Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jarní saláty s chřestem, čekankou, parmazánem či ředkvičkami

  1:51aktualizováno  1:51
Po zimě, kdy jsme museli vzít zavděk skleníkovou zeleninou, která přicestovala přes půl kontinentu, se můžeme těšit na saláty z čerstvé zeleniny z českých záhonků. Zkuste některý z následujících pěti.

Zelený salát s chřestem a vejcem | foto: Isifa.com

Zelený salát s chřestem a vejcem

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vejce
  • 400 g zeleného chřestu
  • sůl
  • cukr
  • 300 g rukoly
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g polníčku
  • 1 menší pórek
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvého zeleného hrášku nebo zelených bobů
  • citronová šťáva
  • olivový olej

1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.

2. U omytého chřestu seřízneme spodek stonků a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a lžičkou cukru asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka.

3. Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy zbavíme tužších stonků.

4. Pórek a jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.

5. Na talíře rozdělíme listy salátů, pórek, cibulku, chřest, hrášek, ozdobíme polovinou uvařeného vejce a podáváme s čerstvou citronovou šťávou a olivovým olejem k dochucení.

Tip: Přidejte jen krátce spařené zelené fazolky, vejce můžete uvařit ztracená nebo naměkko.

Salát s opečeným pórkem a jahodami

Salát s opečeným pórkem a jahodami

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 pórek
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 menší hlávkové saláty nebo 1 velký
  • 100 g jahod
  • 100 g mozzarelly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • špetka sušeného chilli

1. Očištěný pórek nakrájíme na silnější kolečka nebo špalíčky, slaninu překrájíme na proužky.

2. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a opečeme na něm pórek a slaninu.

3. Hlávkový salát opereme, necháme okapat a natrháme. Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na menší kousky. Mozzarellu pokrájíme na kostičky.

4. Salátové listy promícháme s opečeným pórkem, slaninou, jahodami a mozzarellou. Ochutíme solí a pepřem.

5. Zbylý olej prošleháme s vinným octem a medem a špetkou chilli. Salát rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s připravenou zálivkou.

Tip: Pórek můžete nahradit dvěma až třemi jarními cibulkami.

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Doba přípravy: 20 minut + 3 minuty vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 mladé mrkve
  • svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř
  • hrst klíčků ředkvičky, řeřichy nebo brokolice

1. Listy špenátu omyjeme a necháme okapat. Mrkev očistíme a povaříme ji asi tři minuty v osolené vodě, slijeme, necháme zchladnout a pokrájíme na kolečka.

2. Očištěné ředkvičky pokrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka.

3. Zakysanou smetanu ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a přimícháme jemně nasekanou pažitku.

4. Špenátové listy, mrkev, ředkvičky a cibulku promícháme, ozdobíme klíčky a podáváme s připravenou zálivkou ze zakysané smetany.

Tip: Přidejte do salátu pokrájené lusky mladého hrášku.

Jarní salát s parmazánem a parmskou šunkou

Jarní salát s parmazánem a parmskou šunkou

Doba přípravy: 20 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 hrsti rukoly
  • 1 hrst polníčku
  • čerstvá petržel
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá zelená paprika
  • 4 střední rajčata
  • 100 g plátků parmské šunky
  • 30 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1. Rukolu, polníček a petržel omyjeme, osušíme, otrháme tužší stonky. Petržel najemno nasekáme.

2. Omytou papriku a rajčata osušíme, papriku přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na proužky, rajčata pokrájíme na měsíčky.

3. Plátky šunky natrháme na tenčí proužky, z kousku parmazánu okrájíme škrabkou na brambory hobliny.

4. Listy salátu a petržele, pokrájenou papriku a rajčata promícháme, pokapeme prošlehaným olejem s vinným octem, dochutíme solí, pepřem.

5. Hotový salát ozdobíme plátky šunky a hoblinami parmazánu.

Tip: Rozřízněte světlou bagetu na poloviny, pokapejte ji olejem a nechte zapéct v troubě, natrhejte na kousky a podávejte se salátem.

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 menší salátová okurka
  • 2 čekankové puky
  • 2 hrsti mladých špenátových listů nebo polníčku
  • 4 vejce svazek ředkviček
  • čerstvá petržel
  • 3 lžíce olivového oleje
  • balsamikový ocet

1. Okurku omyjeme a škrabkou na brambory ji nakrájíme na tenké plátky. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Listy špenátu omyjeme a osušíme.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a pokrájíme na čtvrtky.

3. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny.

4. Několik listů čerstvé petržele omyjeme a natrháme.

5. Na hlubší talíře nebo do misek rozdělíme plátky okurky, listy čekanky a špenátu, ředkvičky a vejce, ozdobíme listy petrželky a pokapeme olejem a balsamikovým octem.

Tip: Na vydatnější zálivku promíchejte 200 ml kefíru se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Natrhejte si mladé listy pampelišek nebo šťovík.

Autor:




Nejčtenější

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.