Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jarní únava není nemoc. Někdy stačí jen doplnit ty správné vitaminy

aktualizováno 
Jarní únavou trpí podle odhadů až tři čtvrtiny populace. Jak je možné, že v tom krásném období, kdy všechno roste a slunce konečně začíná trochu hřát, se cítíme sklesle a unaveně? Částečně je na vině to, co jsme dělali v zimě.

Jarní bylinky vám dodají spoustu vitaminů (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Máte pocit, že jste nemocní, ale zapomeňte na neschopenku, tu na jarní únavu nedostanete. Žádná taková diagnóza v mezinárodní klasifikaci chorob neexistuje a dosud se jí nevěnovala žádná erudovaná vědecká studie.

Co to tedy je, když ne nemoc

Řada odborníků se shoduje, že je to důsledek zimy. Jsme vyčerpáni po fyzické i psychické stránce. Můžeme si za to ale z velké části sami – například tím, jak jsme se k sobě v zimě chovali a jak jsme citliví na změny. Přestože jarní únava není nemoc, řada lidí se při ní tak cítí. 

Je to jako s teplotou. Někdo je už při 37,5 °C zchvácen tak, že pomalu nepřejde pokoj, jiný funguje, že na něm téměř nic nepoznáte. Stejně lidé, kteří v zimě nepropadli sezení v křesle u televize s brambůrky a dalšími dobrotami, mají šanci, že žádnou únavu ani nepocítí. Ačkoli pro nikoho z nás není dnes problém jíst i v zimě dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které zajišťují příjem vitaminů a minerálů, přísun těchto důležitých látek není většinou dostačující.

Pro více energie potřebujete:

- dávku denního světla. Rozhrňte proto závěsy i žaluzie v bytě. Můžete si třeba pořídit speciální lampu, která vyzařuje extrémně jasné umělé světlo celého spektra a kompenzuje nedostatek přirozeného slunečního svitu.

- dostatek pohybu. Najít si motivaci k cvičení při jarní únavě je těžké. Snažte se však chodit na procházky, běhat nebo dělat něco, co vás vyžene ven.

- zdravou stravu s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a bílkovin. Sladkosti dodají energii jen krátkodobě, a proto se nedoporučují.

To, s čím tedy lidé na jaře přicházejí do ordinací praktických lékařů, není ve skutečnosti žádná jarní únava, ale vitaminový deficit. Projevuje se snížením výkonnosti, psychickým i fyzickým vyčerpáním a také snížením obranyschopnosti. 

Imunitní systém dělal v zimě všechno pro to, aby vás ochránil proti různým nemocem i rizikovým situacím, jako jsou chřipkové epidemie, snadnější šíření respiračních infekcí v přeplněných dopravních prostředcích a teplotní šoky při přechodu z někdy až přespříliš vytopených prostor do chladných ulic.

Jak se únavě bránit

Pokud jste zanedbali zimní prevenci, pak se snažte tělu dodat vše, co mu aktuálně chybí. Zejména jde o látky, které jsou v rámci metabolických pochodů nezbytné pro výrobu energie a silné obranyschopnosti proti bakteriím, virům a škodlivinám v ovzduší.

Je to především vitamin C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím a navíc je významným antioxidantem. V praxi to znamená zařadit do jarního jídelníčku například papriky, zelí, kapustu a hlávkový salát. K boji s jarní únavou potřebujeme i vitamin A obsažený v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích, a vitamin D. Ten se za normálních okolností tvoří v kůži vlivem slunečního záření a pokrývá zhruba 80 procent veškeré spotřeby.

Na jaře však může být slunce ještě poskrovnu, a tak je třeba pro jistotu získávat tento vitamin ve větším množství z potravy – obsahuje jej rybí tuk, mléko, játra a vaječný žloutek.

Nepodceňujme funkci jarních bylin

Jak se zdá, nejlepším lékem proti jarní únavě je obyčejný zdravý životní styl. Strava by měla být lehká a pestrá s dostatkem ovoce a zeleniny. S příchodem jara ji můžeme obohatit o některé první byliny, například řeřichu, mladé pampeliškové listy, pažitku, hrachové výhonky a podobně.

Co se dá venku utrhnout a sníst

Některé jarní bylinky můžete zakousnout čerstvé třeba již při běhu, některé je potřeba tepelně upravit

Vypomoci si můžeme i nejrůznějšími potravinovými doplňky, zejména antioxidanty, jako jsou vitaminy C a E, betakaroten a z minerálů selen a zinek. V prevenci jarní únavy jsou důležitá i některá režimová opatření – to znamená nekouřit, pohybovat se na čerstvém vzduchu a jarním slunci.

Ovšem pozor, únava nemusí být vždy jen ta jarní. Cítíte-li se malátní a bez energie řadu týdnů či dokonce měsíců, může to být signál i nějakého závažného onemocnění jako jsou deprese, chudokrevnost, onemocnění štítné žlázy, srdce atd. V takovém případě se rozhodně poraďte o svém zdravotním stavu s lékařem.

