Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jaro na talíři je zelené, voňavé a má jméno medvědí česnek

  0:36aktualizováno  0:36
Právě teď je ta správná doba, kdy si můžeme užívat jedné z nejzdravějších a nejchutnějších bylinek, které u nás rostou. Medvědí česnek je jemnější kamarád svého pěkně nabroušeného jmenovce a hodí se skvěle jak pro studenou, tak pro teplou kuchyni.

Pomazánka z medvědího česneku a parmazánu | foto: Profimedia.cz

Podlouhlé zelené listy medvědího česneku na nás začínají vykukovat ve stinných místech na zahradě nebo v lese přesně tam, kde jsme je loni na prahu jara sbírali. Pokud si chceme vychutnat jeho jemnou chuť i vůni, měli bychom si pospíšit. Nejpozději v květnu začne kvést a pak svou sílu i léčivé schopnosti velerychle ztratí.

Pokud si ale nejste jisti, že medvědí česnek v přírodě dokážete přesně detekovat, nebo nemáte nikde v okolí příhodný lesík, můžete ho sehnat také na farmářském trhu nebo v lepších zelinářstvích. Určitě si doneste domů pořádný svazek, bude se hodit.

Je totiž nejen rafinovaným dochucovadlem, které mile překvapí i ty, kdo klasický česnek nemusí, ale také má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví.

Kromě toho, že je medvědí česnek vydatným zdrojem vitaminu C a železa, obsahuje silici se sirnými sloučeninami, tzv. alliin, který se při porušení rostlinných buněk mění na allicin. Ten působí antibakteriálně a pomáhá třeba při respiračních onemocněních, střevních potížích či virových, bakteriálních i kvasinkových infekcích.

Nejlépe se jeho účinky projeví v syrovém stavu, proto je skvělý nejen do pomazánek (recept na jednu velmi snadnou vám nabízíme níže), ale také třeba do zeleninových smoothies nebo pro přípravu pesta. To můžete podávat jak s těstovinami, tak třeba s noky z ricotty a medvědího česneku (recept následuje). Užijte si jaro!

Noky s pestem z medvědího česneku

Ingredience na 4 porce:

Noky s pestem z medvědího česneku
  • 220 g ricotty
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 40 g parmazánu
  • hrst medvědího česneku
  • 5-6 lžic polohrubé mouky

Na pesto:

  • 40 g piniových oříšků
  • svazek medvědího česneku
  • 50 g strouhaného parmazánu + trochu k podávání
  • sůl
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Ricottu, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek promícháme v míse. Přidáme najemno nastrouhaný parmazán a hrst nasekaného medvědího česneku. Po lžících vmícháme mouku a zpracujeme měkčí těsto.
  2. Pomocí dvou navlhčených lžic tvarujeme z těsta stejně velké noky a klademe je na pomoučněný tác. Na půl hodiny je odložíme do chladničky a připravíme si pesto.
  3. Piniové oříšky, medvědí česnek a strouhaný parmazán dáme do sekáčku. Osolíme, přilijeme trochu olivového oleje a sekáme. Postupně přidáváme olej, až vznikne hustá omáčka. Pesto můžeme připravit také v hmoždíři.
  4. Noky vkládáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme asi minutu. Hotové vyplavou na hladinu. Na talíři je přelijeme pestem a posypeme trochou strouhaného parmazánu. Ihned podáváme.

Slané koláče se zakysanou smetanou a medvědím česnekem

Ingredience na 4-6 porcí:

Slané koláče se zakysanou smetanou a medvědím česnekem
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 - 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky krupicového cukru

Na náplň:

  • 300 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • svazek medvědího česneku

Pracovní postup:

  1. Obě mouky a sušené droždí smícháme dohromady, přidáme cukr a sůl a přilijeme asi půl hrnku vlažné vody a olivový olej. Zpracujeme hladké těsto. Pokud je moc hutné, přidáme po lžících trochu vlažné vody.
  2. Hotové těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě aspoň půl hodiny odpočívat.
  3. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na 6-10 stejně velkých dílů a vyválíme je do tvaru koláčků. Necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak doprostřed vymáčkneme prohlubeň na náplň, nejlépe to jde dnem misky nebo skleničky.
  4. Do něj rozdělíme náplň, kterou jsme připravili ze zakysané smetany smíchané s nasekaným medvědím česnekem, solí a pepřem.
  5. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut.


Pomazánka s medvědím česnekem a parmazánem

Ingredience na 4 porce:

Pomazánka z medvědího česneku a parmazánu
  • 250 g krémového sýra (např. Lučina)
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 80 g parmazánu
  • 1 svazek pažitky
  • 1 svazek medvědího česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme krémový sýr s majonézou a hořčicí. Parmazán nastrouháme najemno a přidáme do sýrové směsi.
  2. Pažitku a medvědí česnek nasekáme nadrobno a vmícháme do pomazánky. Dochutíme solí a čerstvě mletým sýrem.
  3. Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe celozrnným chlebem.

Tip: Do pomazánky můžete vmíchat i nasekané natvrdo uvařené vejce nebo nastrouhané ředkvičky. Připravte ji nejméně hodinu před tím, než ji chcete podávat. Nechte ji odležet v chladničce. Chutě se lépe propojí.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.