Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jaro na talíři aneb svěží menu podle tří českých šéfkuchařů

  4:42aktualizováno  4:42
Čerstvé chutě, svěží barvy, mladé maso a zelené "lupení". Tak vypadá tradiční jarní kuchyně očima mistrů kuchařů, kteří připravili speciální labužnická menu pro čtvrté pokračování oblíbeného gastronomického Festivalu chutí. Pokud rádi vaříte, nabízíme vám ochutnávku tří zajímavých receptů.

Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky | foto: www.alakarte.cz

Hráškový krém s glazovanými hruškami a hráškovými klíčky

podle šéfkuchaře Noem Arch Restaurantu Jana Rimplera

  • 500 g zeleného hrášku
  • 100 g šalotky
  • sůl
  • bílý pepř mletý
  • 100 g másla
  • 200 g hrušky
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl smetany
  • 1 vanička výhonků z hrášku
  • 0,1 l zeleninového vývaru

1. Na polovině másla orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme hrášek a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut. V hrnci vše rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí, bílým pepřem a krátce prohřejeme.

2. Na zbylém másle orestujeme oloupané nakrájené hrušky, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme zkaramelizovat a zalijeme bílým vínem.

3. Hrušky rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a posypeme čerstvými klíčky z hrášku.

Medailonky z vepřové panenky v mandlové krustě s velikonoční nádivkou a bramborovým pyré

podle šéfkuchaře Jakuba Katolického z Ambroisie Caffé Restaurantu

Medailonky z vepřové panenky pečené v mandlové krustě s máslovou omáčkou

  • 200 g vepřová panenka
  • 10 g nasekané mandle
  • sůl, pepř
  • 60 g másla
  • 100 ml zeleninový vývar
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g bílé pečivo
  • 100 g čerstvý špenát
  • 100 g petrželka
  • 2 ks vajec

1. Čerstvou vepřovou panenku osolíme, opepříme a obalíme v nasekaných mandličkách. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran na olivovém oleji. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 8 minut. Potom přidáme máslo a vývar a počkáme, až se omáčka zredukuje.

2. Mezitím si na malé kousky nakrájíme bílé pečivo a přelijeme mlékem vyšlehaným se žloutky. Přidáme petrželku, čerstvý špenát a vše spojíme vyšlehaným sněhem. Potom vložíme do vymaštěného pekáčku a pečeme na 180°C asi 25 minut.

2. Brambory uvaříme, propasírujeme a vyšleháme s máslem a mlékem. Nakonec přidáme jarní cibulku.

Čokoládový cheesecake

podle šéfkuchařky Green House Restaurantu Petry Sahajdákové

Čokoládový cheescake

  • 100 g sušenek esíček
  • 50 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 125 g měkkého polotučného tvarohu
  • 125 g lučiny
  • 75 ml pomerančového džusu
  • ½ pomeranče (kůra)
  • 4 g plátkové želatiny
  • 75 ml 33% smetany
  • 75 g čokolády na vaření
  • 110 g čerstvých jahod
  • ovoce na ozdobu

1. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 23 cm. Plátkovou želatinu namočíme do pomerančového džusu na cca 20 minut.

2. Tvaroh smícháme s cukrem, lučinou, přidáme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče. Vše dobře promícháme a přidáme pomalu dobře rozpuštěnou želatinu, ze které předem slijeme přebytečný džus.

3. Směs nalijeme na korpus ze sušenek a dáme ztuhnout do ledničky na cca 4 hodiny.

4. Ztuhlý dort přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a ozdobíme čerstvým ovocem.

Chcete ochutnat jaro?

Až do 21. dubna si můžete na www.festivalchuti.cz vybrat některé z festivalových menu, které připravili mistři vařečky z celkem 20 restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Brandýse nad Labem a Průhonicích, a zarezervovat si svůj stůl. Cena jednoho tříchodového festivalového menu je 290 korun.





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.