Čeho si dopřát nejvíce a proč

Vitamin C je znám jako všestranný vitamin a antioxidant. Je důležitý pro funkci bílých krvinek, které napadají nebezpečné mikroorganismy. Zkracuje délku onemocnění. Na jaře je nejsnáze dostupný z citrusových plodů a čerstvého ovoce a zeleniny.

Vitamin D podporuje látkovou přeměnu vápníku a fosforu, podílí se na výstavbě kostí a zubů. Všechen potřebný vitamin D lze doplnit pouhým pobytem třikrát týdně na slunci. Ovšem v zimě je ho málo, a proto je třeba déčko doplnit stravou. Doporučená denní dávka pro dospělého má obsahovat například 50 gramů makrely nebo sledě, 100 gramů lososa nebo jedno vejce. Mezi další potraviny bohaté na vitamin D patří mléčné výrobky, cereálie nebo pomerančový džus.

Vitamin E je další antioxidant s vlivem na látkovou přeměnu tuků, cukrů a vody, podporuje činnost svalů, srdce, zpomaluje proces stárnutí. Do těla ho dostaneme například z pšeničných klíčků, sóje, rostlinných olejů, brokolice a listové zeleniny.

Prospějí nám samozřejmě i vyšší dávky všech dalších vitaminů. Velkým bojovníkem proti únavě je známý B-komplex, tedy vitaminy skupiny B, které potřebujeme pro správné fungování metabolismu.

Minerály, stopové prvky a to další

I ony hrají velmi důležitou roli při přeměně potravin na využitelnou energii. Například hořčík je důležitý pro několik set enzymů včetně těch zapojených do tvorby energie. Zinek je složkou mnoha enzymů, ale potřebují ho i hormony, např. inzulin, růstový hormon a mužský pohlavní hormon testosteron. Mírní rovněž příznaky běžné rýmy.

Co je hlavní příčinou toho, že lidé jsou na jaře unavenější než jindy?

Odpovídá neurolog Martin Jan Stránský z Polikliniky na Národní v Praze:

Žádná fundovaná vědecká studie dosud nedokázala, že jarní únava skutečně existuje jako diagnostikovaná nemoc. Na jaře se mění počasí, mnoho lidí to může podcenit a začne zase fungovat naplno. Mohou také dostat chřipku, protože v tomto období se stále může vyskytovat, nebo se nachladit. Mohou tvrdit, že na ně má špatný vliv změna času, ve skutečnosti ale hodinový rozdíl žádnou roli nehraje. Hlavní příčinou toho, co je označováno lacinou nálepkou jarní únava, je jen to, že člověk přes zimu zlenivěl. Seděl většinou doma u televize nebo ještě raději v hospodě či v kavárně. A pak vyjde ven, vidí všude kolem sebe zeleno a uvědomuje si, že přichází doba aktivity. Také je tu více slunce, které nastartuje produkci vitaminu D, na němž do značné míry závisí dobrá nálada. To a zvýšený pohyb znamená, že na únavu se tak či onak brzy zapomene.

Selen chrání organismus před volnými radikály, ale potřebujeme ho také k dobré funkci imunitního systému a podle posledních výzkumů je i složkou enzymu, který napomáhá tvorbě hormonů štítné žlázy. Jod je složkou hormonů štítné žlázy, které regulují metabolismus a uvolňují energii.

Měď potřebuje několik enzymů včetně adrenalinu a důležitého antioxidačního enzymu, který chrání buňky před škodlivými volnými radikály.

Mangan hraje roli v látkové přeměně uhlovodíků a tuků. Je např. schopen aktivovat některé enzymy, které regulují chemické reakce v metabolismu. Podobně jako třeba zinek zastavuje škodlivé volné radikály snažící se poškodit buňky.

Glukany jsou považovány za velmi cenné imunomodulátory. Jde o polysacharidy, které se nacházejí v různých druzích hub včetně obyčejných hlív či žampionů, a také v kvasinkových membránách. Zlepšují funkci makrofágů – to jsou imunitní buňky, které zajišťují likvidaci choroboplodných zárodků a dalších cizorodých látek. Působí i proti syndromu chronické únavy a zesilují účinky dalších léků.

Česneku si pro jeho posilující účinky cenili již staří Egypťané. Dokáže kromě jiného výrazně povzbudit schopnost těla bránit se infekcím a zlepšit krevní oběh.

Karnitin je důležitou součástí základního procesu výroby životně nezbytné energie. Jde o přirozenou součást našich buněk. Vyskytuje se v jakýchsi miniaturních elektrárnách mitochondriích. Proto karnitin užívají sportovci nebo lidé, které čeká mimořádné vypětí. Může nám pomoci i při zvládání jarní únavy.

Článek vyšel v dubnovém vydání časopisu Zdraví.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.