhonicích, a zarezervovat si svůj stůl. Cena jednoho tříchodového festivalového menu je 290 korun. |